Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Verpleegkundige noemt seksverzoeken ‘belachelijk’

Zeventig procent van de verpleegkundigen zou nooit ingaan op seksverzoeken van cliënten en/of patiënten.
Verpleegkundige noemt seksverzoeken 'belachelijk'

Het bericht dat sommige verpleegkundigen ingaan op verzoeken van cliënten om hen seksueel te bevredigen, is op Nursing.nl ingeslagen als een bom. 70% van de bijna 600 verpleegkundigen die op onze poll stemden noemt het ‘belachelijk’ dat er verzorgenden en verpleegkundigen zijn die ingaan op seksuele verzoeken van cliënten/patiënten.

De ophef is ontstaan rondom het bericht van een 24-jarige studente hbo-v. Zij kreeg van een PGB-cliënt de vraag hem seksueel te bevredigen. De verzorgenden met wie de studente meeliep, deden dit en vonden dit normaal. De geschrokken hbo-v studente meldde haar ervaringen bij de politie, het bemiddelingsbureau en bij vakbond NU’91.

Ongewenste intimiteiten
Van de verpleegkundigen die stemden op onze poll, noemt 70% het ‘belachelijk’ om een cliënt te bevredigen omdat hij het zelf niet (meer) kan. Zoals Johan, die op Nursing.nl reageerde. ‘Alleen al de gedachte dat dit door een verzorgende of verpleegkundige beantwoord zou kunnen worden geeft mij een heel onbehaaglijk gevoel. Als een collega daar dan ook nog eens mee instemt kan vervolgens bij mij de vraag neergelegd worden. Ik zie dit dan vervolgens als een ongewenste intimiteit en zou dus aangifte kunnen doen.’

Seks is een eerste levensbehoefte
Bijna een kwart (23%) van de stemmers noemt de situatie twijfelachtig. Zij zouden zelf nooit ingaan op dergelijke verzoeken van een cliënt, maar kunnen zich wel voorstellen dat erom wordt gevraagd. Rina bijvoorbeeld. ‘Ik snap dat een patient sexuele behoeftes heeft, maar ik vind dat je als verpleegkundige hier het probleem moet inventariseren en vervolgens gericht naar alternatieven zoekt.’ Zeven procent van de stemmers noemt het ‘begrijpelijk’ dat sommige cliënten om seksuele handelingen vragen. ‘Seks is een eerste levensbehoefte, waarom zo moeilijk doen?’

Hier trek ik mijn grens
NU’91 startte afgelopen vrijdag een campagne om verpleegkundigen en verzorgenden die met seksuele verzoeken van cliënten te maken krijgen te steunen. Met de campagne ‘Hier trek ik mijn grens!’ wil de vakbond verpleegkundigen en verzorgenden beter wapenen tegen seksuele verzoeken van patiënten en/of cliënten. De start van de campagne gaat gepaard met de lancering van een speciale website: www.hiertrekikmijngrens.nl waarop verpleegkundigen en verzorgenden ervaringen kunnen melden. Afhankelijk van het aantal en de aard van de reacties gaat NU’91 hier vervolgens mee aan de slag.

Door: Nursing, Nienke Berends

Eerder in het nieuws
NU’91 start campagne tegen seksverzoeken
Ophef over seksuele handelingen in de thuiszorg

Abonneren
Meer weten? Word nu abonnee van Nursing.

12 REACTIES

 1. Gerard, dat klopt die wordt idd vaak overgeslagen en vraag me niet waarom!? Ik denk dat we stiekum met zijn allen niet willen weten dat “onze”clienten een seksleven hebben/willen en dat men hulp nodig heeft bij het vervullen van deze levensbehoefte, wil niet zeggen dat we als plegen maar een potje moeten gaan rukken of beffen of vingeren maar je kan wel degelijk een gesprek aan gaan en vragen hoe diegene het beste geholpen zou zijn en evt. verwijzen naar bemiddelaars o.i.d. maak gebruik van de sociale kaart!
  Als ik in het ziekenhuis zou belanden dan is mijn zorgvraag legitiem als ik met mijn vriendje lekker wil seksen dan zou een pleeg dat toch mogelijk moeten kunnen maken, het gaat er om dat je naar oplossingen zoekt of anders verwijst als het niet tot je takenpakket behoort!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind de discussie wat vreemd, hij gaat erover of een client hierom mag vragen? Natuurlijk… een client mag alles vragen. Echter het gaat erom hoe de verpleegkundige hiermee omgaat, deze moet hier altijd een serieus NEE op verkopen en vervolgens met de client over in gesprek gaan, zoeken naar alternatieven

 4. Als bemiddelaar tussen verpleegkundigen en patiënten, sinds 1937, maken wij sporadisch mee dat patiënten vragen naar hulp bij invulling van seksuele behoeften. Terecht een eerste levensbehoefte genoemd. De ophef die nu wordt gemaakt lijkt me iets overdreven. Aangifte doen bij de politie op basis van een ‘vraag’, die op zich legitiem kan zijn, toont enige minachting voor de ziekte van de patiënt, maar nog meer gebrek aan professionaliteit. Je hebt het recht niet op iemands verzoek in te gaan en dit kan je gewoon vertellen. Het is aan de zorgverleners om vanuit een professionele beroepshouding te reageren. Wellicht kan hieraan aandacht besteed worden, in plaats van een taboe op seksverzoeken.

