Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

‘Verpleegkundig specialisten mogen medicijnen voorschrijven’

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, mogen verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen de komende vijf jaar bij wijze van experiment geneesmiddelen verstrekken die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn. Dit bleek tijdens een debat dat woensdagavond werd gehouden over een wetswijziging die taakherschikking in de zorg mogelijk moet maken.
'Verpleegkundig specialisten mogen medicijnen voorschrijven'

Verpleegkundig specialisten zijn hoogopgeleid, betoogt Tweede Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA) tijdens het debat. Zij kunnen geneesmiddelen op recept dus prima verstrekken. Hij krijgt bijval van het merendeel in De Kamer, omdat ‘het goed is voor de kwaliteit en de efficiëntie van de zorg. Bovendien vergroot het de carrièremogelijkheden van verpleegkundigen.’ Linda Voortman (GroenLinks): ‘gun het de verpleegkundigen dat zij zich kunnen specialiseren.’ ‘Het beroep van verpleegkundige wordt hierdoor aantrekkelijker en uitdagender’, voegt Pia Dijkstra (D66) toe. ‘Zo behoud je mensen voor de zorg.’

Berisping openbaar
Henk van Gerven (SP) heeft aarzelingen bij de stap. Hij vindt het goed dat verpleegkundigen steeds gespecialiseerder raken, maar is er niet zeker van dat arts en verpleegkundige straks over dezelfde gegevens van een patiënt en diens medicijngebruik beschikken. Waarschuwingen, berispingen en schorsingen na geneeskundige fouten moeten openbaar worden, vindt Van Gerven. Ook Helma Lodders (VVD) is hier voorstander van, maar van haar mag zo’n aantekening na vijf jaar worden geschrapt.

Bevoegdheden verpleegkundig specialist
Na de installatie van de eerste verpleegkundig specialisten in maart 2009 door voormalig minister Klink heeft de beroepsgroep van verpleegkundig specialisten lang moeten wachten op het formaliseren van de wettelijke bevoegdheden. Dit leidde tot grote onduidelijkheid in de praktijk over wat verpleegkundig specialisten nu wel en wat zij niet mogen doen. Voor het formaliseren van de wettelijke bevoegdheden moet de wet BIG worden aangepast, waarover in de Kamer is gedebatteerd. Minister Edith Schippers moet nog reageren op de voorstellen en vragen van de kamerleden.

Gespecialiseerde verpleegkundigen
Naast verpleegkundig specialisten mogen straks ook groepen van gespecialiseerd verpleegkundigen medicatie voorschrijven. Het gaat hierbij om 3 groepen van verpleegkundigen: long-, oncologie-, en diabetesverpleegkundigen. Om deze bevoegdheid toe te kennen is de Geneesmiddelenwet aangepast en is het wachten op de ministeriële regeling die deze groepen aanwijst. V&VN is aansluitend op deze veranderingen bezig met een implementatietraject rond het voorschrijven van geneesmiddelen. Het gaat hierbij over scholing, de ontwikkeling van een module farmacotherapie in het Kwaliteitsregister V&V en andere randvoorwaarden.

Tweede Kamer, V&VN
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

17 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. @Wim
  Ik wil geenszins beweren dat de NP of VS niet leidt tot een verbetering van zorg. Ik vind ze fantastisch. Enkele onderzoeken zijn me bekend. Maar is er ook zomaar te zeggen dat dit voor deze wijziging geldt? Veranderingen in de zorg dienen evidence based te zijn en op dit vlak lijkt de evidence erg mager. Dat MANP’s onderzoek beter kunnen doorgronden wil nog niet zeggen dat dat zorgt goede medicatieverstrekking en een verbetering van zorg. Ook in de kamer wordt hier niet over gerept. Enig domeindenken kan me verweten worden. Maar juist ook de domeinen zijn een belangrijk fenomeen in de Nederlandse zorg. Arts en verpleegkundige zijn m.i. niet voor niets beschermde titels, de opleidingen verschillen niet voor niets zeer sterk.

