Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkiezingen 2017: programma CDA

Wat hebben de verschillende politieke partijen in petto voor verpleegkundigen en de zorg? Nursing zet de highlights van de verschillende partijen op een rij. Deze aflevering: het CDA.
cda

Let op: deze teksten komen uit de verkiezingsporgramma’s van de verschillende partijen en zijn niet tot nauwelijks bewerkt door de redactie.

Mantelzorg en vrijwilligers

> Het CDA wil mantelzorgers meer inspraak geven bij de zogenaamde keukentafelgesprekken: de gemeente mag nooit korten op de zorg als de mantelzorger in redelijkheid aangeeft dreigt te worden overbelast. Ook de wijkverpleegkundige moet bij het oordeel over de vraag hoeveel zorg iemand nodig heeft, goed kijken naar de draagkracht van de mantelzorger en dit afstemmen met de gemeente.
>De minimale zorg moet beter worden verankerd. Om mantelzorgers af en toe even op adem te laten komen, willen wij meer ruimte voor respijtzorg en dagopvang of extra ondersteuning thuis.
 > CDA wil een zogenaamde ‘zorgbonus’ voor mantelzorgers om hen financieel te compenseren voor het opnemen van verlof of minder gaan werken om zorg voor een naaste te kunnen bieden. >Patiënten die door mantelzorgers verzorgd worden krijgen een korting op de eigen bijdrage. Ook willen wij dat iemand met een AOW-uitkering niet langer wordt gekort als hij of zij een familielid of vriend in huis neemt om deze te verzorgen. Daarbij wil het CDA een  landelijke aanpak eenzaamheid, die lokaal vorm krijgt.

Ria de Korte is verpleegkundige en staat op plaats 35 van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. ‘Geef meer tijd en ruimte aan verpleegkundigen en verzorgenden om hun mooie vak uit te oefenen.’ Lees meer.

Zorg aan huis

> Bij de zorg aan huis spelen de huisarts en de wijkverpleging een belangrijke rol. Wij willen meer gezamenlijke initiatieven om deze zorg dichtbij huis mogelijk te maken en de samenwerking tussen huisarts, gemeente, wijkverpleging, verpleeghuis en ziekenhuizen te verbeteren.
 > CDA wil dat zorgverzekeraars en gemeenten zorg aan huis beter  faciliteren en ondersteunen. Daarbij worden ook technologische innovaties gestimuleerd. Zo kunnen dankzij eHealth toepassingen bij chronisch zieke patiënten controles thuis worden verricht. Dat scheelt een extra bezoek aan het ziekenhuis.
> Het CDA wil dat als het nodig is ook persoonlijke verzorging, zoals douchen, onder de zorg van de wijkverpleging wordt gebracht.
> Het CDA wil dat verzorgend personeel alle ruimte krijgt om menselijke zorg te bieden: ‘De computer mag aan de kant en onnodige regels worden geschrapt, zodat het personeel alle aandacht op de zorg kan richten’. Het CDA wil dat medewerkers en instellingen zelf de ruimte laten om aan te geven welke regels overbodig zijn, zodat meer tijd overblijft voor de zorg en aandacht voor patiënten. Dit geldt ook voor de regels en overbodige inspecties door de Nederlandse zorgautoriteit en de verschillende inspecties.

Zie ook: weet jij al wat je gaat stemmen? Stem op de poll 

De zorgverzekeraar begrensd

> Minder marktwerking en een stop op winstuitkeringen – Onder het huidige kabinet is de marktwerking in de zorg steeds meer een doel op zich geworden, aldus het CDA. Om de marktwerking in de zorg verder te beteugelen willen wij een verbod op winstuitkeringen door zorgverzekeraars, zorginstellingen en ziekenhuizen. Geld dat voor de zorg is bedoeld moet in de zorg blijven of tot lagere premies leiden en mag niet als winst in de zakken van investeerders of aandeelhouders verdwijnen.
– Het CDA wil een verlaging van het eigen risico en een beperking van de eigen bijdragen; 

Tegen verspilling

-Het CDA wil dat artsen en apotheken een lijst opstellen van medicatie waarvan altijd voldoende voorraad moet zijn, om het probleem van medicijntekorten aan te pakken
-Het CDA wil dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars meer gezamenlijk inkopen, om verspilling van spullen te voorkomen.

Laatste levensfase

-Het CDA wil dat mensen recht hebben op een waardige laatste levensfase en wil dan ook verdere uitwerking van het levenstestament, waarin de wens rondom de laatste levensfase kan worden vastgelegd
– De patiënt moet meer kunnen meepraten en meebeslissen over de zorg.

Ga naar het volledige verkiezingsprogramma van het CDA 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.