Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeghuis zet mantelzorgers onder druk’

'Mantelzorgers worden onder druk gezet door de verpleeghuizen van Vierstroom. Ze krijgen te horen dat ze moeten helpen. Dat zal een averechts effect hebben.'
'Verpleeghuis zet mantelzorgers onder druk'
Zo reageert Roos Verheggen van mantelzorgersvereniging Mezzo op het initiatief van Vierstroom. Mezzo zet grote vraagtekens bij dit nieuwe initiatief.

Verplicht stellen

Familieleden van bewoners van verpleeghuizen van Vierstroom worden vanaf nu ‘moreel verplicht’ om een handje te helpen. Na een succesvolle proef heeft de organisatie besloten het meewerken verplicht te stellen in alle 16 locaties. Vierstroom, dat opereert in de omstreken van Gouda, kan familieleden niet juridisch verplichten mee te helpen, maar gaat ze wel meedelen dat het vanaf nu de gewoonte is dat familie meehelpt. ‘Als de familie dat niet ziet zitten, zeggen we toch dat de woonlocatie dan wellicht niet passend is voor de cliënt. Maar we mogen niemand weigeren’, lichtte de woordvoerster toe.

Beter communiceren

Volgens Mezzo zou Vierstroom beter moeten communiceren met de familieleden, als ze graag willen dat die helpen. ‘Vierstroom moet vragen hoe de familieleden willen helpen en hoe niet, in plaats van het verplicht te stellen. Mensen doen aan mantelzorg omdat ze dat zelf willen. Omdat ze een persoonlijke relatie hebben met degene die ze verzorgen, verplichten is daarbij niet nodig’, aldus Verheggen.

Positieve resultaten

Vierstroom bracht onlangs de resultaten van de proef naar buiten. Hieruit blijkt dat de meeste nieuwkomers en hun families enthousiast reageren op de participatie. Eén familie besloot op zoek te gaan naar een andere zorginstelling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.