Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties23

‘Vaker koorts, spierpijn en vermoeidheid na 1e vaccinatie AstraZeneca, dan bij Pfizer’

Hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, spierpijn en koorts: vrouwen tot 65 jaar ervaren deze klachten vaker bij het AstraZeneca-vaccin dan bij dat van Pfizer/BioNTech. Het gaat hier om de eerste dosis.
thermometer en pillen
Bijwerkingen zoals koorts en hoofdpijn komen bij het AstraZeneca-vaccin vaker voor, blijkt uit onderzoek van Lareb. Foto Pixabay

Dat concludeert Bijwerkingencentrum Lareb, dat vragenlijstonderzoek deed bij 2 groepen gevaccineerde vrouwen van 21 tot 65 jaar. De ene groep kreeg een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin (3331 mensen), de andere groep van Pfizer/BioNTech (Comirnaty, 599 mensen). Van de gevaccineerden die in het onderzoek werden meegenomen, is ruim 90% zorgverlener.

Cijfers bijwerkingen per vaccin

De bekendste bijwerkingen komen bij het AstraZeneca-vaccin 2 tot 3 keer zo vaak voor, koorts 8 keer zo vaak.

Bijwerking Pfizer/BioNTech AstraZeneca
Hoofdpijn 31% 67%
Niet lekker voelen 22% 66%
Vermoeidheid 33% 63%
Spierpijn 36% 61%
Koorts (> 38) 5% 39%

Bron: Lareb

Nuances

De vaker gemelde bijwerkingen bij AstraZeneca kunnen een overschatting zijn, omdat mensen met (mogelijke) bijwerkingen misschien vaker de vragenlijst invullen. Ook kunnen andere groepen bijwerkingen anders ervaren. De percentages zijn daarom niet direct te vertalen naar de Nederlandse bevolking, schrijft Lareb.

Onderzoeken naar bijwerkingen bij de tweede vaccinaties, bij andere leeftijdsgroepen, bij mannen en bij het vaccin van Moderna lopen nog. Wanneer daarvan de resultaten naar buiten komen is nog niet bekend.

23 REACTIES

 1. Ik heb in maart/ april 2020 op de IC gelegen met Corona. Behalve dat het een verschrikkelijke ervaring was mag ik van geluk spreken dat ik er nog ben aldus de specialisten. Ik was zo verschrikkelijk blij dat ik twee vaccin afspraken heb gemaakt beiden Pfizer/ Biontech 10 mei de eerste gezet behalve dat ik hondsberoerd was (die zag ik niet aankomen met de Pfizer) kraamde ik wartaal uit. Ik kan niet meer precies beschrijven wat ik heb gevoeld maar ben nu precies een week van de afdeling neurologie af. UWV vindt dit onzin ik moet gewoon aan de bak fulltime. Los van het feit dat ik helaas de tweede vaccin een weekje later moet zetten (longarts wil even goed overleg) moet ik nog helemaal gaan revalideren en dit wordt een zeer ingewikkeld verhaal. Ik heb nodig ergo,- fysio,-logopedie en longrevalidatie in Hilversum. Mijn leven staat op zijn kop en de uwv gooit er nog even een schepje bovenop. Ik ben heel benieuwd of er meer mensen zijn die de eerste Pfizer zo hebben ervaren. Pijn op de borst uitval verschijnselen etc. Nu ipv dat ik ernaar uitkijk zit ik al dagen met een knoop in mijn maag echter ik hoop wel dat we het allemaal op een rijtje kunnen zetten en ik alsnog prik 2 kan halen. Ik hoop het vurig ik wil graag mijn leven terug.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb weinig vertrouwen in de farmaceutische industrie.Dit komt door de enorme medicijn verspilling die ik meemaak in mijn werk als verpleegkundige. Het is mij echt een raadsel dat er miljoenen of meer verspild kunnen worden door de gezondheidszorg. En ook nu weer zijn de farmaceuten die het geweldig hebben .
  Dan ontgaat het mij totaal waarom demente ouderen in de verpleeghuizen (merendeel zonder levenswens ) de Pfeizer krijgen en de maatschappij het met een vaccin moet doen met 60 % bescherming en een hoop bijwerkingen. En inderdaad wat is dat vaccin eigenlijk ? Hebben we straks 80 miljoen uitgegeven voor even kortdurende bescherming terwijl er zoveel mensen zijn die hun hoofd financieel niet boven water kunnen houden door alle maatregelen. Meer mensen die dakloos zijn, stikken van verdriet en stress maar dood als je oud en dement bent ,nee dat mag je niet .We moeten onze ouderen beschermen hoor ik H de Jonge zeggen. Dat had het kabinet ze jaren geleden moeten bedenken toen de zorg zo is hebben gekleed.