 3. als kinderdiabetesverpleegkundige moet ik tegenwoordig de recepten schrijven omdat artsen niet meer weten welke merken welke insulines in welke insulinepen hebben. Dan moet ik daarna gaan leuren voor een handtekening. Als gespecialiseerd verpleegkundige heb je beter inzicht in alle ontwikkelingen op medicatiegebied in combinatie met de te gebruiken hulpmiddelen. Wat nodig is is goede scholing en ervaring, dus coaching van de arts in het begintraject, zodat je vertrouwen verwerft met je kennis en kunde. Wij zijn ook diegenen die de metabole diabetesinstelling doen en dus de insuline aanpassingen tussendoor. Dat hoort ook bij de medicatieverstrekking die een bevoegdheid vereist. Dus kom maar op met die modules! Ik ben er klaar voor! En tijdsbesparend voor de artsen.

 4. Beste Collega’s,
  Jammer dat onze eigen beroepsgroep zulke wisselende geluiden laat horen. Ook verassend om te zien hoeveel collega’s nog domeindenken.
  Ik denk niet dat het bijdraagt tot een andere zienswijze van een aantal collega’s, maar ik kan het toch niet nalaten te reageren op een aantal uitspraken, zonder oordelen te vellen wat nu verkeerd of goed is (ALS er al een verkeerd of goed is).
  @theo: prima dat je een goede totaalzorg wilt leveren. Dat willen we allemaal denk ik. We moeten echter helemaal niet meer over domeinen praten. Juist daar ontstaan de kinken in de kabels van een goede zorg, doordat we allemaal ons domein beschermen. Prima als je aan de dokter wilt overlaten wat des dokters is. Dan specialiseer je je als verpleegkundige op andere terreinen in de zorg en wordt dan zeker geen VS. Overigens hoort bij die totaalzorg ook het medische aspect toch?

  @Bram: Tja Bram, er zijn meer dan genoeg onderzoeken die aantonen dat de VS of de NP de kwaliteit en de efficiëntie van de zorg verbeterd. (anders hadden we al lang niet meer bestaan). Zelf heel recente Nederlandse onderzoeken betreffende de NP, daar hoef je geen uitgebreide Pub Med zoekactie voor te starten!
  Het nieuwe wetsvoorstel gaat echter niet alleen over medicatie voorschrijven. Daar ligt nu de nadruk wel heel erg op in deze discussie.
  Wanneer je in PubMed of Cinahl zoekt op efficiency en Nurse Practitioner of dergelijke termen, dan komen er beslist heel veel onderzoeken uit die e.e.a. aantonen. Anders is het Boek Advanced Practice Nursing van Hamrick een goede aanschaf. TIP: in de MANP opleiding zit een uitgebreide module vraagstellingen formuleren en literatuur zoeken.
  @Margriet: De opleiding tot VS / NP omvat tevens een diepgaande cursus farmacologie en farmacotherapie. Met betrekking tot deze vakken is e.e.a. niet heel veel anders dan de studenten geneeskunde krijgen in hun basisopleiding. Dat is voldoende afgedekt.
  @martin: We hebben deze discussie HEEL lang geleden ook gehad met b.v. bloeddruk meten. Daar denk je nu toch ook wel anders over hoop ik? Times are changing!
  @Ad: over honoreren wordt zeker niet gezwegen. De meeste NP’s en VS zijn nu al 1 tot 2 schalen hoger ingeschaald.
  @theo: Ben bang dat je de doelstelling en meerwaarde van de VS niet helemaal begrepen hebt. Niemand heeft het erover dat artsen kunnen opstappen. Er gaat nu al een hoop fout? Hmm.. Wat dan zoal? Beetje loze kreet. Trouwens: gaat bij de dokters alles goed dan?
  Uiteindelijk draait alles om de patiënt. Die wordt er beslist beter van, zorg kan sneller verleend worden, meer aandacht voor het hele zorgtraject, geen heen en weer sturen meer: dat zijn allemaal zaken die inmiddels onomstoten bewezen zijn. Daarnaast is het voor een hoop verpleegkundigen inderdaad een carrière stap. Wellicht niet voor iedereen en als je je niet op het medische vlak wil begeven doe dat dan vooral niet. Maar we moeten nu ook eens ophouden om alles wat medisch is als iets te beschouwen wat helemaal niet bij ons hoort en iets is van niet samen zou kunnen gaan! Juist daar is heel veel te winnen!
  Ik, en met mij nog vele anderen, ben in elk geval erg blij met deze wetswijziging!
  Overigens was ik in tegenstelling tot Bram juist heel erg blij met de deskundige bijdrage van Sabine Uitslag in het debat. Ik heb het debat live gevolgd en je moet er toch niet aan denken dat Verpleegkundig Nederland aan dhr. van Gerven van de SP is overgeleverd!
  Wim Breeman, Verpleegkundig Specialist Acute Zorg

