Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verpleegkundige hoeft geen gelikt personage te zijn’

Verpleegkundigen zijn onzichtbaar in de media, bleek onlangs uit onderzoek. Juist om die reden start NU'91 binnenkort met een opinieleidersprogramma voor (onder meer) verpleegkundigen die op positieve wijze stem of beeld willen geven aan de zorg en het beroep van verpleegkundige. Projectleider Dieke Feliksdal licht toe.
Dieke Feliksdal is beleidsmedewerker bij NU'91 en projectleider van het opinieleidersprogramma

Verpleegkundigen komen maar zeer sporadisch aan het woord in artikelen over de gezondheidszorg. Dat concluderen onderzoekers nadat zij de Amerikaanse gezondheidsmedia onder de loep namen. Is dat in Nederland ook zo volgens jou?

‘Ja. En het is eigenlijk schrikbarend dat het zo is. Want waar het écht om gaat in de gezondheidszorg, dat krijgt te weinig aandacht: de cliënt/patiënt in plaats van de financiering, sturing, toezicht et cetera. Verpleegkundigen zijn júist degenen die een brug kunnen slaan tussen de cliënt/patiënt en het gezondheidszorgsysteem, omdat zij hier dagelijks in werken.’

Waarom zijn verpleegkundigen onzichtbaar in de media denk je?

‘Dat is enerzijds terughoudendheid vanuit de verpleegkundigen zelf, de wens om anoniem te blijven, niet in de spotlights te staan en om zichzelf niet te laten zien en horen. Maar ook het hele systeem om de verpleegkundige heen is er niet op ingericht: de media, bestuurders en PR-medewerkers in zorginstellingen zijn niet gewend om verpleegkundigen een podium te geven, of hen aan te dragen voor een bijdrage in de media. Dat komt ook omdat veel  van hen niet precies weten wat een verpleegkundige doet. Artsen hebben van oudsher een bepaalde status, iedereen heeft een beeld van wat een arts doet. Maar van verpleegkundigen, en dan bedoel ik de hele reikwijdte van het beroep, weten de meesten maar weinig. Daardoor worden ze automatisch minder betrokken voor een bijdrage in de media.’

Verpleegkundigen komen maar zeer sporadisch aan het woord in artikelen over de gezondheidszorg. Dat concluderen onderzoekers nadat zij de Amerikaanse gezondheidsmedia onder de loep namen. Lees meer over dit onderzoek.

Zijn verpleegkundigen ‘mediageniek’?

‘Dat hangt er vanaf wat je onder ‘mediageniek’ verstaat. Verpleegkundigen hoeven echt geen gelikt personage te worden om in beeld te komen. Het is veel waardevoller dat verpleegkundigen zichzelf zijn, en tegelijkertijd een boodschap goed kunnen overbrengen. Dat is niet makkelijk en daar is lef voor nodig.  Natuurlijk hebben veel verpleegkundigen daarin iets te ontwikkelen, maar ik denk dat we af moeten van het perfecte plaatje van hoe iemand zich in de media gedraagt. Wil je het echte verhaal, dan heb je echte mensen nodig.’

Jullie opinieleidersprogramma traint verpleegkundigen in het overbrengen van die boodschap, het ‘echte’ verhaal in de media. Hoe gaan jullie dat doen?

‘Ja dat klopt. Deelnemers worden in dit programma echt klaargestoomd als opinieleider die het verhaal van de zorg weet over te brengen, tot aan de bestuurskamer en ver daar buiten. De bedoeling is dat we in een halfjaar tijd met twintig talenten constructief werken aan communicatieve en journalistieke vaardigheden. Dit vergt een flinke dosis leiderschap en lef. De talenten leren onder meer vloggen, schrijven en politiek bedrijven. En dat laatste is niet alleen ‘meekijken’ in de Tweede Kamer, we gaan echt lobbyen en debatteren.’

Nieuwsgierig? Meer informatie over het opinieleidersprogramma van NU91 vind je hier. Let op: aanmelden kan nog tot aanstaande maandag.

Deelname aan het programma kost 1200 euro, dat is een smak geld. Zijn er al veel aanmeldingen?

‘Als beroepsorganisatie hebben we een flinke duit in de zak gedaan. Een dergelijk programma zou normaliter veel meer kosten. De bijdrage is minimaal als een werkgever het ‘hebben’ van een opinieleider als een organisatiebrede winst kan zien. We hebben inmiddels 10 deelnemers, en hebben nog 10 plekken over. De aanmeldingen zijn vrijwel allemaal vanuit de eigen instrinsieke motivatie. Sommigen krijgen het vergoed van de werkgever, anderen niet. Eventueel kunnen wij ook ondersteunen in de onderhandeling met de werkgever, mocht dat nodig zijn.’

2 REACTIES

  1. Prachtig natuurlijk, maar het lijft een hoop geld. Ik blijf erbij dat het een onderbetaalde job is, ik heb hier het geld echt niet voor. De zorg heeft miljoenen gehad. Staan veel vacatures open maar er solliciteert geen mens laat staan dat men de opleiding nog wilt gaan doen. Er zijn voor jongeren aantrekkelijkere banen te vinden die beter betalen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden hebben waarbij ze elke nacht in hun bed liggen, geen enkele avond, nacht of weekend laat staan feestdagen hoeven te werken.
    Maak eerst het werken in de zog maar eens aantrekkelijker door het werken in de zorg echt te gaan belonen. Dan is het misschien zelfs leuk om het beroep weer eens te gaan promoten. Het werken met je hart verhaal is echt achterhaald want dat vult je portomonnee niet en we zetten nog steeds onze gezondheid op het spel met al die wisselingen in je dag en nachtritme. Dus 1200 euro neertellen om een fantastisch maar onaantrekkelijk beroep nog te promoten? Dacht het niet.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.