Vrouwen die in een week twee of meer nachtdiensten in het ziekenhuis draaiden, hadden in de daaropvolgende week 32% meer kans op een miskraam dan vrouwen die geen of maar één nachtdienst werkten. Verder was het risico op een miskraam groter bij méér nachtdiensten en meer opeenvolgende nachtdiensten. Het ging met name om miskramen tussen de achtste en de twaalfde week van de zwangerschap. Deze belangrijkste conclusies uit een groot onderzoek onder Deense ziekenhuismedewerkers bevestigen eerder onderzoeken met minder goede onderzoeksmethoden.
Vooral verpleegkundigen
De onderzoekers hadden beschikking tot de werktijden en zwangerschapsgegevens van ruim 22 duizend zwangere vrouwen die in Deense ziekenhuizen werkten. Ongeveer 40% van de vrouwen waren verpleegkundigen. Van de verpleegkundigen draaiden een groter gedeelte nachtdiensten dan de andere ziekenhuismedewerkers. De onderzoekers deden daarom ook analyses die alleen over verpleegkundigen gingen, maar vonden daarbij vergelijkbare resultaten.
Snel opeenvolgende diensten
Het risico op een miskraam was niet extra verhoogd voor vrouwen die kort na hun nachtdienst (binnen elf uur) een volgende dienst draaiden. De onderzoekers waarschuwen wel dat deze bevinding misschien minder betrouwbaar is vanwege de kleine groep vrouwen bij wie dit is onderzocht.
Verklaring
Het effect van nachtdiensten draaien op de zwangerschap kan mogelijk verklaard worden door de rol van melatonine, stellen de wetenschappers. Nachtwerkers produceren minder melatonine. Melatonine wordt vooral aangemaakt in de pijnappelklier, maar ook in de placenta en de eierstokken. Het hormoon wordt gedacht belangrijk te zijn voor het functioneren van de placenta.
Andere invloeden
De onderzoekers keken ook naar de invloeden van andere factoren zoals leeftijd, body mass index (BMI) en sociaal-economische status. Die bleken geen invloed te hebben op de effecten van de nachtdienst.
Het onderzoek werd op 25 maart gepubliceerd in het British Medical Journal – Occupational & Environmental Medicine