Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel verpleegkundigen functioneren slechter door slaapproblemen

Een ruime meerderheid van de verpleegkundigen slaapt zo slecht dat het invloed heeft op hun dagelijks functioneren. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl.
Foto Unsplash

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder in 2018 slaapproblemen had. Dat was voor Nursing reden te onderzoeken hoe dit bij verpleegkundigen zit. Een kleine 700 lezers stemden op de poll over slaapproblemen bij verpleegkundigen op Nursing.nl. De resultaten maken duidelijk dat de meeste verpleegkundigen zoveel last hebben van slaapproblemen dat ze minder goed hun werk kunnen doen.

Cijfers

67 procent zegt namelijk zodanig last te hebben van slaapproblemen dat het invloed heeft op het dagelijks functioneren. 22 procent slaapt ook wel eens slecht maar volgens deze verpleegkundigen heeft dat geen invloed op hoe goed ze hun werk kunnen doen. Slechts 10 procent van de verpleegkundigen die op de poll stemden slaapt altijd goed door.

Reacties verpleegkundigen

Ook uit de reacties van verpleegkundigen op de Facebook-pagina van Nursing en op Instagram (@nursingvoorverpleegkundigen) blijkt hoe ingrijpend slaapproblemen zijn. Vooral onregelmatig werken en met name nachtdiensten draaien is slopend en beïnvloedt het functioneren, benadrukken meerdere verpleegkundigen. Een van de reacties: ‘Tijdens nachtdiensten slaap ik maximaal 5 uur. Daardoor heb ik moeite me te concentreren en mijn lijf protesteert’. Een andere verpleegkundige slaapt tijdens nachtdiensten nog minder. ‘Maximaal 2 uur. Bijna niet te doen, vroeger kon ik wel overdag de hele dag slapen. Sinds een aantal jaar lukt dat gewoon niet meer en dat breekt echt op.’

Wat als een verpleegkundige slaapproblemen door nachtdiensten ervaart? Een powernap lijkt iets te helpen, en hoe zit het met lichttherapie?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.