 5. Ja Nel de zorgvrager mag nog moeilijke vragen stellen, maar moet dan ook tevreden zijn met de antwoorden n.l. in dit geval met verwijzing naar de organisatie die daarvoor is.Zo ga je n.l. als volwassenen en ook als professional met elkaar om.Niks mis mee. Ik ga toch ook niet zitten pedicuren? Dat is mijn vak niet.Grenzen aangeven in professie staat niet gelijk aan afwijzing van de persoon.Dus erover praten, ja dat mag.Doen is wat anders

 6. “Verpleegkundige wil patiënt niet bevredigen”, was de titel van de email-nieuwsbrief……nursing redactie let een beetje op uw woorden; wat een sensatie- en telegraafachtige kop!!
  Natuurlijk willen we dat niet, we willen meer handen aan het bed en niet aan de patiënt, we willen betere behandelingsmethodes, we zijn er voor de verpleging van de zieken! Ouderwets hè? We hebben meer dan genoeg te doen, de werkdruk is groot en over 2 jaar hebben we een schrijnend tekort aan zorgverleners, als mensen dan ook deze vreemde discussie nog mee moeten nemen in hun besluitvorming om voor de zorg te kiezen, wordt het helemaal moeilijk. Wat mij betreft: ik hoef geen stukjes meer over seksueel handwerk, het zit niet in de functie omschrijving(die is al uitgebreid genoeg) en hoort er ook niet thuis! De patiënten zijn toch mondiger? Rijk hen een mobieltje aan voor hun behoeftes op dit gebied. En ja, ik vul altijd het Gordon 9 stukje in en eventueel kun je dan gelijk vertellen waar ze niet moeten zijn als die vraag opdoemt. Ik ben klaar met dit thema, ik hoop de rest ook, dan kunnen we het weer hebben over onze verpleegkundige en verzorgende taken! Meneer Jansen wil graag een keer onder de douche deze week…. Zou dat kunnen?

 7. Als ik nu patient was, en in de knoop raakte met mijn sexuele behoeften zou ik het al helemaal niet meer durven vragen of er daar een oplossing voor is. De vraag om sex wordt in de koppen gerudiculiseerd, terwijl de artikelen eigenlijk gaan over het antwoord daarop, en als professioneel zorgverlener mag je toch verwachten dat deze vraag geen oordeel vindt omdat je in je opleiding vp/vz toch leert dat dit een probleem kan zijn voor mensen en dat je de vraag naar zijn antwoord kan helpen brengen: bezoek van partner, escortservise die voor deze doelgroep openstaat, b.v. Dat een zorginstelling de handeling van verzorgenden en verpleegkundigen stimuleert is een fout bij de zorginstelling….dat wil niet zeggen dat de patient zijn mond moet houden en het maar moet bekijken. Ik vind het moedig als mensen hun problemen op dit gebied durven te delen en je hulp vragen om een oplossing te zoeken.

 8. Wat ik in deze hele discussie mis is is dat je als verpleegkundige/ verzorgende natuurlijk je grenzen moet bewaken, maar dat je tegelijk de weg kunt wijzen naar een ‘bevredigende’;) oplossing voor de cliënt.
  Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die bemiddelen voor ‘seksverzorgenden’. Een van mijn cliënten maakt daar gebruik van, en naar hij zelf zegt maakt het zijn leven net een stukje leuker!

 9. Ik heb al vaker er over nagedacht, wat wij wel kunnen doen als verpleegkundigen om de seksuele behoeftes van patienten tegemoet te komen. Ik werk in een ziekenhuis, daar speelt dit thema volgens mij maar voor een kleine patientengroep. Maar die patienten moeten het uitermate lastig vinden, omdat er een groot taboe rond dit thema is. Wij hebben soms langliggers, die maanden weg van hun partners moeten doorbrengen, soms zit er niet eens weekendverlof in.
  Terwijl je in ieder gevangenis en ruimte kan krijgen voor intiem bezoek, is dit in het ziekenhuis onmogelijk. Zelf al heb je een 1-persoons kamer, en mag je partner blijven slpaen, dan nog kan je eigenlijk niets beginnen, want ieder moment kan de zuster binnen wandelen. En hierbij denk ik niet eens puur aan gemeenschap hebben. Stel je voor je komt de kamer binnen en ziet de partner lekker met je patient op bed knuffelen? Op dit moment absoluut “not done!”
  Ik zou blij zijn als het taboe rond dit thema versoepelt, dan kunnen er goede oplossingen gevonden worden. Maar zelf aan de seksuele behoeftes van patienten voldoen, dat hoort zeker niet bij mijn functiebeschrijving!
  Misschien is het tijd om een serieus en open aan de slag te gaan met het verpleegkundig aandachtspunt: seksualiteit? En wie weet, bellen we straks prostituees op voor onze patienten 😉

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.