 4. WAT zit er nu ECHT in dat vaccin ?!?, antivries ?, iemand die ik ken is na de AstraZenica prik al weken dood en doodmoe, wankel op zijn benen, a/d dunne, stijve nek, hoofd en spierpijn, duizelig, tot bijna niets in staat !!!!, dit is toch niet normaal ?!

 5. Beste medelanders,

  Donderdag mijn 1e prik Pyffer gehad en ben er wel wat moe beetje spierpijn van gehad maar na 2 dagen helemaal weer top fit, sport altijd elke dag uurtje wellicht helpt dit.
  De 2e prik is 24 juni, al hebben we thuis in Oktober 2020 allemaal Covid-19 gehad toch maar de prik gehaald, ik zelf en mijn vrouw gelukkig geen onderliggende aandoeningen, we zijn blij met het Vaccin Pyffer maar indien nodig hadden we ook wel een ander Vaccin genomen alles beter dan die vervloekte Covid-19 nogmaals mee te maken want dat duurde al met al 6 weken alvorens we weer op ons oude fitheid zaten en dat valt nog mee als we andere verhalen om ons heebn horen.

  Sterkte iedereen!

 6. Heb 20 mei het vaccin gehad . Ben pijn gewend maar dit na het eerste vaccin . Werkelijk alles in mijn lijf doet mij zeer koppijn koorts . Vraag me af of dit wel goed is Aztra vaccin . Ben geneigd om de 2de over te slaan . Gebruik normaal veel pijn medicatie . Maar dit is echt niet leuk meer . En ook zn groot verschil aan bijwerkingen dan de andere vaccins . Vind het ook verontrustend. Ga zeker de huisarts of wie dan ook hierover bellen !! Ik zeg stop maar met dit vaccin!!!

 7. Hoi,
  Gelukkig geen bijwerkingen gehad maar na al die verhalen zie ik er erg tegen op om een 2e vaccinatie te halen.Waarom is er nog niets bekent over een 2e met wel of geen bijwerkingen en als je lichaam niet reageert op de vaccinatie werkt deze dan wel !!
  ben je beschermd met 1 enting.

  • Hallo
   Ik heb precies hetzelfde meegemaakt.
   5 mei de eerste enting gehad met Pfizer.
   Ging goed maar na een 3 uurtjes begon de koorts en heb ik idd liggen klappertanden in mijn bed.transpirerend als een malle …
   Ben nog vreselijk moe en tot weinig in staat.
   Gisteren bloed geprikt om te kijken wat er gaande is.
   Moet erbij zeggen dat ik altijd een energieprobleem heb maar dit is extreem en beangstigend .
   Ook ik hoeft nu even geen tweede uit angst.er is voor mij een duidelijk verschil van voor en na de enting.
   Ben benieuwd of het iets te maken kan hebben met aanwezigheid van bacterie in je lichaam
   Half jaar terug werd bij mij een clostridium difficile gevonden .
   Is bestreden en dan maakte me tijdelijk fitter.
   Behoorlijk terug naar af nu

  • Ik zou het niet weten over de 2de prik van Astra die krijg ik pas 2 september 15 weken later. Ik ga hierover echt wel bellen . Heb hele zware pijnmedicatie oa morfine en nog veel meer . Maar wat heb ik een pijn . Steken in de benen het lijkt wel zweepslag en dat de hele dag en nacht door . Werkelijk alles doet me pijn en ook hoge koorts en hoofdpijn niet te harden. Ik heb regelmatig migraine maar deze hoofdpijn is gewoon eng zo erg . Dus ik twijfel ook . Sterkte allemaal….!!!

