Verpleegkundig onderzoek: wel of geen Mandrin plaatsen?

Voor veel verpleegkundigen een bekend fenomeen: twijfel over wanneer je nu wel of niet een Mandrin plaatst na het postoperatief verwijderen van een perifeer infuus. Aanleiding voor een verpleegkundige van het Catharina Ziekenhuis om eens uit te zoeken wat nu het meest wenselijk is.
Mandrin na infuus
Een perifeer infuus wordt postoperatief vaak vervangen door een Mandrin (foto: Getty Images).
De Mandrin is een plastic staafje in een bloedvat, dat na verwijderen van het perifere infuus gemakkelijk toegang blijft geven tot het vaatstelsel.

 

Net als in veel andere ziekenhuizen heerste op de afdeling Orthopedie in het Eindhovense Catharina ziekenhuis onduidelijkheid over de Mandrin. Patiënten komen na hun operatie voor een nieuwe knieprothese (TKP), heupprothese (THP) of spondylodese op de afdeling terecht. De ene patiënt kreeg na het perifere infuus wél een Mandrin, de andere niet. De ervaring leert dat veel patiënten last hebben van de Mandrin en dat zij een verhoogd risico lopen op flebitis. Ook levert een Mandrin

0
5653

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder