Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties25

‘Verpleegkundige onderschat noodzaak vaccinatie H1N1’

Beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN is geschrokken van het bericht dat een kwart van de verpleegkundigen zich niet wil laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. ‘Als het kon zouden wij de prik morgen nog verplichten.’
'Verpleegkundige onderschat noodzaak vaccinatie H1N1'

Eén op de vier verpleegkundigen liet via de poll op Nursing weten dat zij zich niet laat vaccineren tegen Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep). ‘Ontzettend zonde’, aldus woordvoerster Francis Bolle van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). ‘Verpleegkundigen hebben een bepaalde verantwoordelijkheid naar hun patiënten, die vaak een lage weerstand hebben. Zonder vaccinatie is er meer kans dat het virus doorgegeven wordt.’

Broodje aap
Waarom de verpleegkundigen ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren, komt volgens Bolle mede door broodje-aapverhalen die over de griepprik de ronde doen. ‘Sommige verpleegkundigen denken dat ze na de griepprik júist ziek worden, terwijl ze vergeten hoeveel griepgevallen er door de vaccinatie voorkomen worden.’ De wilde verhalen over ernstige bijwerkingen van de prik zijn volgens Bolle ook onzin: ‘De kans op bijwerkingen is zeer klein. Natuurlijk kun je na de vaccinatie even met een stijve arm rondlopen, maar dat staat niet in verhouding tot wat er kan gebeuren als je de vaccinatie weigert.’

Sterftecijfers
V&VN merkt dat verpleegkundigen en verzorgenden soms wat laks met de griepprik omgaan. Bolle: ‘Terwijl uit onderzoek blijkt dat sterftecijfers in verpleeghuizen aanzienlijk omlaag gaan als het zorgpersoneel een griepprik neemt. Daarnaast gaat het bij de Mexicaanse griep niet om een gewoon griepje: er gaan echt jonge mensen aan dood. Reden genoeg om de vaccinatie serieus te nemen, en er op zijn minst goed over na te denken.’

Twijfel
Uit de poll op Nursing bleek tevens dat 22 % van de verpleegkundigen nog twijfelt om zich wel of niet te vaccineren. Woordvoerster Bolle: ‘Tegen hen zou ik willen zeggen: ga meteen naar de dokter om die vaccinatie te halen. Je bent betrokken bij patiënten en wil het beste voor hen betekenen, en een vaccinatie hoort hierbij. Realiseer je ook hoe groot de schade kan zijn als je de griepprik niet haalt. Als het kon zouden wij de griepprik morgen al verplichten, maar we realiseren ons ook dat zo’n omslag tijd nodig heeft.’

Door: redactie Nursing – Rhijja Jansen

25 REACTIES

 1. De verpleegkundige die zich niet heeft laten vaccineren tegen A/H1N1 heeft gelijk gekregen, want er is nooit een panepidemie geweest en dus was vaccinatie overbodig.
  De leugens van de farmaceutische industrie en de WHO samen met die van experts (?) van de Gezondheidsraad zijn aan het licht gekomen.
  Wie heeft hier allemaal persoonlijk aan verdient en kan dit met toepassing van de “Pluk ze”-wet ongedaan worden gemaakt ?
  Wie is nu aansprakelijk voor de gevolgen van de onnodige vaccinatie ? Dr Klink, Ab Osterhaus, Coutinho of de Staat der Nederlanden ?
  Als iedereen die zo flink was om de bevolking angstig te maken en tot vaccinatie te verleiden een man is dan zouden ze nu zo ruiterlijk moeten zijn om fouten te erkennen en aansprakelijkheid te aanvaarden.
  Maar het zal wel niet aan hun gelegen hebben of een kwestie van overmacht zijn !!!

 2. Lees alle reacties
 3. Uit bovenstaande reacties blijken verpleegkundigen juist wel na te denken. Op één vandaag een arrogante arts gezien die ook al aangaf dat verpleegkundigen de vaccinatie weigeren uit onwetendheid. Lees overigens ook de reactie van een Duitse politicus die aangeeft dat de vaccins geent worden op dierlijke kankercellen en daarvan het risico weergeeft!