 8. Hallo,
  Bij mijn eerste vaccinatie AZ ben ik een paar dagen ziek geweest. Een week later kreeg ik benauwdheidsklachten en voelde een lichte druk op de borst. Na bloedonderzoek bij de huisarts kwam er niets bijzonders uit, gelukkig! Nu enkele weken later voel ik deze lichte benauwdheid en kortademigheid nog steeds….. iemand dezelfde klachten?

  • Ik begrijp dat de reacties erg uiteen kunnen lopen. Ik ben normaal echt geen klager, en ben ook van de griepspuit gewend alleen een paar dagen een “beetje grieperig” te zijn. Van mij eerste dosis op 10-04-201-21 ben ik echter heel ziek geweest. De dag zelf viel nog mee, maar de volgende dag lag ik ’s avonds te klappertanden met 39 graden koorts en hoofdpijn in bed en alle gewrichten deden zeer. Gelukkig was na 2 dagen ook alles, op gevoelige arm na, weer normaal.

   Op zich vind ik het allemaal niet zo erg, maar zie al wel erg op tegen wat mij te wachten staat na de 2e injectie. Iemand die daar iets over kan melden?

   • Ik weet niet welk vaccin u heeft gehad, maar ik heb inmiddels 2 vaccinaties van AstraZeneca erop zitten. Na de eerste vaccinatie kreeg ik wel last van bijwerkingen, maar gelukkig niet zo erg zoals u en sommige andere lezers in de reacties beschrijven. Ik had met name een grieperig gevoel, hoofdpijn en overal spierpijn. Gelukkig was dit na een dagje wel over. Van de tweede vaccinatie heb ik nauwelijks last gehad, alleen wat spierpijn op de prikplaats.

    De verpleegkundige die mij vaccineerde vertelde te ervaren dat mensen over het algemeen meer last hebben van de eerste vaccinatie van AstraZeneca dan de tweede (en bij Pfizer net andersom). Maar dit is natuurlijk niet wetenschappelijk onderbouwd, slechts een ervaring. Wel merkte ik in mijn omgeving dat iedereen na de 2e vaccinatie van AstraZeneca minder last had van bijwerkingen in vergelijking met de 1e vaccinatie. Hoe dan ook hoop ik dat het bij u en anderen mee zal vallen!

 9. Juist goed dat je even ziek bent .. dan weet je zeker dat het vaccin effect heeft op je lichaam .. Het is nog maar de vraag of je immuunsysteem voldoende getriggerd is zonder verschijnselen na de vaccinatie ..
  En ja ik was ook 2-3 dagen ‘grieperig’ maar zie al uit naar de volgende wat nog best wel lang duurt .. (en nu dat paspoort nog, kunnen we de draad weer oppakken ..)

 10. Donderdag 9-4-21 18:00 eerste prik gehad AZ en 6,5 uur later dood ziek zeker 4 uur lang liggen trillen en schokken van de kouderillingen .je voelt je echt heel ziek. Ik heb vorig jaar een herseninfarct gehad en heb ook echt mijn slaap nodig om mijzelf op te laden. Indien dit niet goed is heb ik een heel zwaar hoofd dat heb ik twee dagen weer voor nodig gehad om te herstellen . Nu s nachts soms steken in mijn buik en scherpe tinteling in mijn voeten Even aankijken maar. Zou graag advies willen voor tweede prik want dit wil ik niet meer. Snap niet dat dit medicijn met 30% meer klachten wordt gegeven maar ik moest want ik heb ook een ernstig zieke man (oncologiepatient) welke nog niet eens een inenting heeft . Schandalig hij is juist zo kwetsbaar.

