Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel allochtonen zijn te dik’

Veel allochtonen zijn te dik. Meer dan de helft van de Turken (55 procent), Marokkanen (51 procent) en Antillianen (50 procent) zijn te zwaar. Bij Surinamers en autochtonen liggen deze percentages rond de 45 procent.

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat woensdag is gepresenteerd. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans ziekten op te lopen als diabetes, kanker en hart- en vaatproblemen. Vooral oudere allochtonen hebben te maken met ernstig overgewicht.

Zorgwekkend
Bij Turken en Marokkanen is de situatie volgens het SCP zelfs zorgwekkend te noemen. Er lijkt een verband te bestaan tussen ’thuis zitten’, dus bijvoorbeeld langdurig werkloos of huisvrouw zijn, en overgewicht. Mensen die langdurig thuis zitten, zijn volgens onderzoekers ook vaker somber. Het is bekend dat mensen die somber zijn minder zin hebben in sport.

Contact
Allochtonen die goed Nederlands spreken, en veel contacten hebben met Nederlanders, hebben volgens de onderzoekers net zoveel kans op overgewicht als autochtone Nederlanders. Volgens het SCP lijkt integratie dus een gunstig effect te hebben op gewicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.