Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Verpleegkunde is volwassen, nu de arbeidsvoorwaarden nog’

Verpleegkundigen zijn volwaardige professionals en willen ook zo behandeld worden. Dat blijkt uit het Groot Nationaal Verpleegkundigen Onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd door detacheringsbureau Maandag®.
0_verpleegkundigen.jpg

De werkdruk in de zorg is hoog en verpleegkundigen overwegen het vak te verlaten. Wat moet er gebeuren om dat te voorkomen? Detacheringsbureau Maandag® besloot het uit te zoeken in het Groot Nationaal Verpleegkundigen Onderzoek, in samenwerking met Nursing. Bijna tweeduizend Nederlandse verpleegkundigen vulden de vragenlijst in. De uitgebreide resultaten lees je in het zomernummer van Nursing. Een visuele samenvatting vind je in de infographic

Verpleegkunde is volwassen

Het is goed gesteld met de kwaliteit van de verpleegkundige zorg in Nederland, vindt 77% van de verpleegkundigen die aan het onderzoek meededen. Ook vinden zij hun werk uitdagend, afwisselend en inhoudelijk interessant. Samen met ‘contact met mensen’, waren dit de vier meest genoemde redenen om voor het verpleegkundevak te kiezen. ‘Het is mijn roeping’ kwam in de ranglijst pas na ‘Het is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling’ en ‘Het vraagt om eigen inbreng’. Het beeld van de onzelfzuchtige verpleegkundige die alleen maar mensen wil helpen, is dus niet meer van deze tijd. Directeur van beroepsvereniging V&VN Sonja Kersten herkent dit uit de contacten met de achterban. ‘Het vak is echt doorontwikkeld en jonge mensen kiezen daar nu ook bewust voor.’

Problemen

Het vak mag dan wel volwassen zijn geworden, helaas blijken de arbeidsomstandigheden daar niet bij te passen. Dat blijkt wel uit de antwoorden op de vraag naar de belangrijkste problemen binnen de verpleegkunde. De werkdruk staat – niet verrassend – op nummer één, met daarna de administratielast en de checklisten, bezuinigingen en ‘te weinig handen aan het bed’. Het zijn omstandigheden waarin het niet eenvoudig is om je rol als professional te vervullen.

Veel teams lossen de personeelstekorten intern op, maar dat betekent dat verpleegkundigen maandelijks of zelfs wekelijks extra diensten draaien. En dat eist zijn tol. Lees meer >>

Stimulans voor de verpleegkunde

Op de vraag welke arbeidsvoorwaarden een stimulans zouden zijn voor de verpleegkunde, is salaris het meest gegeven antwoord. En ook op nummer 3 staat een financiële vergoeding, namelijk de onregelmatigheidstoeslag (ORT). Zijn verpleegkundigen geldwolven? Nee, want het salaris is de minst belangrijke reden om voor de verpleegkunde te kiezen, blijkt uit de resultaten. De open antwoorden maken het duidelijk: verpleegkundigen zijn niet zozeer op geld uit, maar willen simpelweg een salaris dat past bij hun werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Naast een passend salaris willen verpleegkundigen goed geschoold worden. Op nummer twee van de meest gewilde arbeidsvoorwaarden staat bijscholing, vergoed door de werkgevers en ‘in de baas z’n tijd’.

Door een uitspraak van het Europese Hof heb je sinds 2010 recht op uitbetaling van onregelmatigheidstoeslag (ORT) over je verlofuren. Hoeveel ORT krijg je in jouw CAO? Lees meer >>

En nu?

Dat het tijd is om in actie te komen, mag duidelijk zijn. In het Groot Nationaal Verpleegkundigen Onderzoek bleek namelijk weer dat relatief veel verpleegkundigen overwegen te stoppen met hun vak. ‘De overheid, maar ook opleiders en werkgevers zien nog niet genoeg de urgentie van dit probleem’, benadrukt V&VN-directeur Kersten. ‘Wij gaan daarom bij het nieuwe kabinet aandringen op een flink pakket aan maatregelen.’

Bovendien gaat Maandag naar aanleiding van de uitkomsten haar leer- en ontwikkelaanbod voor zorgprofessionals verder opschroeven in gericht op starters, huidige verpleegkundigen en herintreders. Directeur Madelon Eltink: ‘Hierbij gaan wij aandacht geven aan de verdere ontwikkeling als verpleegkundige en de mogelijkheden bij te blijven in je vak. Op korte termijn is er bijvoorbeeld een Maandag College over omgaan met agressie op het werk.’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Nu er zo'n enorm te kort is in de wijkverpleging aan m.n. verpleegkundigen niveau 4 en 5, lijkt mij nu ook de tijd rijp, dat verpleegkundigen op sollicitatiegesprek zelf ook eisen (bijv. een hogere functieschaal en scholing die vergoed wordt; ook in tijd) stellen.

  3. Ik vind het salaris wel van belang. Nog steeds vind ik dat veel verpleegkundigen nog in een te lage FWG zitten in vergelijking met andere hbo opgeleide. Fysiotherapeuten zitten bijvoorbeeld in 55 terwijl de hbo-v'er in het verpleeghuis met FWG 40 of 45 tevreden moet zijn. Dat geeft al aan dat verpleging nog niet gewaardeerd wordt naar waarde.

  4. Goed te lezen dat het vak van verpleegkundige volwassen geworden is, zo kan in de verpleegkunde eigen theorieën worden ontwikkeld, geïmplementeerd en worden geborgd. We zijn in staat de kwaliteit te bewaken en te verbeteren, we richten ons op het herstel en het leveren leven met de omstandigheden die een ziekte met zich mee kan brengen.
    Verpleegkundigen willen graag hun bijdragen leveren in een verdere professionalisering, ook op persoonlijk vlak mag inmiddels gegroeid worden.
    Een volgende stap in de professionalisering is deze beloond zien worden in passende arbeidsomstandigheden welke niet direct afhankelijk is van werkgevers, o.a. vastgelegd en ontwikkeld in een CAO.
    Binnen de gezondheidszorg zijn verschillen aanwezig, te denken valt aan de MSc opgeleide verpleegkundig specialist. Deze wordt anders ingeschaald dan andere (niveau) gelijkwaardige opleidingen binnen de gezondheidszorg. Ook valt te denken aan een verbeterde en gestandaardiseerde, reële onkostenvergoeding voor de verplichte bijscholing, een investering welke goed doet aan werkgever en werknemer. Als laatste punt noem ik het regiebehandelaarsschap (in de psychiatrie), de persoon met die taak draagt een verantwoordelijkheid welke passend beloond mag worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.