Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verenso ontwikkelt zakkaartjes over richtlijnen urineweginfecties en lage luchtweginfecties

De aanbevelingen uit de richtlijnen urineweginfecties bij kwetsbare ouderen en lage luchtweginfecties bij kwetsbare ouderen zijn omgezet in praktische zakkaartjes. Daarmee kunnen verpleegkundigen de richtlijnen zorgvuldiger toepassen.
katheterzak aan bedrand
Is een katheter een oplossing bij incontinentie? (foto: Arno Massee)

De zakkaartjes Richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen en Richtlijn Lage luchtweginfecties bij kwetsbare ouderen zijn ontwikkeld door Verenso en gratis te downloaden op de website van Zorg voor Beter. Zowel de richtlijn over urineweginfecties als de richtlijn over lage luchtweginfecties verschenen in 2018.

Stappenplan

De zakkaartjes laten stapsgewijs de symptomen zien, aanbevelingen voor preventie, de rol van verpleegkundigen vóór een eventuele behandeling, keuzes die de arts maakt, de rol van verpleegkundigen tijdens of na de behandeling en alarmsignalen voor eventueel opnieuw inschakelen van de arts.

Urineweginfecties

Bij urineweginfecties bij kwetsbare ouderen is de rol van verpleegkundigen onder andere het actief controleren van plasklachten en flankpijn, koorts, verwardheid, bloeddruk en algeheel ziek zijn. Urinesticken wordt alleen aanbevolen om een urineweginfectie uit te sluiten.

Meer praktische adviezen over je rol bij urineweginfecties bij kwetsbare ouderen krijg je in dit Premium-artikel. Daarin beantwoordt een verpleegkundig specialist urologie acht veelgestelde vragen van verpleegkundigen over urineweginfecties. Met bijvoorbeeld tips over de juiste toilethouding en het verwisselen en verwijderen van katheters.

Lage luchtweginfecties

Bij lage luchtweginfecties bij kwetsbare ouderen zijn aanbevelingen voor verpleegkundigen onder andere klachten verlichten (bij benauwdheid bijvoorbeeld de patiënt rechtop laten zitten), de patiënt zo snel mogelijk uit bed te halen, en 2 tot 3 keer daags extra controles te doen. En de arts weer inschakelen de patiënt zieker wordt (slechter aanspreekbaar en onvoldoende vochtinname zijn voorbeelden), antibiotica binnen 48 uur geen verbetering geeft en symptoomverlichting nodig blijft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.