Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verhoogd risico op miskraam door nachtdiensten

Vrouwen die nachtdiensten werken, hebben mogelijk een verhoogd risico op een miskraam. Dat is de conclusie van een groot Deens onderzoek onder ziekenhuismedewerkers dat op 25 maart gepubliceerd werd.
Het risico op een miskraam was groter bij meer opeenvolgende nachtdiensten (foto: Getty Images)

Vrouwen die in een week twee of meer nachtdiensten in het ziekenhuis draaiden, hadden in de daaropvolgende week 32% meer kans op een miskraam dan vrouwen die geen of maar één nachtdienst werkten. Verder was het risico op een miskraam groter bij méér nachtdiensten en meer opeenvolgende nachtdiensten. Het ging met name om miskramen tussen de achtste en de twaalfde week van de zwangerschap. Deze belangrijkste conclusies uit een groot onderzoek onder Deense ziekenhuismedewerkers bevestigen eerder onderzoeken met minder goede onderzoeksmethoden.

Vooral verpleegkundigen

De onderzoekers hadden beschikking tot de werktijden en zwangerschapsgegevens van ruim 22 duizend zwangere vrouwen die in Deense ziekenhuizen werkten. Ongeveer 40% van de vrouwen waren verpleegkundigen. Van de verpleegkundigen draaiden een groter gedeelte nachtdiensten dan de andere ziekenhuismedewerkers. De onderzoekers deden daarom ook analyses die alleen over verpleegkundigen gingen, maar vonden daarbij vergelijkbare resultaten.

Snel opeenvolgende diensten

Het risico op een miskraam was niet extra verhoogd voor vrouwen die kort na hun nachtdienst (binnen elf uur) een volgende dienst draaiden. De onderzoekers waarschuwen wel dat deze bevinding misschien minder betrouwbaar is vanwege de kleine groep vrouwen bij wie dit is onderzocht.

Eerder bleek al dat nachtdiensten het risico verhogen op diabetes en mogelijk ook het risico op borstkanker.

Verklaring

Het effect van nachtdiensten draaien op de zwangerschap kan mogelijk verklaard worden door de rol van melatonine, stellen de wetenschappers. Nachtwerkers produceren minder melatonine. Melatonine wordt vooral aangemaakt in de pijnappelklier, maar ook in de placenta en de eierstokken. Het hormoon wordt gedacht belangrijk te zijn voor het functioneren van de placenta.

Andere invloeden

De onderzoekers keken ook naar de invloeden van andere factoren zoals leeftijd, body mass index (BMI) en sociaal-economische status. Die bleken geen invloed te hebben op de effecten van de nachtdienst.

Het onderzoek werd op 25 maart gepubliceerd in het British Medical Journal – Occupational & Environmental Medicine

Lees ook deze tips om de schadelijke effecten van werken in de nacht te beperken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.