 11. Hoofdpijn is zeer vervelend maar gelukkig dat het na een tijdje bij meesten overgaat.
  Vermoeidheid is nog te begrijpen natuurlijk.
  Wat betreft spierpijn en gewrichtspijn kan men tijdelijke de bewerkingen aanpakken
  door ipv pijnstillers natuurlijke producten tegen spierpijn voor uitwendig gebruik te smeren zoals https://www.biobey.be/product/zelfverwarmende-kompres-modder-spierpijn/
  Na een tijdje gaan de bijwerkingen verdwijnen en zal men zich ook veiliger voelen.

 12. Zijn er al ervaringen met mensen die de tweede dosis van AstraZeneca gehad hebben, waarvan ze de eerste keer ziek geworden zijn?.
  Ik heb 4 dagen geleden de eerste gehad en ben er dood ziek van geworden. Ben er nog ziek van. Ik twijfel of ik wel de tweede ga nemen. Dit noem ik geen milde bijwerkingen.

  • Ik heb inmiddels beide vaccinaties van AstraZeneca gehad. Was de eerste keer wat grieperig (verhoging, overal spierpijn, enz.) maar dit was na een dag wel over bij mij. Van de tweede heb ik – en veel anderen in mijn omgeving met dezelfde vaccinatie – geen last gehad. De verpleegkundige die mijn vaccineerde ervaarde dit ook zo in haar omgeving. Maar volgens mij is het bij iedereen gewoon heel verschillend. Als u hem neemt hoop ik in ieder geval dat u er geen last van heeft.

 13. Een of twee dagen niet lekker voelen, mensen waar hebben we het over? Wat een hetze. Ja het is lastig en niet wenselijk (zeker als je bij het ene merk wat meer last hebt dan bij de ander), maar als je met je baby bij het consultatiebureau komt voor de prikken welk advies krijg je dan mee? Juist! Exact dezelfde verschijnselen. Maar nu hebben we het over Corona en dan moet alles perfect. Collega’s van mij zijn van Pfizer wat ziekig geworden. Dat risico hoort bij een vaccinatie.

  Mijn oma was elk jaar ziek na de griepprik, dat ik mij afvroeg waarom ze hem nog nam. Hoor je ook niemand over klagen, want de griepprik is al maatschappelijk geaccepteerd. Dat komt vanzelf met het Coronavaccin ook.

 14. Ik ben afgelopen woensdag 24-3- 21 ingeënt en donderdagmiddag begon ik te gapen en had het koud en warm spierpijn in mijn bovenbenen en schouders, vrijdagmiddag werd het minder, maar nu heb ik last van duizeligheid en lijkt wel of ik paniekaanvallen heb dan voel ik mij hart te keer gaan, ik ga morgen maar even bellen naar mijn huisarts. Jammer dat je niet mocht kiezen welk vaccinatie je wilde de astra of pfizer dan had ik zeker pfizer genomen. Mijn schoonzus heeft de pfitzer gekregen die heeft niet echt veel vast gehad…

 15. Het spijt me maar geen duidelijk onderzoek. Ik heb op mijn werk iedereen die ik ken en die gene die astrazeneca heeft genomen. Ze waren ALLEMAAL stront ziek. Sommige 1 dag en andere langer maar ziek waren ze iedergeval. Allemaal spijt dat ze het gedaan hadden en bang voor de 2 prik. Tis belachelijk dat de onderzoeken maar blijven volhouden dat het milde klachten zijn houd toch op. Pfeiser daar integen heb ik eigenlijk geen enkel slecht iets over gehoord behalve beetje hoofdpijn. De bewoners allemaal geen probleem met pfeiser. Maar de medewerkers welke astrazeneca voorgeschoteld kregen die zitten allemaal een dag ziek thuis. En dan moet ik het nemen? Weg er mee met het bocht van een astrazeneca.BAH

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.