 4. Wat een arrogantie en domheid van die Francis Bolle van de V&VN. Alsof verpleegkundigen niet de voors en tegens van vaccinatie kunnen bekijken. Dat er verpleegkundigen tegen een griepvaccinatie voor hen zelf zijn is geen kortzichtigheid, maar een keuze.
  Wetenschappelijk onderzoek is al zolang als het bestaat vaak tegenstrijdig en dat is ook zo met betrekking tot de discussie over wel of niet vaccineren. Je kan zoveel internetsites opzoeken als je wil, maar een eensluidend antwoord op de vraag of vaccinatie nu goed of slecht is zal er niet uit komen.
  Iedereen heeft het recht om over zijn/haar eigen lichaam te beslissen wat goed geacht wordt. in het ziekenhuis waar ik werk is het zelfs zo dat je bij een prikaccident toestemming aan de patiënt moet vragen om uit te zoeken of je al dan niet besmet bent geraakt met HIV. Zonder die toestemming geen onderzoek. Als die privacy zo groot geacht wordt geldt dat ook voor verpleegkundigen en verzorgenden en is het opleggen (verplichten) van een vaccinatie-prik totaal uit den boze. de onderliggende reden is niet de angst voor besmetting van de patiënten, maar met name de angst dat er dan veel verpleegkundigen thuis ziek zitten te zijn en er te weinig zorg gegeven kan worden. het wordt tijd dat werkgevers in de zorg eens zorgen dat het personeelsbestand geoptimaliseerd wordt in plaats van die de sluitpost van de rekening te laten zijn.
  Wat mij betreft: geen verplichte inenting. Als dat toch gebeurt meld ik mij ziek. Ik kan dat een ieder aanraden die ook niet onder die mogelijke verplichting wil vallen.

 5. Wat zal er naast H1N-antigeen ook nog in dat ‘swine flu’ vaccin zitten?
  Egg proteins: including avian contaminant viruses
  Gelatin: known to cause allergic reactions and anaphylaxis are usually associated with sensitivity to egg or gelatin
  Polysorbate 80 (Tween80™): can cause severe allergic reactions, including anaphylaxis
  Formaldehyde: known carcinogen
  Triton X100: a strong detergent
  Sucrose: table sugar
  Resin: known to cause allergic reactions
  Gentamycin: an antibiotic
  Thimerosal: mercury is still in multidose vials
  Ok, we lopen het lijstje af:
  Egg-proteïne (de productie van het vaccin tegen de vogelgriep was erg moeilijk omdat men geen kippenei-eiwit mocht gebruiken. (Kon besmet zijn.) Wie zegt dat de kippeneiereeiwit niet meer besmet is? Hoe zit het met de evolutie van de vogelgriep?
  Gelatine: moet erg zuiver zijn. Mag niet komen van beendermeel wegens gevaar voor dollekoeienziekte. (Hoe zit het met de veiligheid van die gelatine? Het moet snel gaan! is het excuus… het gevaar is dus groot dat de farmaindustrie minder doorgedreven garantie-eisen zal stellen voor de herkomst van die gelatine.)
  Formaldehyde is een zwaar allergeen. Zit in 1.000-den producten. Shampoo, binnenbekleding van auto’s, stuurovertrekken enz. (Heb zelf, in de tijd dat de cosmeticaproducenten nog niet verplicht waren om een ingredientelijst op de verpakking te zetten, meerdere keren een Quincke Oedeem gehad door dat formaldehyde)
  Gentamycine een antibioticum.. (En dat in een tijd waar er steeds meer antibiotica-allergiën geregistreerd worden!)
  Het kwik: ik sta wel sceptisch tegenover de claims van de VS-ouders van autistische kinderen die het autisme bij hun kinderen aan dat kwikderivaat Thimerosal wijten, maar ik zou toch pleiten voor het voorzichtigheidsprincipe zolang de link kwikderivaat en autisme niet uitgeklaard is.
  Het is een feit dat de artsen zelf erg weing op de hoogte zijn van de allergene ingrediënten van vaccins, en het is envengoed zo dat de producenten van vaccins een ‘flou artistique’ laten zweven over die ingrediëntenlijsten.
  Bij vaccinaties zou het principe van het ‘informed consent’ moeten gelden. De arts die je vaccineet moet je dus opening van zaken geven over de ingrediënten enz van vaccins. Doet hij dat niet, dan is er geen sprake van informed consent en dan is dat een flagrante inbreuk op de Eed van Hypocrates.
  P.S.: @ Johan: Effe buiten de lijntjes kleuren van dit debat: je zegt:”dat de mensen die geen vaccinatie willen worden neergezet als een melaatse”
  Beste Johan, ik ben een Belgische en woon op 6 Km van het geboortehuis van Pater Damiaan, de Pater die op 11 october 2009 door de Roomse Kerk heilig verklaard zal worden omwille van z’n werk voor de melaatsen in MOlokai (Hawaii VS)!
  Ik haal dat feit effe aan omdat in de tijd van Pater Damiaan mensen met melaatsheid lettelijk uit de maatschappij gestoten werden.

