Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkiezingen 2017: programma ChristenUnie

Wat hebben de verschillende politieke partijen in petto voor verpleegkundigen en de zorg? Nursing zet de highlights van de verschillende partijen op een rij. Deze aflevering: ChristenUnie.
CU.jpg

Let op: deze teksten komen uit de verkiezingsporgramma’s van de verschillende partijen en zijn niet tot nauwelijks bewerkt door de redactie.

Algemeen 

Al het leven, in gaafheid en gebrokenheid, verdient het om tot ontplooiing te komen, om teworden beschermd en om zorg te ontvangen als dat nodig is. Vanaf het ontstaan van het leven tot aan het sterven. De ChristenUnie staat voor zorg die dichtbij is georganiseerd. Zorg op een menselijke schaal en met een menselijk gezicht. Zorg op maat en niet zorg van de plank. Wij willen meer ruimte voor huisartsen en wijkverpleegkundigen en zorg thuis. Het eigen risico wordt fors verlaagd en we kappen in het woud van polissen. Alle specialisten moeten in loondienst. De beste verpleeghuiszorg wordt de norm. Stapeling van eigen bijdragen gaan we tegen, chronisch zieken engehandicapten worden ontzien. En we investeren fors in preventie: voorkomen is immers beter dan genezen.

Zie ook: weet jij al wat je gaat stemmen? Stem op de poll 

Eenzaamheid en ouder worden

> Eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving. Vooral onder ouderen komt veel eenzaamheid voor. Eenzaamheid kun je niet met geld bestrijden, in ieder geval niet alleen metgeld. Daar is meer voor nodig. Het organiseren van zorg en ondersteuning dicht bij mensen biedt meer mogelijkheden om eenzaamheid te signaleren.
> De zorg in verpleeghuizen kan verder verbeteren door deze zorgprofessionals vertrouwen terug te geven. Samen met cliënten en mantelzorgers bepalen zij wat de beste zorg is.
>De ChristenUnie wil de ouderenzorg in verpleeghuizen normaliseren. Een verpleeghuis moet als thuis zijn, waarbij ouderen en hun naasten zoveel mogelijk regie over hun zorg houden. Dit betekent dat we de wetgeving voor zorg voor mensen thuis en in verpleeghuizen zoveel mogelijk op elkaar laten aansluiten.
> Meer geld naar casemanagers dementie;
> Het sluiten van verzorgingshuizen op het platteland wordt voorkomen;
> Mensen moeten kunnen sterven waar zij dat willen;
>De financiering van hospices en palliatieve zorg wordt beter geregeld.

Verder

> Zorgverzekeraars kopen voldoende wijkverpleegkundige zorg in, zodat wijkverpleegkundigen samen met huisartsen de spil in het zorgnetwerk in de buurt vormen.
> Gemeenten sluiten zich aan bij administratieve standaarden om papieren rompslomp tegen te gaan.
> In iedere regio of gemeente wordt een ombudsfunctie georganiseerd, die kan bemiddelen tussen cliënten en gemeenten. Onnodige juridisering wordt tegengegaan.
> Zorgverzekeraars kopen voldoende wijkverpleegkundige zorg in, zodat wijkverpleegkundigen samen met huisartsen de spil in het zorgnetwerk in de buurt vormen.
> Landelijk werkende vrijwilligersorganisaties zoals Stichting Present en de Zonnebloem krijgen de kans om door het gehele land vrijwilligersnetwerken te verstevigen of op te bouwen. Zij behouden hun subsidies hiervoor.

Ga naar het volledige verkiezingsprogramma van de ChristenUnie 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.