In totaal reageerden in een week tijd bijna 4600 bezoekers op de poll. Van deze groep geeft bijna 60% aan een baan tot aan haar 67ste écht niet vol te houden. Ruim 20% vindt het geen probleem, mits ze een andere, lichtere, functie krijgt. Ruim 15% wil het best proberen, als ze tenminste gezond blijft. En 5% zegt er niet over na te denken omdat het pensioen nog ver weg is.
Mooie baan maar…
Verpleegkundigen reageerden op nursing.nl en op Facebook. Anita ziet zichzelf niet werken tot 67: ‘Nog 13 jaar te gaan en werk inmiddels 36 jaar in de zorg. Hoewel het echt een mooie job is, begin je het wel te voelen.’
Generatiebeleid
Endoscopieverpleegkundige Thecla werkt in een academisch ziekenhuis. ‘De optie “wel blijven werken maar gebruik maken van de generatieregeling” staat er niet bij in de poll. Ik wil graag 80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw gaan doen vanaf mijn 62ste.’
Sinds 2019 staat in de cao’s ziekenhuizen, vvt en umc’s dat werkgevers generatiebeleid kunnen aanbieden. Oudere verpleegkundigen kunnen met een financiële regeling minder uren werken, met behoud van hun pensioenvergoeding. Het idee is dat zij zo makkelijker gezond hun pensioen kunnen halen, terwijl jonge collega’s de kans krijgen meer uren te werken.
Pensioen gehaald
Nachtverpleegkundige in het hospice Pien zegt in haar reactie op nursing.nl dat ze haar pensioen heeft gehaald, ‘bij 66 jaar en 4 maanden. Ik werk nog een paar nachten per maand lekker, langzaam uitfaseren… Je hoort er nog een beetje bij, kan je ervaring goed kwijt en ik blijf actief en op de hoogte. Ga van het positieve uit en zoek wat bij je past en dan kan er veel, succes!
Rollator
Tot slot brengt Theo er op Facebook wat humor in: ‘Ik heb mijn rollator al besteld, want denk dat ik tot aan mijn dood moet blijven werken. Straks vraagt men zich af wie die geriatrische man is met een wit uniform aan.’
Het generatiebeleid was al in 2017 in de diverse Cao’s opgenomen. In ruil voor hiervoor werd toen afgezien van een behoorlijke loonsverhoging. Het was alleen dusdanig vrijblijvend dat het niet afdwingbaar is. Het is aan de OR hier werk van te maken.
Bijzonder toch om te zien dat men in verpleegkunde land het mondje vol heeft van meer waardering en betere arbeidsvoorwaarden, terwijl men zijn/haar eigen arbeidsvoorwaarden helemaal niet kent en ook nooit belangstelling voor heeft getoond. Laat staan dat men interesse heeft voor medezeggenschap.Nee , men zit liever in een VAR te klessebessen met de directie om te praten hoe de zorg nog beter en mooier kan.
In de thuiszorg geld dit dus ook! Ik ga maandag gelijk even bellen. Ik wist dit niet en wilde juist per 1 sept minder gaan werken
Als 56 jarige gaan die nachtdiensten nog redelijk goed al heb ik wel chronische slaapproblemen. Ik val niet onder een CAO en iets als generatiebeleid of rekening houden met is er niet echt bij. Wordt volhouden tot het niet meer gaat.