 6. Wat ik heel jammer vindt in deze discussie is dat de mensen die geen vaccinatie willen worden neergezet als een melaatse. Mensen die geen hart hebben voor hun werk. De patienten ziek willen maken( en natuurlijk het liefds willen doden). Die een verstand hebben a la de telegraaf! En die alleen maar willen geloven in complotten? Dit is natuurlijk waanzin.
  Als de regering en of andere instantie zegd dat je dit of dat moet doen moet je dat dan maar gewoon doen. Mag je niet vraagtekens zetten bij wat er wordt gezegd of gevraagd.
  Het is al door meedere mensen aangegeven dat als patienten zich vaccineren dan zijn ze toch beschermd.
  Dan moet ik het maar niet hebben over al die mensen die elke dag de zorginstelling in en uit lopen en
  waarbij meerdere nog meer contact hebben bij de patienten dan wij.
  Deze vaccinatie staat nog in de kinderschoenen. En is nog helemaal niet optimaal getest. Dat is nou
  levensgevaarlijk. Zoals iemand al eerder aangaf zie maar in de USA in 1978.
  Vandaag staat in de Noord Hollands Dagblad een interview met een Microbioloog uit Alkmaar. Deze geeft
  ook aan dat het een media hype is en vele mensen doorslaan van angst.
  Ook blijkt dit virus helemaal niet nieuw te zijn. Ook in de jaren 40 en 70 was dit virus er al. Wat ook
  al meerdere keren is beschreven zijn mensen geboren voor 1946 goed beschermd. En mensen voor 1976
  redelijk beschermd. Je houdt dus een jonge generatie over die een goed immuunsysteem heeft. Dit virus
  blijkt milder te zijn dan het influenza virus. Zoals we allemaal weten zijn bacterien resistenter geworden door overmatig gebruik van antibiotica. Het zal me niks verbazen dat virussen dit ook gaan worden als we bij elke verdenking van een pandemie gaan vaccineren. Op de site van het RIVM wordt aangeven dat dit virus ook een zomervirus is. Dit kan wel kloppen want in de landen waar het nu winter is gebeurd niks schokkends.
  Ook sluit ik me geheel aan bij Roos en Christiaan.

