Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Verpleegafdeling sluit wegens bezuinigingen

Het Diaconessenhuis in Meppel sluit op 1 februari een verpleegafdeling. Er worden zo'n 21 arbeidsplaatsen geschrapt en 30 bedden gesloten.
Verpleegafdeling sluit wegens bezuinigingen

Er zijn geen gedwongen ontslagen, maar tijdelijke contracten en flexcontracten worden niet verlengd, aldus Dagblad van het Noorden. Verpleegkundigen met een vast contract worden ondergebracht op andere afdelingen.

Kritische reacties van verpleegkundigen
Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis hebben de verpleegkundigen ‘kritisch’ gereageerd op de veranderingen. ‘Dergelijke berichten zijn natuurlijk nooit leuk, maar de verpleegkundigen worden overal goed bij betrokken. Aan de hand van hun belangstelling en voorkeuren worden ze zo goed mogelijk herplaatst. Maar helaas zal er wel een compleet team uit elkaar gehaald worden, ja.’ Op de betreffende afdeling lagen vooral orthopedie en urologie patiënten.

Verkleining van het ziekenhuis
In totaal moet het Diaconessenhuis op jaarbasis 8 miljoen euro bezuinigen. Het sluiten van de afdeling, wat ongeveer 1 miljoen euro scheelt, is een aanloop naar de verkleining van het ziekenhuis. In Meppel wordt een nieuw ziekenhuiscomplex gebouwd. Over zes jaar moet de nieuwbouw van het Diaconessenhuis klaar zijn. Het ziekenhuis gaat dan van 330 bedden naar 220 bedden.

Dagblad van het Noorden
Door: redactie Nursing

Ben jij verpleegkundige in het Diaconessenhuis in Meppel of gaat jouw afdeling binnenkort ook sluiten? Heb je al tijden een flex- of oproepcontract en krijg je maar geen vaste aanstelling? Voor een artikel in Nursing zijn we op zoek naar verpleegkundigen die de dupe zijn/ worden van bezuinigingen.

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

13 REACTIES

 1. Nou Hans het is dan wel even geleden dat je reageerde, maar ik ben 40 jaar verpleegkundige en ga voor mijn vak, tot mijn 65, 36 uur, met een loon waar heel veel mensen in het bedrijfsleven niet voor gingen werken. Nu m.s wel als je blij bent om een baan te hebben, maar ik betwijfel of ze er het bed voor uit komen. Een dik pensioen, vergeet het maar, mijn eigen huis op eten, ook nooit mee gedaan aan graai kultuur. Het is een mooi beroep om in de zorg te werken maar zie al lang dat het niet meer om mensen gaat maar om produkten, maar wie heeft het daar na gemaakt?
  Zie om mij heen dat de jongeren tot 30 jaar het zwaar gaan krijgen, weten niet hoe ze gepamperd zijn, materieel hebben ze alles gehad.
  De graaicutuur zit in mensen zelf, mensen zijn individueel geworden, er is geen verbondenheid meer.
  Dit zie je op het werk in gezinnen, sport.in je straat, men kent de buren niet meer men heeft elkaar niet meer nodig we weten alles van uit de digitalesnelweg. We zijn zo met ons zelf bezig dat we er ziek van worden.
  De ouders van mijn generatie die de oorlog mee maakte, soldaat waren, vluchte en weer overleefde, wat in andere landen ook nog dagelijks aan de orde is, daar is respect voor en die hebben de welvaart ook mee op gebouwd.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Hans,
  Maria heeft gelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen geboren vanaf 1957 pas zijn gaan profiteren van de rijkdom van dit land. Waarbij de laatste 25 jaar dit land alleen maar economische groei heeft gekend en jongeren dus geen enkele tegenslag gewend zijn. Zij weten er blijkbaar ook niet mee om te gaan gezien het feit dat je alleen maar wijst naar de babyboomers.
  Een pensioen, Hans, is een kapitaalverzekering. Je betaalt gedurende een bepaalde periode premie om na verloop van die periode een kapitaaluitkering te verkrijgen.
  En net zo min als een verzekeringsmaatschappij op het moment van de uitkering kan zeggen dat het kapitaal niet volledig wordt uitgekeerd omdat een gedeelte nodig is voor de volgende generatie, zou een pensioenfonds dit kunnen doen. Het is dus niet zo dat de rekening voor de huidige pensioenen bij de jongeren wordt gelegd. De pensioenen van de gepensioneerden zijn al door hen zelf opgebracht en zij hebben dus zelf recht op de welvaartsvaste uitkering zoals deze was afgesproken. De babyboomers van Jan Nagel plukken dit land dus niet volledig kaal ! De arrogantie, botheid en onbeschaafdheid van o.a deze uitspraak is precies waar ik mij momenteel in dit land aan erger. Hoe sta jij eigenlijk aan dat bed bij die babyboomer? Laat maar barsten het plukt toch de boel maar kaal ? Laten we geen zondebokken zoeken maar beschaafde oplossingen. Je zult zien Hans dat je daar veel “rijker” van wordt. Trouwens ik preek niet voor eigen parochie ik heb nog minstens 12 jaar te werken.