 5. Lieve collega’s. De domeinstrijd lijkt soms nog in alle hevigheid te woeden, maar is het niet eens tijd om met elkaar goede zorg te willen leveren voor onze patienten? Taakherschikking speelt zich op alle plaatsen en alle niveaus af; zaak is het om dit zorgvuldig te laten plaatsvinden, inderdaad protocollair en door deskundig personeel. Dat daar wetten voor moeten worden aangepast en ook daadwerkelijk worden aangepast lijkt mij alleen maar goed en ook een “hoeraatje” waard. Ik ga ervoor om nu en in de nabije toekomst met mijn deskundige collega’s (basisverpleegkundigen, doktersassistenten, artsen en verzorgenden) samen te werken aan een goede zorg! Daar worden we namelijk allemaal beter van!

 6. Ik ben zelf oud gespecialiseerd verpleegkundige, de reactie van Petra is zonder meer arrogant en onterecht te noemen.
  De basis verpleegkundige heeft reeds met voorbehouden handeling op de werkvloer te maken!
  Nu heeft men het over uitbreiden van bevoegdheden en ook het openbaar maken van fouten, tucht maatregelen
  etc
  Over honoreren wordt ook nu weer angstvallig gezwegen,
  hoe dom kun je zijn om daar weer in te trappen!
  Je mag weer in je handen klappen en hoera roepen omdat je beroep zo leuk aantrekkelijk wordt gemaakt, maar honoreren ho maar!

 7. Wij als zogenaamde ‘basisvepleegkundigen’begeven ons vaak al op medisch terrein. Bijvoorbeeld als de arts m.o.’s geschreven heeft waarvan de dosering niet klopt bij de thuismedicatie van de patient, dan vragen wij toch ook of dit aangepast kan worden. Wij vragen toch ook om bonnen voor pijn- of slaapmedicatie? Je moet als pleeg zo goed opletten wat je doet met medicijnen. Waar ligt de grens??? Wat is het wezenlijke verschil tussen de arts vragen een m.o. te schrijven en het zelf volgens protol uitschrijven? De verantwoording???
  Die heb je toch al voor het medicatiedelen. Natuurlijk hoort het medicatie voorschrijven toe aan de arts, maar je moet wel reeel blijven…
  Ik ben ervoor dat gespecialiseerde verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten medicatie kunnen voorschrijven binnen hun eigen specialisme. Dit gaat altijd protocol gewijs!!! Altijd is de specialist de achterwacht bij vragen door de verpleegkundige.
  Laat maar doorkomen die wet, de handhaving ligt toch in de praktijk. Een verpleegkundig specialist begeeft zich vaak al op het terrein van de geneeskunde, op het grensgebied. Zij weten heel goed wat zij doen, waarom en hoe. Daar zijn zij voor opgeleid!
  Ben benieuwd hoe deze discussie verder gaat.

 8. Wie is Petra om te zeggen dat basisverpleegkundigen niet hierop mogen reageren? Zijn zij hier niet bij betrokken dan? zij is een typisch voorbeeld om mensen de mond te snoeren om eigen ideeën door te drukken. Het is niet te hopen dat er naar haar wortdt geluisterd. verpleegkundigen zouden op het verpleegkundige terrein moeten blijven en niet de grensmet het medische terrein over moeten steken of doen vervagen. Standpunten die zeggen dat dat de patiënt ten goede komt kunnen dat niet bewijzen en kletsen dus maar wat.