 7. Beste Christiaan, Je hebt voor de 100% gelijk wanneer je wijst op de gevaren van de griepvaccinatie.
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14453
  H1N1 Vaccines Kill…
  Now Legal Immunity for Swine flu Vaccine Makers.
  The US Secretary of Health and Human Services, Kathleen Sebelius, has just signed a decree granting vaccine makers total legal immunity from any lawsuits that result from any new “Swine Flu” vaccine. Moreover, the $7 billion US Government fast-track program to rush vaccines onto the market in time for the Autumn flu season is being done without even normal safety testing. Is there another agenda at work in the official WHO hysteria campaign to declare so-called H1N1 virus—which has yet to be rigorously scientifically isolated, characterized and photographed with an electron microscope—the scientifically accepted procedure—a global “pandemic” threat?
  Marc Van Ranst de Belgische coördinator voor de Mexikaanse griep zegt aan Knack:
  Risicoperceptie
  Risico’s zijn angstaanjagender als je er een geen vat op hebt. Als een schijnbaar gezonde jonge vrouw overlijdt aan griep ondanks de best mogelijke behandeling, dan kleurt de risicoperceptie negatief. Paniek loert om de hoek en daar kan zelfs een nuchtere viroloog niet meer tegenop. Het interpreteren van risico’s steunt niet alleen op naakte wetenschap, maar wordt in belangrijke mate vertekend door de aard van het risico, zo blijkt uit onderzoek. Als een risico levensbedreigend is én we kiezen daar niet voor, dan wordt de impact schromelijk overschat. Zelfs al gaat het om een piepklein risico. Roken is bijvoorbeeld ook levensbedreigend, de gevolgen zijn een stuk ernstiger, maar rokers bagatelliseren de impact op hun gezondheid, omdat ze dat gedrag nu eenmaal vrijwillig stellen. Ook berichtgeving met een hoog spektakelgehalte leidt tot tal van misinterpretaties. De grieppandemie is nu vele malen sexier dan impact van fijn stof of hoge ozonconcentraties. Daar ligt niemand wakker van.
  En Yves Desmedt van De Morgen zegt:
  Herinnert u zich de millenniumbug nog? Het verhaal bleef de actualiteit van het jaar 1999 beheersen en voorspelde dat zowat het hele maatschappelijke leven tot stilstand zou komen. Couveuses in kraamklinieken zouden het laten afweten, vliegtuigen zouden uit de lucht vallen, kernreactoren riskeerden het China Syndrome, want de computers zouden tilt slaan bij de overgang van het jaartal “99 naar “00.
  Gezondheidsalarmen zijn rituelen geworden waarmee handelaren in angst ons er op een bijna religieuze manier aan herinneren dat het uitsterven van de menselijke soort een reële mogelijkheid is geworden, schreef Frank Furedi, auteur van De cultuur van de angst, onlangs nog.
  De retoriek van de angst zorgt ervoor dat een relatief onschuldige griep een haast historisch gewicht krijgt, ook al is het aantal doden wereldwijd te verwaarlozen in vergelijking met eerdere epidemieën. Laten we dus ophouden te doen alsof we binnenkort allemaal hoofdrolspelers in een rampenfilm zullen worden en gewoon verder gaan met leven.

 8. WHO nieuws, griep prik MOGELIJK gevaarlijk
  Klink is een staats gevaar
  LEES
  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/39435-mogelijk-ernstige-bijwerkingen-vaccin-mexicaanse-griep.html
  hun huisje scheurt
  ————————–
  n de grondwet staat dat niemand u kan dwingen tot een injectie
  http://farmacie.come2me.nl/1062187/Recht-en-wet-
  ben benieuwt
  ——————
  aandelen Novartis
  11 januari 2008 65.45
  13 maart 2009 41.96
  28 juli 2009 47.38
  ——————-
  VACCINATIE NIEUWS, er komen meer en meer berichten van belangrijke namen los
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=543582&r=1&tbl_archief=&
  http://osteomed2.com/vaccines.aspx
  http://www.jbeunk.nl/Aesculaap.html
  de hetze tegen het roken heeft met het reklame verbod te maken, op die manier? heeft farma/staat zijn concurent mond dood die hun bedrog aan kon tonen, en natuurlijk moesten rokers masaal aan de nicotine vervangers
  WAT? heeft FARMA altijd in ons SLACHTVEE GESPOTEN?
  —————–
  Wat ook opvalt is dat het normaal gesproken 12-24 maanden duurt voordat een goed vaccin gemaakt en geproduceert kan worden…
  BAXTER, NOVARTIS, SANOFIN en compagnie staan er al mee klaar?? Dat moet bij de wakkere burger toch een bel doen rinkelen?
  ——————–
  Ook Nederlandse slachtoffers griepprik staan juridisch nu al met lege handen.
  bron: http://patman.zaplog.nl/site/article/vaccin_makers_beschermd_tegen_claims
  =====================
  Ik las onderstaand artikel, en men zoekt nog test personen om vaccins te testen tegen de Mexicaanse griep.
  Men wilde ons dus al massaal aan de vaccins, zonder dat deze getest waren, en zoekt nu dus proefkonij… eh. proefpersonen.
  http://www.griep.info/mexicaansegriep/proefpersonen-gezocht-voor-griepvaccin/#more-329
  PAS OP BESTE MINSE!!!
  =====================
  Mexicaanse griep met de hand gemaakt?
  erg interessante video, aan rechterkant v.d. video meer informatie!
  http://www.youtube.com/watch?v=64vAWXlgCxY
  ==============
  Ga zelf op onderzoek uit, en geloof niet altijd de media, want de tv, krant en overige media zijn gecontroleerde media!
  think wise!!!

