Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

‘Vaker koorts, spierpijn en vermoeidheid na 1e vaccinatie AstraZeneca, dan bij Pfizer’

Hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, spierpijn en koorts: vrouwen tot 65 jaar ervaren deze klachten vaker bij het AstraZeneca-vaccin dan bij dat van Pfizer/BioNTech. Het gaat hier om de eerste dosis.
thermometer en pillen
Bijwerkingen zoals koorts en hoofdpijn komen bij het AstraZeneca-vaccin vaker voor, blijkt uit onderzoek van Lareb. Foto Pixabay

Dat concludeert Bijwerkingencentrum Lareb, dat vragenlijstonderzoek deed bij 2 groepen gevaccineerde vrouwen van 21 tot 65 jaar. De ene groep kreeg een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin (3331 mensen), de andere groep van Pfizer/BioNTech (Comirnaty, 599 mensen). Van de gevaccineerden die in het onderzoek werden meegenomen, is ruim 90% zorgverlener.

Cijfers bijwerkingen per vaccin

De bekendste bijwerkingen komen bij het AstraZeneca-vaccin 2 tot 3 keer zo vaak voor, koorts 8 keer zo vaak.

Bijwerking Pfizer/BioNTech AstraZeneca
Hoofdpijn 31% 67%
Niet lekker voelen 22% 66%
Vermoeidheid 33% 63%
Spierpijn 36% 61%
Koorts (> 38) 5% 39%

Bron: Lareb

Nuances

De vaker gemelde bijwerkingen bij AstraZeneca kunnen een overschatting zijn, omdat mensen met (mogelijke) bijwerkingen misschien vaker de vragenlijst invullen. Ook kunnen andere groepen bijwerkingen anders ervaren. De percentages zijn daarom niet direct te vertalen naar de Nederlandse bevolking, schrijft Lareb.

Onderzoeken naar bijwerkingen bij de tweede vaccinaties, bij andere leeftijdsgroepen, bij mannen en bij het vaccin van Moderna lopen nog. Wanneer daarvan de resultaten naar buiten komen is nog niet bekend.

11 REACTIES

  • Ik begrijp dat de reacties erg uiteen kunnen lopen. Ik ben normaal echt geen klager, en ben ook van de griepspuit gewend alleen een paar dagen een “beetje grieperig” te zijn. Van mij eerste dosis op 10-04-201-21 ben ik echter heel ziek geweest. De dag zelf viel nog mee, maar de volgende dag lag ik ’s avonds te klappertanden met 39 graden koorts en hoofdpijn in bed en alle gewrichten deden zeer. Gelukkig was na 2 dagen ook alles, op gevoelige arm na, weer normaal.

   Op zich vind ik het allemaal niet zo erg, maar zie al wel erg op tegen wat mij te wachten staat na de 2e injectie. Iemand die daar iets over kan melden?

 1. Lees alle reacties
 2. Juist goed dat je even ziek bent .. dan weet je zeker dat het vaccin effect heeft op je lichaam .. Het is nog maar de vraag of je immuunsysteem voldoende getriggerd is zonder verschijnselen na de vaccinatie ..
  En ja ik was ook 2-3 dagen ‘grieperig’ maar zie al uit naar de volgende wat nog best wel lang duurt .. (en nu dat paspoort nog, kunnen we de draad weer oppakken ..)

 3. Donderdag 9-4-21 18:00 eerste prik gehad AZ en 6,5 uur later dood ziek zeker 4 uur lang liggen trillen en schokken van de kouderillingen .je voelt je echt heel ziek. Ik heb vorig jaar een herseninfarct gehad en heb ook echt mijn slaap nodig om mijzelf op te laden. Indien dit niet goed is heb ik een heel zwaar hoofd dat heb ik twee dagen weer voor nodig gehad om te herstellen . Nu s nachts soms steken in mijn buik en scherpe tinteling in mijn voeten Even aankijken maar. Zou graag advies willen voor tweede prik want dit wil ik niet meer. Snap niet dat dit medicijn met 30% meer klachten wordt gegeven maar ik moest want ik heb ook een ernstig zieke man (oncologiepatient) welke nog niet eens een inenting heeft . Schandalig hij is juist zo kwetsbaar.

 4. Hoofdpijn is zeer vervelend maar gelukkig dat het na een tijdje bij meesten overgaat.
  Vermoeidheid is nog te begrijpen natuurlijk.
  Wat betreft spierpijn en gewrichtspijn kan men tijdelijke de bewerkingen aanpakken
  door ipv pijnstillers natuurlijke producten tegen spierpijn voor uitwendig gebruik te smeren zoals https://www.biobey.be/product/zelfverwarmende-kompres-modder-spierpijn/
  Na een tijdje gaan de bijwerkingen verdwijnen en zal men zich ook veiliger voelen.

 5. Zijn er al ervaringen met mensen die de tweede dosis van AstraZeneca gehad hebben, waarvan ze de eerste keer ziek geworden zijn?.
  Ik heb 4 dagen geleden de eerste gehad en ben er dood ziek van geworden. Ben er nog ziek van. Ik twijfel of ik wel de tweede ga nemen. Dit noem ik geen milde bijwerkingen.

 6. Een of twee dagen niet lekker voelen, mensen waar hebben we het over? Wat een hetze. Ja het is lastig en niet wenselijk (zeker als je bij het ene merk wat meer last hebt dan bij de ander), maar als je met je baby bij het consultatiebureau komt voor de prikken welk advies krijg je dan mee? Juist! Exact dezelfde verschijnselen. Maar nu hebben we het over Corona en dan moet alles perfect. Collega’s van mij zijn van Pfizer wat ziekig geworden. Dat risico hoort bij een vaccinatie.

  Mijn oma was elk jaar ziek na de griepprik, dat ik mij afvroeg waarom ze hem nog nam. Hoor je ook niemand over klagen, want de griepprik is al maatschappelijk geaccepteerd. Dat komt vanzelf met het Coronavaccin ook.

 7. Ik ben afgelopen woensdag 24-3- 21 ingeënt en donderdagmiddag begon ik te gapen en had het koud en warm spierpijn in mijn bovenbenen en schouders, vrijdagmiddag werd het minder, maar nu heb ik last van duizeligheid en lijkt wel of ik paniekaanvallen heb dan voel ik mij hart te keer gaan, ik ga morgen maar even bellen naar mijn huisarts. Jammer dat je niet mocht kiezen welk vaccinatie je wilde de astra of pfizer dan had ik zeker pfizer genomen. Mijn schoonzus heeft de pfitzer gekregen die heeft niet echt veel vast gehad…

 8. Het spijt me maar geen duidelijk onderzoek. Ik heb op mijn werk iedereen die ik ken en die gene die astrazeneca heeft genomen. Ze waren ALLEMAAL stront ziek. Sommige 1 dag en andere langer maar ziek waren ze iedergeval. Allemaal spijt dat ze het gedaan hadden en bang voor de 2 prik. Tis belachelijk dat de onderzoeken maar blijven volhouden dat het milde klachten zijn houd toch op. Pfeiser daar integen heb ik eigenlijk geen enkel slecht iets over gehoord behalve beetje hoofdpijn. De bewoners allemaal geen probleem met pfeiser. Maar de medewerkers welke astrazeneca voorgeschoteld kregen die zitten allemaal een dag ziek thuis. En dan moet ik het nemen? Weg er mee met het bocht van een astrazeneca.BAH

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.