Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige aanspreekpunt bij gebruik biologicals

Het Maastricht UMC gaat als eerste ziekenhuis in Nederland werken met een 'Biologicals Veiligheidscommissie'. Een gespecialiseerd verpleegkundige fungeert als vast aanspreekpunt voor de patiënten die met deze risicovolle, dure medicatie worden behandeld.
Verpleegkundige aanspreekpunt bij gebruik biologicals
Foto: Stockxchng / Iwan Beijes

Biologicals zijn medicijnen die geheel of gedeeltelijk bestaan uit menselijk of dierlijk eiwit, of structuren die hiermee overeenkomen. Ze worden ingezet om afweer- en ontstekingsreacties in het lichaam te beïnvloeden, bijvoorbeeld bij reuma en psoriasis. Een behandeling met een biological is doorgaans kostbaar: gemiddeld ongeveer 14.000 euro per patiënt, zo meldt het Maastricht UMC. Daarnaast kunnen deze medicijnen gevaarlijke bijwerkingen hebben. Biologicals kunnen ondermeer infecties veroorzaken of bestaande sluimerende infecties stimuleren.

In de praktijk blijken verschillende specialisten verschillende protocollen te hanteren voor het voorschrijven van biologicals. Dit zorgt voor verwarring en voor onveilige situaties, met name wanneer een patiënt bij verschillende specialismen onder behandeling is. Twee artsen van het Maastricht UMC richtten daarom een veiligheidscommissie op die bestaat uit diverse specialisten.

In het Maastricht UMC worden patiënten die in aanmerking komen voor een biological nu eerst doorverwezen voor een screening van de infectierisico’s. Een gespecialiseerd verpleegkundige brengt aan de hand van één vast protocol het infectierisico in kaart. Wanneer wordt gestart met de biological fungeert de verpleegkundige tevens als aanspreekpunt voor de patiënt. Tijdens de behandeling worden complicaties opgespoord en vastgelegd in een databank. Indien nodig wordt het protocol aangepast om onnodig risico te voorkomen.

Sinds de start van de veilgheidscommissie in januari van dit jaar, zijn er 130 patiënten in het traject opgenomen. Het streven is om aan het einde van dit jaar 800 tot 1000 patiënten te monitoren, dit komt neer op alle patiënten die via het Maastricht UMC worden behandeld met biologicals.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.