Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verbeter slechte verpleeghuizen voor je extra geld geeft’

Zorginstellingen die ondermaatse zorg leveren, moeten dit eerst verbeteren voor ze extra geld krijgen.
00000miljpe.jpg

Dit stelt de Nationale Zorg Autoriteit (NZa) in een rapport waarin zij onderzoeken hoeveel geld er nodig is om goede verpleeghuiszorg te leveren. De kwaliteit van zorg tussen de verpleeghuizen onderling verschilt, ondanks dat ze dezelfde budgetten te besteden hebben. De verpleeghuizen die ondermaats presteren, moeten hun bedrijfsvoering onder de loep nemen, zoals huur van gebouwen, efficiënter personeel inzetten en de salarissen van managers, meldt De Volkskrant. Het is de bedoeling dat de minder presterende verpleeghuizen een voorbeeld nemen aan de goed presterende verpleeghuizen.

Minimale bezettingsnorm

Onlangs werd het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg vastgesteld door het Zorginstituut. Hierin staan de minimale eisen waar verpleeghuiszorg aan moet voldoen. Ook is er een tijdelijke norm opgesteld, zoals hoeveel verzorgenden er minimaal op hoeveel bewoners aanwezig moeten zijn. De NZa heeft nu berekend hoeveel geld er nodig is om dit kwaliteitskader in de praktijk te brengen. Dit komt neer op ongeveer 1,3 miljard euro. ‘Wij hebben gesproken met vele bestuurders en medewerkers uit verpleeghuizen. Uit deze gesprekken en op basis van onderzoek blijkt dat er een aantal verpleeghuizen is dat vrijwel voldoet aan de eisen die het Zorginstituut onlangs in zijn kwaliteitskader heeft geformuleerd’, stelt de NZa op haar website.

Verzorgenden en verpleegkundigen reageerden cynisch op het Kwaliteitskader. We legden de meest kritische vragen voor aan voorzitter Jan Kremer: ‘Het wordt écht beter in verpleeghuizen.’ Lees meer >>

Uit onderzoek blijkt dat deze goede verpleeghuizen er in slagen meer geld aan zorg te besteden en hun personeel beter in te zetten dan anderen. Wanneer alle verpleeghuizen zorg bieden naar voorbeeld van deze instellingen, schat de NZa de uitvoering van het kwaliteitskader op ongeveer 1,3 miljard euro. ‘Wij realiseren ons dat ons advies grote impact heeft op een sector waar de afgelopen jaren veel van gevraagd is,’ zegt Marian Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa. Toch vindt de NZa dat ook de sector zelf stappen moet zetten om aan de eisen uit het kwaliteitskader te gaan voldoen.

Wat betekent het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg precies voor verzorgenden? ‘Je mag elk jaar één dag meelopen in een andere instelling, en je moet aangeven hoeveel personeel nodig is.’ Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.