 4. Nou Hans ik denk ik baal als 60+ en nog steeds werkzaam in de zorg met veel plezier overigens al zal ik ook wel moeten.Wil je wel vertellen dat onze leeftijdsgroep een zesdaagse werkweek had, gebroken diensten , minimaal 1 week in de nachtdienst zat, 3 weekenden per maand werkte, Pensioen opbouw begon pas op je 25e. Maar ja getrouwd en kinderen gekregen en in die tijd werd net als in het onderwijs je verzocht te stoppen( Kinderopvang was er trouwens niet en prive voor een verpleegkundige niet te betalen)20 jaar geleden weer ingetreden maar ja dure opgroeinde kinderen dus geld om het pensioengat te dichten was er niet, dus nu maar doorwerken zeker tot 65 om nog een redelijk pensioen te hebben. Ik weet dus e cht niet waar je het over hebt. En als je goed zou lezen is het maar een kleine groep die kan rentenieren. Ook zijn er mensen vroeg gestopt, om plaats te maken voor jongeren om die jongeren aan een baan te helpen, dat dat niet overal gebeurd is , ishet management en de politiek te verwijten. Ik vond jouw stuk erg ongenuanceerd ,Na zoveel jaren in een ziekenhuis gewerkt te hebben weet ik dat veel geld door het management verkeerd is geinvesteerd en besteed wordt.

 5. De regering beslist natuurlijk over de zorg. Maar hoewel sommige mensen daar anders over denken leven we in een democratie. WIJ de inwoners Wij de belastingbetalers bepalen de speelruimte die een regering heeft.En wij hebben nu eenmaal niet meer over voor de zorg dan we nu betalen. Als we de zorg in de toekomst willen handhaven op een niveau waarvan we allemaal vinden dat dat bij een rijk en beschaafd land hoort dan moeten premies en belasting fors omhoog. Er zijn namelijk steeds minder werkenden om die premies te betalen en steeds meer zorgvragers.
  Natuurlijk is er op een aantal plekken slecht management, natuurlijk zou het geld van de missie naar Kunduz beter aan onze eigen ouderen besteed kunnen worden, maar dan nog: We kunnen de zorg zoals die nu zou moeten zijn met z’n allen niet meer betalen. We moeten het nu echt slimmer en efficienter gaan aanpakken. Als je een regering iets verwijten kunt is het dat niemand die boodschap aan ons durft te brengen. Geef het nou maar toe: We hebben er domweg niet meer voor over.We kopen liever plasma TV’s, Ipad’s en Hybride auto’s dan dat we een normale prijs voor onze zorg betalen. Als er al iemand de schuld moet hebben dan zijn het de baby-boomers die onder leiding van Jan Nagel hun zelfverrijking ook na hun pensieoen willen doorzetten. Het zijn de 50-ers van nu die profiteren van de welvaart die de 70-ers 80-ers na de oorlog hebben opgebouwd. Zij hebben hun rijkdom in de schoot geworpen gekregen en plukken ons land nu al volledig kaal.Het zijn de 20-ers en 30-ers van die nu de rekening gaan betalen. Kijk maar naar de pensioenen.
  Dat zijn politieke keuzes maar vooral ook democratische keuzes: Deal with it……….

 6. Dit gebeurt overal in nederland dat afdelingen sluiten.
  zwolle ziekenhuis ook is ook afdeling gesloten en het specialisme is er bij een andere specialisme bij gedrukt. tevens personeel ingekrompen maar meer vraag naar zorg. En dan zeggen ze datverpleegkundige weinig tijd besteden aan de patienten.

