Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vakbonden: ‘Laat vakantiedagen verpleegkundigen niet vervallen’

Op 1 juli 2021 vervallen voor verpleegkundigen in het ziekenhuis een deel van de openstaande vakantiedagen, die ze vanwege de coronacrisis mogelijk niet allemaal kunnen opnemen. Daarom willen vakbonden de vervaltermijn opschuiven.
Boek en kop thee
Naast de wettelijke vakantie-uren zijn er nog andere vakantiedagen waar je recht op hebt. Foto Pixabay.

Dat meldt Skipr. De vakantiedagen die op 1 juli 2021 vervallen voor werknemers die onder de cao Ziekenhuizen vallen zijn de zogenoemde wettelijke vakantie-uren. Je krijgt elk jaar 4 maal het aantal uren dat je per week werkt. Dus bij een contract van 36 uur krijg je 144 wettelijke vakantie-uren. Deze vervallen volgens de wet een half jaar na het jaar waarin je ze hebt gekregen, tenzij dit in je cao anders is geregeld.

Thuiszorg

In de huidige cao vvt is hierover bijvoorbeeld een aparte afspraak gemaakt. Alle vakantie-uren, inclusief de wettelijke, verjaren ‘vijf jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin je deze hebt opgebouwd.’ Deze afspraak staat in artikel 6.5, pagina 41. Verpleegkundigen die in de thuiszorg werken moeten dus volgens hun cao ook na 1 juli 2021 wettelijke vakantie-uren uit 2020 behouden.

Wat bonden concreet willen

Vakbonden FNV, NU’91, CNV en FBZ vragen branchevereniging NVZ de termijn met een half jaar te verlengen. Dan heeft iedereen die onder de cao Ziekenhuizen valt, tot 31 december 2021 de tijd deze uren op te nemen. Vorig jaar werd een soortgelijke afspraak al gemaakt over de wettelijke vakantie-uren over 2019. Ook in de ggz en de gehandicaptenzorg dienen bonden dit verzoek in.

3 REACTIES

  1. Erg eerlijk is het inderdaad niet, als je bedenkt, dat er voor de verpleegkundigen in de ziekenhuizen nu vaak geen mogelijkheid is om dagen op te nemen vanwege de corona, dus laten vervallen is diefstal, wat mij betreft. Om die vakantiedagen te hebben/krijgen, heb je eerst moeten werken!

  2. Lees alle reacties
  3. Is dit serieus? Ik denk dat een ziekenhuis dat het in z’n hoofd haalt om vakantiedagen te laten vervallen, zeker als ze ook verloven te hebben ingetrokken, geen bestaansrecht meer heeft. Ik mag toch hopen dat alle daar werkende verpleegkundigen dan tegelijkertijd ontslag nemen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.