Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van ‘ongeletterde oppasser’ tot psychiatrisch verpleegkundige

Het beroep van psychiatrisch verpleegkundige is een lange weg gegaan. Van een baan als oppasser voor ongeletterde arbeiderskinderen tot een sterk georganiseerde en geprofessionaliseerde beroepsgroep die de verpleging in haar geheel heeft meegetrokken in haar emancipatieproces. Cecile aan de Stegge beschrijft deze ontwikkeling in haar in boekvorm uitgegeven dissertatie 'Gekkenwerk'.
Gekkenwerk - Cecile aan de Stegge

Cecile aan de Stegge verrichtte haar onderzoek in het kader van het door NWO gefinancierde project ‘De Gestoorde Psyche’. Zij promoveerde onlangs aan de Universiteit Maastricht.

 

Nog steeds actueel

Aan de Stegge nam de periode 1830 – 1980 onder de loep. Hierbij heeft ze gekeken naar de verpleegopleiding in de psychiatrie, naar de arbeidsmarkt voor mensen met dit diploma en naar de dagelijkse beroepspraktijk, ofwel de omgangsvormen tussen psychiatrische verplegenden en hun patiënten. Verder beschrijft zij de ontwikkeling van het beroep aan de hand van drie beroepsinhoudelijke thema’s, die ruim 100 jaar geleden net zo actueel waren als heden ten dage: het toepassen van dwangmiddelen, de reactie van verplegenden op seksuele uitingen van patiënten en zelfmoord(pogingen).

 

Armenzorg

De zorg voor psychiatrische patiënten viel tot halverwege de 20e eeuw onder de armenzorg en niet onder volksgezondheid. Psychiaters en verplegenden in deze sector werden dan ook met behoorlijk wat dédain bekeken door artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen. Anderzijds trokken de medici en verpleegkundigen in de ziekenhuizen graag verplegenden aan met een diploma ‘in de verpleging van zenuwzieken en krankzinnigen’, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij zagen dat psychiatrisch verplegenden een beroepshouding hadden aangeleerd waarmee zij beter reageerden op chronisch zieken. Ziekenhuizen hebben ook meermalen getracht om de psychiatrische verpleegopleiding in de ziekenhuisopleiding te incorporeren, omdat zij zich er pijnlijk van bewust waren dat ziekenverpleegsters te instrumenteel-technisch werden opgeleid. De psychiatrie wist zich hiertegen echter steeds met succes te verzetten. Dit is een van de voorbeelden uit het boek die laat zien hoe de psychiatrische verpleegkunde een voorloper is geweest in het ontwikkelen van een brede visie op verplegen.

 

Redactie TvZ / Esther van Heeswijk

 

  • Meer informatie over het boek Gekkenwerk:

www.cecileaandestegge.nl/gekkenwerk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.