Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkdruk ziekenhuis schrikt studenten niet af

Studenten verpleegkunde vinden de werkdruk in het ziekenhuis geen probleem, maar jonge verpleegkundigen die er daadwerkelijk werken, wel. Dat en meer blijkt uit een onderzoek van Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) dat op 27 februari gepubliceerd werd.
(Foto: Arno Massee)

De hoge werkdruk in het ziekenhuis weerhoudt studenten verpleegkunde er niet van om massaal hun voorkeur voor die branche uit te spreken. Jonge afgestudeerde verpleegkundigen die werkzaam zijn in het ziekenhuis zien de werkdruk echter wel als een probleem, blijkt uit de focusgroepen die ook onderdeel waren van het onderzoek. De grote meerderheid van de werkzame verpleegkundigen is niet actief op zoek naar een andere baan, maar een op de drie zou de werkdruk wel als een ‘mogelijke vertrekreden’ zien. Dat verpleegkundestudenten de werkdruk in het ziekenhuis niet als een probleem zien, kan ermee te maken hebben dat zij zich nog in een andere levensfase bevinden en meestal nog geen gezin hebben.

Kloppende verwachtingen

De drie belangrijkste inhoudelijke redenen om voor een baan in het ziekenhuis te kiezen zijn volgens studenten verpleegkunde de uitdaging en complexiteit van het werk (mbo 45%, hbo 57%), de mogelijkheid om te specialiseren (mbo 55%, hbo 57%), en toepassen van verpleegtechnische handelingen (mbo 48%, hbo 49%). Volgens werkzame ziekenhuisverpleegkundigen klopt dat beeld aardig: zij beoordelen alle drie de aspecten positief in hun baan. Niet-inhoudelijke redenen van studenten om voor het ziekenhuis te kiezen zijn zekerheid van werk (mbo 70%, hbo 57%) en werksfeer (mbo 57%, hbo 52%).

Uit een groot onderzoek van Nursing en detacheringsbureau Maandag bleek al eerder dat studenten rooskleurige verwachtingen hebben van het werk als verpleegkundige. Lees meer >>

Voordelen andere branches

Hoewel de meeste studenten een ziekenhuiscarrière nastreven, heeft ongeveer veertig procent van de mbo-v-studenten en ongeveer een kwart van de hbo-v’ers een voorkeur voor een andere branche zoals de thuiszorg of ouderenzorg. Volgens de studenten is in die branches meer ruimte voor de individuele patiënt. Voor hbo-v-studenten is ‘meer verantwoordelijkheid’ nog een belangrijke reden, en voor mbo-v’ers spelen hun positieve ervaringen met stages buiten het ziekenhuis een grote rol.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden zo’n 500 verpleegkundestudenten mee, ongeveer evenveel mbo-v’ers als hbo-v’ers. Circa de helft van de studenten bevond zich in het derde of vierde studiejaar. Verder namen 142 ziekenhuisverpleegkundigen deel, waarvan zestig procent een hbo-diploma op zak heeft. De werkzame verpleegkundigen waren jonger dan 30 jaar.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.