 9. Ik ben van mening dat dit een positieve ontwikkeling is die zowel de patiënt als de verpleegkundige ten goede komt. Een gespecialiseerd verpleegkundige heeft een coordineerende rol en weet heel veel op het gebied van haar specialisatie met de daarbij behorende medicatie.Laten a.u.b. de gespecialiseerde verpleegkundigen hierop reageren en niet de BASISVERPLEEGKUNDIGE. De basisverpleegkundige is, als ik de reacties bij dit en andere artikelen lees, niet goed op de hoogte van het werk van de gespecialiseerde berpleegkundigen. Jammer, zeker ook omdat naar mijn mening deze groep juist reageert en zo een verkeerd beeld geeft van de gespecialiseerde werkzaamheden.

 10. Er is niet voor niets een onderscheid tussen artsen en verpleegkundigen.Moeten we nu echt, om mee te tellen ,in de schoenen van de arts gaan staan? lk vind het een brug te ver als ik zie wat bijv studenten geneeskunde allemaal moeten weten over medicijnen. Hoe kun je zonder die achtergrond nu weten wat je wel en niet kunt geven in combinatie met allerlei andere medicatie waar sommige artsen met al hun kennis ook nog de mist in gaan. Laten we ons nu gewoon bezig houden met die dingen waar we goed in zijn en die binnen ons verpleegkundig domein vallen.

 11. ‘Gun het verpleegkundigen dat zij zich kunnen specialiseren’
  Bleeech, mag ik een teiltje? En waarop baseert men zich dat het goed is voor de kwaliteit en efficientie van zorg?
  Ik heb gezocht op Pubmed: (“nurses”[MeSH Terms] OR “nurses”[All Fields] OR “nurse”[All Fields] AND prescribing[All Fields] AND ((“prescriptions”[MeSH Terms] OR “prescriptions”[All Fields] OR “prescription”[All Fields]) OR (“pharmaceutical preparations”[MeSH Terms] OR (“pharmaceutical”[All Fields] AND “preparations”[All Fields]) OR “pharmaceutical preparations”[All Fields] OR “medication”[All Fields]))) AND (Meta-Analysis[ptyp] OR Randomized Controlled Trial[ptyp])
  Daar zie ik weinig wat een dergelijke bewering kan onderbouwen. Niemand rept echter over gedegen onderzoek naar de effecten ervan. Dat iemand toejuicht dat verpleegkundigen nu ‘reclame voor voor te schrijven middelen mogen ontvangen’ snap ik voor geen meter. (zie Tweede Kamer link, reactie van Uitslag) Of je op deze manier mensen voor de zorg behoud en carriere kansen vergoot is ook een ongegronde speculatie in mijn ogen. (ik kan mij dan ook redelijk vinden in de reactie van theo) Het is denk ik niet zo dat de verpleegkundigen in kwetsie op dit moment weinig te doen hebben, om daarnaast ook medicatie voor te gaan schrijven?

 12. Eindelijk een lang verwachte stap. Ik denk dat het goed is om efficient te kunnen werken als verpleegkundige specialist of gespecialiseerd verpleegkundige. Van belang is hierbij de directe en/of coördinerende zorg voor de patiënt. Maar wanneer stappen we eens af van het idee dat als we als verpleegkundige “medisch” kunnen handelen, dat zoiets onze carrièrekansen zou (moeten of kunnen) verhogen. Al enkele decennia lang is er de discussie over wat nu eigenlijk het verpleegkundig domein is. Binnen dat domein moeten carrièrekansen liggen. Ik ben verpleegkundige om een goede (totaal)zorg te leveren of te coördineren en ik wil het liefst aan de dokter overlaten wat des dokters is. Hoe beter je dat kunt, hoe kundiger je bent als verpleegkundige en in de kundigheid hoort de carrière te liggen.
  Denk ik daarbij dat medicatiefouten nog steeds nummer één is in de foutenrangorde bij verpleegkundigen, dan houd ik mijn hart vast.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.