 7. MARKTWERKING MENSEN EN DE ZORVERZEKERAARS ZIJN DE BAAS!!!
  DANK ZIJ ONZE TOEMALIGE MINSTERS.
  LEES;
  Vergelijkt een zorginstelling eens met een garage. Als er iets aan uw auto mankeert, brengt u hem naar de garage. U zet hem op een nat en koud parkeerterrein. Een paar uur later kunt u de opgelapte auto weer ophalen. U krijgt op de factuur netjes gespecificeerd welke verrichtingen er uitgevoerd zijn en u in rekening gebracht zullen worden. Voor die verrichtingen gelden standaardtarieven. Het is voor de garage zaak om deze verrichtingen zo efficiënt mogelijk uit te voeren, want dat heeft het hoogste rendement. En rekent u er maar niet op dat de garage iets aan uw auto gaat doen, wat niet in rekening gebracht kan worden.
  De zorginstelling van nu moet in feite op dezelfde manier werken als de garage. U kunt zich als patiënt vergelijken met de auto waarop verrichtingen worden uitgevoerd. Vooraf wordt u geparkeerd op het parkeerterrein, dat in dit geval wachtlijst heet, (zie ook ‘Elektronisch Patiënten Dossier EPD een grote stap achteruit?’.) U wordt geparkeerd als object, niet als klant. De zorgverzekeraar betaalt de verrichtingen. En de ijzeren wet van de marktwerking is:
  ‘Degene die betaalt is ook wie bepaalt’.
  In de huidige opzet van de marktwerking in de zorg verdampt dus het idee dat de patiënt de klant is. Dat is echter in Den Haag nog niet volledig doorgedrongen.
  Momenteel worden subsidies aan zorginstellingen in hoog tempo afgebouwd. Het gevolg daarvan zal zijn, dat elke verrichting die niet absoluut noodzakelijk is, straks niet meer vergoed wordt.
  Voor de zorgverzekeraars heeft dat het voordeel, dat patiënten wel heel goed zullen nadenken voordat zij zich overgeven aan de zorg. Vaak zullen zij via zelfmedicatie eerst gaan rommelen.
  De kans dat de zorgverzekeraars dan nog verrichtingen moeten vergoeden, wordt daarmee gereduceerd. (‘Gaat het nu om beleid, kleinschalig wonen, zorgverzekeraars of ook nog om een goede zorgverlening?’.)
  Voor zorginstellingen wordt het steeds moeilijker om nog echte zorg te verlenen.
  Wat de opbrengsten van privatisering zijn, hebben we al gemerkt bij onder andere de NS en TPG. Geen consument is daar financieel beter van geworden. Ook de service is er niet echt door verbeterd. Wat we zeker weten is dat door alle registraties de lastendruk enorm is toegenomen. En wat hebben de toezichthouders de consument uiteindelijk opgeleverd? Nee, het middel marktwerking is vaak erger dan de kwaal.
  ALS WE DIT NU EENS GAAN BEGRIJPEN!!!
  DANKZIJ ONZE MINISTER DIE WILLENS EN WETENS DE WETTEN UIT HUN EIGEN KOKER HEBBEN GEIMPLEMTEERD!!!
  ZO KONDEN ZE DIT ER NET NOG EVEN DOORHEEN DRUKKEN EN ALS HET WARE TRIOMFANTELIJK TERUGKIJKEND IN EEN NIEUWE STOEL (ERGENS ALS BESTUURDER BOVEN EEN BALKENENDE NORM)
  ACHTEROVERLEUNEND SMILEND ZITTEN GRINNEKEN..”KIJK HEB IK VOOR ELKAAR GEKREGEN”
  Zo zitten wij met de gebakken peren en je kunt er geen ene maar dan ook geen ene bal aan doen.
  Ga je staken dan halen ze wel bussen met washulpen ergens vandaan uit een zijland hier ergens vandaan.
  De grote vraag is dankzij onze afgebrokkelde zorgstaat
  nog meer bewezen moeten worden hoe beter en sneller wij “ALS MENSEN LANGZAAM BEKEKEN WORDEN ALS ROBOTTEN”
  Je mag niet klagen want dan ben je negatief en niet flexibel.
  Nog meer nieuwe wetten, nog meer bezuinigen, nog betere kwaliteit.
  Werken met mensen is dus als werken met auto en gek genoeg wij zijn zelf ook die mensen.
  groet Linda (verpleegkundige)

 8. We zitten ook allemaal te zeuren over onze ziektekostenverzekering. Feit blijft dat de gezondheidszorg een bodemloze put is die we met ons allen moeten zien te vullen.
  Intern kunnen ziekenhuizen efficiënter werken; licht de bedrijfsprocessen eens door met Lean Six Sigma.
  Daarnaast zou een maatschappelijke discussie over wat de gezondheidszorg moet prioriteren ook niet overbodig zijn.

 9. het ligt niet aan de regering van nu. Dit is een gevolg van dhr balkenende.
  Het ligt ook aan degene die het verpleeghuis “runt”. Zij beslissen zaken terwijl ze er geen verstand van hebben, hebben nooit aan het bed gestaan. Ze hebben gehoord dat het ergens anders werkt, dus dan moeten wij het ook maar zo doen, WERKT DUS NIET!!!!

