
Dat kondigde demissionair premier Rutte gisteravond aan tijdens de Algemene Beschouwingen over de Miljoenennota.
Kamerleden in opstand
Eerder op de dag had Rutte nog gezegd dat het niet mogelijk is het totale bedrag te financieren via verhoging van de winstbelasting. In de Zorgverzekeringswet is vastgelegd dat een verhoging van de zorguitgaven voor ongeveer 40 procent betaald moeten worden uit een hogere zorgpremie. Daarom stelde het kabinet voor om de jaarlijkse zorgpremie te verhogen naar 13 euro.
Toen de oppositiepartijen daartegen in opstand kwamen, kwam Rutte met de handreiking om toch te onderzoeken of een deel betaald kan worden uit verhoging van de winstbelasting voor bedrijven, zoals SP en ChristenUnie vorige week hadden voorgesteld in een door de Kamer aangenomen motie.
Verhoging van de zorgpremie blijft vanuit de wet nodig. Rutte kondigde aan dat het kabinet met een fiscale oplossing komt om de 13 euro hogere zorgpremie voor burgers te compenseren.
Reacties van verpleegkundigen
Verpleegkundigen reageerden op social media verontwaardigd op het voorstel om de 1,5 procent salarisverhoging te betalen vanuit een hogere zorgpremie. Velen vonden het een sigaar uit eigen doos. Zo zegt Colinda op Facebook: ‘Ze mogen wat mij betreft die 13 euro houden. Betaal ik dus zelf aan verhoging van mijn salaris… wat een lachertje zeg, maar eigenlijk diep en diep triest en 0.0 procent respect.’
Erik valt Colinda bij, maar zoemt in op de werkomstandigheden die misschien nog belangrijker zijn dan het salaris: ‘Op mijn werk beginnen ze weer over spitsuurdiensten. Gewoon 8-uursdiensten zoals elke normale Nederlander vind ik belangrijker dan die 1,5 procent. Diensten van 3-4 uur met een 32-uurscontract, dat kan niet. Met zulke arbeidsvoorwaarden voel je je als werknemer niet serieus genomen.’
Bron: ANP/Nursing