 9. Glaxo Smith Kline heeft al bestellingen voor meer dan 1.250.000.000 dosissen vaccins binnengehaald. Genoeg om één kwart van de wereldbevolking te vaccineren…
  Dat is een zakencijfer dat, voor één vaccin, dat nog moet uitgetest en goedgekeurd worden, in de 1000-den miljarden loopt. VBB (Very Big Business) dus… En dat voor een griep die niet buitengewoon zwaar is.
  Resultaat: zowat alle productiecentra die vaccins maken hebben een orderboekje dat stampvol zit tot ikweetnietwanneer..
  Maar.. de andere kant van de medaille zegt me dat indien er tussen nu en september-october wanner dat Mexikaanse griepvirusvaccin op de markt zou kunnen komen, een VEEL ZWAARDER griepvirus de kop opsteekt, dan zijn alle griepvirusproducenten nog volop bezig om de vaccins voor dat al bij al banalere Mexikaanse griepvirus te produceren… En dan wordt het een ‘kroniek van een aangekondigde ECHT dodelijke grieppandemie, waar de Spaanse Griep van de jaren 1918-1920 bij verbleekt.
  Nog iets: Tot nu toe zei men dat elke besmette Mexikaanse grieppatiënt geïsoleerd moest worden, z’n contacten gingen in quarantaine en kregen preventief Tamiflu. Het is maar al te weinig bekend dat Roche, de oorsprongkelijke producent van Tamiflu z’n octrooien verkocht heeft aan het VS-bedrijf Gilead. Toch merkwaardig! Gilead, het bedrijf van de ex-VS-Minister van Defensie Donald Rumsfeld krijgt dus een procent van de winst van elke dosis Tamiflu die over de toonbank gaat. Zowat elke westerse regering is nu stocks van Tamiflu aan het aanleggen…. Reken uit de winst..
  En nu komt de kat op de koord: Er is nu al zo hard gemorst met Tamiflu dat het risico fenomenaal groot is dat tegen dat de Mexikaanse griepvaccin dat gemaakt is op basis van het huidgie Mexikaanse griepvirus, niks meer uithaalt omdat dat huidig virus al zodanig gemuteerd zal zijn, omdat dat virus zich aangepast heeft aan dat massale gebruik van één virusremmer..

 10. @Tja
  In plaats van te oordelen zou u ook eens vanuit een helicopterview kunnen kijken naar de zuiverheid van “wetenschappelijk” onderzoek en geschiedsschrijving zoals wij die kennen. Wat is de waarde van “wetenschappelijk” onderzoek als de financier een farmaceut is met grote (financiële) belangen?
  Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt…

 11. Ik reageer op TJA. Ten eerste is er nog heel veel onduidelijkheid over dit virus. Elke viroloog of wetenschapper spreekt elkaar tegen. Het overkoepelend orgaan van huisartsen spreekt over een milde griep. De mensen die overlijden hebben meerdere lichamelijk problemen. Een zwake gezondheid waarbij elk bacterie of virus faal is. In 9 van de 10 gevallen een luchtweginfectie. Een vaccinatie zal niet veel helpen. Ouderen mensen maken maar voor 30% antistoffen aan. Als patienten zich vaccineren dan kunnen ze toch niet ziek worden TJA. Ook al neem ik geen vaccin. Volgens jouw wordt het virus sterker in de winter maanden. Ja het is hier nu zomer maar in andere landen is het nu winter. Waarom is daar nu geen pandemie? Elk mens heeft zijn eigen keuse of hij of zij zich wil laten vaccineren maar niet de overheid of je werkgever.