 10. wat nou zeiken op deze regering?? dat is zo’n onzin!!! zij kunnen nu alleen maar puinruimen wat al die idioten van links hiervoor er van gemaakt hebben. er is maar 1 remedie en dat is het management er uit schoppen. al die uitvreters en nietsnutten die niets anders doen dan zakken vullen en dure rapporten laten schrijven door nog duurdere vriendjes.

 11. ligt niet aan regering maar aan verleden hoofden directie enz. werden MANAGER ofwel graai eerst meer dan 200.000,00. Iedereen kon manager een mooi verhaal en je kreeg de plek. Het zijn geen professionals met een opleiding in de zorg ,insigne ed is niet belangrijk alleen GELD GELD enz.Er is nooit meer geinvesteerd (of VERkeeerd) Kijk naar onze oude verpl.afd. Als er wel nieuw is gebouwd zijn onderhioud en maak niet uit wat voor de kosten van CLIENT ook zo’n nieuw modern begrip.
  Vroeger had je zieke patienten, bewoners etc. Men leert in manager taal dat dit te veel afhankelijk klinkt dus een ander begrip introduceren etc, Mensen denk na het is al van veel langer heen. Echt niet van het laatste half jaar kom nou.

 12. Het is een grof schandaal wat de huidige regering uithaalt, of terwijl een voorzetting van het gespuis wat er voorgaande jaren zat. Ooit was de zorg in Nederland perfect voor elkaar. Met de komst van de medicijnenknaak en het specialisten geeltje waren het startsein om de gehele gezondheidszorg omzeep te helpen.
  Tijdens kabinet Drees was het vadertje Drees die al waarschuwde dat rond het jaar 2000 de zorg een enorme belasting zou gaan worden op de staatskas. Geen enkele regering blijkt een reserve te hebben opgebouwd. Niet één politici die zich druk maakt om de oudere, een groep die in bittere armoede Nederland na de Tweede Wereldoorlog heeft opgebouwd.
  De oplossing kan zo simpel zijn. Verdeel de zorg in twee categorieën. A : de verpleegkundige die hier voor zijn opgeleid, deze uitsluitend werkzaamheden laten verrichten die iemand zonder diploma’s niet mag.
  B: Trek alle werkeloze, van de straat of voor hun computer vandaan en laat deze verplicht drie dagen per week in een zorginstelling werken. De overige twee dagen verplicht een re-integratie traject laten volgen waar uitsluitend gericht naar een passende baan gezocht word.
  B-1: Laat ook de bijstandsmoeders opdraven. Die kunnen simpelweg tijdens de schooltijden werkzaam zijn in de zorg.
  De werkzaamheden die deze mensen mijn inziens zouden kunnen uitvoeren, is het onderhoud van het gebouw, indien patiënten niet bedlegerig zijn wandelen met of zonder rolstoel. Boodschappen doen. Daarnaast zou deze groepen ook in de thuiszorg een helpende hand kunnen bieden.
  De schrijnende gevallen in de thuiszorg is even zo zorgelijk. Ook hier zouden deze mensen ingezet moeten worden. Iemand die thuis schoon kan maken kan dit bij een oudere ook. Desnoods meerdere keren per week. Dan snijd het mes aan twee kanten. Voor een oudere betekent dit een sociaalcontact maar even zo hulp. De hulp zou mogelijk kunnen waarschuwen als er iets mis is. Daarnaast is de kans dat iemand niet meer aan het werk komt doordat deze langdurig werkeloos is geweest iets wat tot het verleden zal behoren. Het is een algemeen bekend feit dat mensen die langer dan twee jaar werkeloos zijn nog nauwelijks te motiveren zijn om aan het werk te gaan.
  Maar nee onze overheden roepen al jaren bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Het is niet meer een kwestie van stort de gezondheidszorg in elkaar, maar hooguit wanneer, en dat duurt absoluut niet lang meer. Wie over enige tijd geld heeft, heeft zorg, wie geen geld heeft gaat gewoon dood. Lang leven tal van overheden die liever miljarden besteden aan waanzinnige projecten, als eerste in Europa klaar stond en staat als de knip getrokken moest worden, maar hun eigen mensen doodleuk laat barsten.
  Anti, die stadions worden gebouwd juist om die oudere die geen hulp meer krijgen op te vangen (luguber grapje)

 13. Afschuwelijk!
  Leuke regering hebben wij!!
  Ik werk ook in een verpleeghuis, en de bezuinigingen zijn behoorlijk te merken.
  Ik snap er echt niks van, men bezuinigt op de zorg, terwijl de vergrijzing toeneemt. En voetbalstadions kunnen ze wel bouwen!
  Absurd toch?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.