Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkiezingen 2017: programma Partij voor de Dieren

Wat hebben de verschillende politieke partijen in petto voor verpleegkundigen en de zorg? Nursing zet de highlights van de verschillende partijen op een rij. Deze aflevering: de Partij voor de Dieren (PvdD).
logo.jpg

Let op: deze teksten komen uit de verkiezingsporgramma’s van de verschillende partijen en zijn niet tot nauwelijks bewerkt door de redactie.

> De overheid stimuleert een gezonde leefwijze en zet zich in voor een gezonde leefomgeving.
> Overmedicalisering wordt voorkómen. Eerstelijnszorg is cruciaal om zicht te houden op wat veelvoorkomende verschijnselen zijn en wat specialistische zorg nodig heeft.
> In ziekenhuizen en verpleeghuizen wordt gezonde, smakelijke en biologische voeding geserveerd.
> De kosten in de zorg kunnen omlaag door de bureaucratie aan te pakken. Door een eind te maken aan de macht en winsten van zorgverzekeraars, door te stoppen met absurde beloningen aan de top en door de professionals van de werkvloer weer aan het roer te zetten.
> Geen marktwerking in de zorg. Er komt een Nationaal Zorgfonds, dat zorg toegankelijk maakt voor iedereen.
>Het eigen risico wordt afgeschaft.
> Minder managers en administratieve lasten voor zorgverleners, meer handen aan het bed.
> Er komt een taskforce om verspilling in de zorg te bestrijden. Om veel te hoge medicijnprijzen te voorkomen, wordt de opbouw van medicijnprijzen openbaar en waar mogelijk worden goedkopere, merkloze medicijnen gebruikt.
>Er wordt geïnvesteerd in zorgverleners: ruimte voor (bij)scholing en goede arbeidsvoorwaarden zijn vanzelfsprekend.
>Elke zorgvrager is anders. Er komt meer aandacht voor de individuele behoefte van elke zorgvrager.
>Goede kwaliteit van zorg is essentieel.
>De overheid stelt kwaliteitsnormen op in overleg met zorgverleners en -vragers, die worden opgenomen in contracten met zorgaanbieders. Een onafhankelijke instantie controleert en rapporteert over de kwaliteit van zorg op landelijk en lokaal niveau.
>De overheid garandeert een divers aanbod van zorgcentra. Identiteitsgebonden zorgcentra met een landelijke functie worden ondersteund, evenals regionale, kleinschalige ziekenhuizen.
> (Ouderen)zorginstellingen houden rekening met lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgender mensen en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI). LHBTIvriendelijke zorg is onderdeel van de kwaliteitseisen voor zorginstellingen.

Zie ook: weet jij al wat je gaat stemmen? Stem op de poll

> Thuis- en ouderenzorg en zorg voor mensen met een handicap wordt bij voorkeur kleinschalig en regionaal aangeboden. Verschillen tussen gemeenten in het aanbod en de kwaliteit van zorg zijn onaanvaardbaar.

> Meergeneratiewoningen worden fiscaal gestimuleerd.
> Mantelzorgers hebben recht op financiële compensatie en aanvullende maatregelen die het mogelijk maken om zorg en arbeid te kunnen combineren.
> De inzet van domotica en e-health thuis wordt door de overheid gestimuleerd. Voor domotica, zoals het internet der dingen, gelden strenge veiligheidseisen. Onveilige situaties zoals DDoS-aanvallen vanuit domotica worden zo voorkomen.
> De vrije keuze voor alternatieve geneeswijzen moet gewaarborgd zijn, de btw-verhoging wordt teruggedraaid. Er worden nadere eisen gesteld aan de zorgverlener ten aanzien van informatieverschaffing over genoten opleiding en behandelwijzen.

Orgaandonatie

Burgers moeten goed en evenwichtig geïnformeerd worden over orgaandonatie, om zo een keuze te kunnen maken. De overheid heeft zich de afgelopen jaren echter nauwelijks ingespannen om orgaandonatie zorgvuldig onder de aandacht te brengen van de burger. Dat moet anders. Er wordt geïnvesteerd in een goede meerjarige donorcampagne met aandacht voor zowel ontvanger als donor, en in een betere organisatie rond het inventariseren van de keuze van mensen. De Partij voor de Dieren vindt het een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht als de overheid mensen automatisch als donor registreert, als zij om welke reden dan ook nog niet kenbaar gemaakt hebben of ze dat wel of niet willen. Huisartsen worden nauwer betrokken bij voorlichting over het doneren van organen, bloed, plasma en stamcellen en er wordt geïnvesteerd in een betere organisatie rond orgaandonatie.

Euthanasie

De Partij voor de Dieren onderschrijft het principe dat mensen beschikken over hun eigen leven, ook als het gaat om een stervenswens. De samenleving heeft echter ook de verantwoordelijkheid om te voorkómen dat mensen zichzelf als last voor anderen gaan beschouwen of zich niet meer welkom voelen in de samenleving. Zo dient er meer aandacht te komen voor herwaardering van ouderdom en het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. Er komt een breed maatschappelijk debat over hulp bij zelfdoding, zoals stervenshulp aan mensen die hun leven als voltooid beschouwen.

Ga naar het volledige verkiezingsprogramma van de PvdD

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.