Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Veel verpleegkundigen willen altijd mondkapje in de wijk, maar er is ook tegengeluid

Standaard preventief gebruik van mondkapjes in de wijk is volgens het RIVM (nog) niet nodig. Lezers van Nursing reageren op sociale media dat mondmaskers in de wijk de standaard moeten zijn. Een enkeling vindt het wél beter om gebruik van een mondkapje per cliënt te beoordelen.
Oudere eenzame vrouw kijkt tv in haar huis.

Verpleeghuizen en andere instellingen voor langdurige zorg zoals gehandicaptenzorg en ggz krijgen van het RIVM het advies zorgverleners preventief mondkapjes te laten dragen, als het besmettingsniveau in de regio ‘zorgelijk’ is. Dat betekent: tussen de 50 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners per week. Op dit moment is dat volgens het coronadashboard in elke regio zo, sommige regio’s zitten op niveau ‘ernstig’.

Voor de thuiszorg geldt een afwijkend advies. In een op 12 oktober verschenen document adviseert het RIVM het volgende over mondkapjes in de wijk. ‘Ook bij thuiswonende kwetsbare ouderen die per dag door meerdere, verschillende zorgverleners van de thuiszorg bezocht worden, moet een preventief mondneusmasker ter bescherming van de cliënt overwogen worden. Dit kan per cliënt beoordeeld worden.’

Verpleegkundigen: ‘Dit zorgt voor onrust’

Vrijwel alle lezers van Nursing die op dit advies reageren willen voor de veiligheid wel altijd een mondkapje kunnen dragen, zoals wijkverpleegkundige Caroline Smeets.

Op Facebook schrijft verpleegkundige in de wijk Nicole dat een dergelijk advies voor veel onrust zorgt. ‘Zowel onder zorgpersoneel maar wat te denken over de cliënten? Waarom meten met twee maten? Bij de ene cliënt wel en de andere niet? Of de ene collega wel en de andere niet? Verdeeldheid, onrust, onveiligheid en onbegrip, dat is wat dit oplevert.’

Wijkverpleegkundige Elke wijst erop dat alle cliënten in de wijk kwetsbaar zijn. ‘Ze hebben niet voor niets wijkverpleging natuurlijk. Gelukkig werkt mijn organisatie al sinds de zomer standaard met chirurgische mondmaskers! Zo is de kans dat wij als zorgmedewerkers de cliënten besmetten zo klein mogelijk.’

‘Met mondkapje voelt veiliger’

Meerdere verpleegkundigen die reageren benadrukken dat de organisatie waar zij werken preventief gebruik van mondkapjes in de wijk wél adviseert of verplicht. ‘Sinds de eerste start nog geen dag zonder gewerkt in de wijk en ik ben daar blij mee en zal dit ook zeker blijven doen. Naar mijn idee ook gewoon nodig’, schrijft Ilona.

‘Wij dragen al bijna een half jaar mondkapjes. Dat voelt erg veilig voor ons als medewerkers, maar ook voor de cliënten. Het enige nadeel is dat het soms lastig is je verstaanbaar te maken’, aldus Rachel.

Jasmijn: ‘Wij hebben een goede werkgever die altijd de cliënt op nummer 1 zet, maar ook geeft om zijn werknemers! Mondkapjes e.d. aanwezig, het beleid is preventief mondkapjes gebruiken. Ik voel mij op deze manier veilig genoeg om in covid-tijd te werken van deur naar deur, kwetsbare naar kwetsbare (jong tot oud!).’

Bij andere verpleegkundigen was mondkapjes gebruiken de afgelopen maanden niet de standaard, maar inmiddels wel. Judith voelt zich een stuk veiliger nu haar organisatie sinds 2 weken ‘om’ is, en zo zijn er meer lezers die sinds begin oktober mondkapjes altijd meekrijgen van hun werkgever. Het begint al te wennen, schrijven zij, en cliënten zijn er blij mee.

‘Juist verplichting geeft onrust’

Toch is niet iedere verpleegkundige voor het dragen van mondkapjes bij iedere cliënt. SEH-verpleegkundige Friso Raemakers vindt het een goede zaak als het oordeel aan de zorgverlener wordt overgelaten.

Reactie V&VN en vakbonden

Beroepsvereniging V&VN en vakbonden NU’91, FNV, CNV en FBZ adviseren wél preventief gebruik van mondmaskers in alle zorgsectoren, dus ook in de thuiszorg. Zij roepen verpleegkundigen en andere zorgverleners op daar alleen van af te wijken als ze dat nodig en verantwoord vinden.

5 REACTIES

 1. Per cliënt bepalen of je een mondkapje opdoet, werkt niet: bij de dene doe je hem op, bij de volgende af, en bij degene daarna kom je er halverwege achter dat je een mondkapje op had moeten zetten…. Dat op en af doen is ook niet hanfig: dus ik zou zeggen, gewoon opdoen! 🙂

 2. Lees alle reacties
 3. Mondkapjes werken (zoals ze veel gedragen worden in aziatische landen) tegen de smog!
  Tegen virussen werkt een gewoon totaal niet!. Het is dus een ordinaire gedrags maatregel! Als een kapje nieuw is en niet langer dan 1 a 2 uur gedragen wordt werkt het tegen spetters over en weer. Maar de meeste mensen dragen en kapje vele malen en doen deze weer in hun zak en zullen niet vaak gewassen worde, vrees ik. Dus dan zullen deze maskers jouw alleen maar ziek maken.
  De discussie dat diegene die geen maskers willen dragen meewerken aan de verspreiding is uitermate intimiderend te noemen en houdt geen stand. Je krijgt alleen maar enorme discussie, ruzies enz.
  Wat me moeten doen is stoppen met die onzinnige testen en we moeten de corona zieken opvangen in een Corona ziekenhuis ala Calamiteitenhospitaal of het voormalige Slotervaart. Dan kan de maatschappij door. Want anders gaan we hier nog jaren mee door en dat wil niemand toch???….

 4. Onbegrijpelijk dat hier nog steeds discussie over bestaat.
  Natuurlijk moeten onze kwetsbare ouderen beschermd worden, maar ook wij mantelzorgers.Mijn moeder van 95 krijgt dagelijks thuiszorg.Wij mantelzorgers ook komend uit kwetsbare groep zijn
  tijdens de eerste golf maandenlang niet op bezoek geweest omdat de thuiszorg onbeschermd haar werk moest doen.En nu gaan we de discussie weer opnieuw voeren.Ikzelf ga nu op bezoek met FFP 2 masker op op internet gekocht, Mijn moeder is bang dat niet alleen zijzelf maar ook wij besmet worden,

 5. De afgelopen maanden lijkt het haast zo dat veel mensen niet de zelfstandige beslissing en keuze aankunnen om wel of niet een mondkapje te dragen.
  Ik woon in Duitsland en ‘wij’ dragen al maanden een mondkapje in winkels, in openbare gebouwen. Geen discussie, geen gezeur, geen gezever. Ik denk dat Nederlanders eens op moeten houden met zogenaamd ‘kritisch’ te zijn (want dat ‘kritisch’ zijn is totaal niet gebaseerd op écht kritisch zijn!). Mondkapje moet gewoon eerste keuze zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.