 12. De reactie van Johan hieronder laat wel weer zien hoe weinig sommige mensen (en ook verpleegkundigen) weten van deze Nieuwe Influenza A (H1N1). Johan: oudere mensen hebben juist minder kans om (ernstig) ziek te worden door dit nieuwe griepsvirus. Juist kinderen en zwangere vrouwen zijn het kwetsbaarst. Wil jij op je geweten hebben dat zij sterven door jouw toedoen, omdat jij het door onwetendheid en onkunde vertikt om je te laten vaccineren? Schaam je.
  Wat veel mensen niet schijnen te beseffen, is dat het nieuwe virus nu nog relatief mild is, maar dat virusstammen in de wintermaanden kunnen muteren naar een veel agressievere variant. Maak dan je borst maar nat, weigeraars… Kijken of je nog zo tegen vaccineren bent als je eigen kind het leven laat…

 13. Dat zal helemaal een schending op je rechten van je lichaam zijn als je verplicht wordt om je te vaccineren. Er heerst een heel ander virus in nederland. Namelijk het angstvirus verspreidt door de media en vooral de mediageile virologen. Elke jaar lees ik dat er weer een pandemie aankomt. Ook wordt er altijd gesuggereerd dat je veilig bent als je maar vaccineerd. Dit is niet waar. Virussen veranderen continue. Ook speelt je leeftijd een grote rol. Hoe ouder je bent hoe minder antistoffen je aanmaakt. Ik werk nu ruim 15 jaar in de zorg. Elk jaar zijn er max 1 a 2 mensen die echt de griep hebben( opgeteld bij collega’s, patienten en prive). Wel komen maag/darm virussen regelmatig voor. Na 1 a 2 dagen knap je weer op. Dit vaccin voor de taco-griep is nog helemaal niet langdurig getest. Als patienten zich willen vaccineren prima. Maar hoe zit dat met de Fysio/ET/TD/psycho/MW etc. En de familie van de patienten. Moeten maar in een glasenbol gaan leven.

 14. volgen mij wordt in de tekst de griepprik en de prik tegen de mexicaanse griep door elkaar gehaald! de poll ging over de griepprik, terwijl in de kop van de tekst het woord ‘mexicaanse griep’ valt, dit is verwarrend en daardoor lijkt het ernstiger..
  de gewone griepprik heb ik nooit gehaald, maar tegen de mexicaanse griep zou ik wel doen, omdat de impact groter is..

 15. Als verpleegkundige moet het toch niet zo zijn, dat het je verplicht wordt gesteld om de griepprik te krijgen.
  Ik ben voor 1957 geboren, dus zou ik minder risico lopen, maar een ander nadeel vind ik van een griepprik dat je dan elk jaar een griepprik moet halen, terwijl ik niet tot een risico-groep behoor.
  Dus niet verplicht stellen, laat een ieder in zijn/haar waarde en heb respect voor ieder zijn/haar mening.

 16. Hier komt de aap uit de mouw (www.ad.nl van vandaag), Osterhaus en belangenverstrengeling:
  De risico’s voor de vrijwilligers zijn bijzonder klein, zegt griepexpert Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit. ,,Formeel moet ik zeggen dat er risico’s zijn, omdat het om een test gaat. Maar de manier van het produceren van het vaccin is al grotendeels goedgekeurd.’’ Het bedrijf Viroclinics in Rotterdam, met Osterhaus als een van de bestuurders, doet voor verschillende partijen bloedonderzoek in deze testfase. De hoogleraar noemt het ‘een goede zaak’ om mee te doen aan de test.

 17. Ik ben het helemaal mij Vibe eens. De WHO waarschuwt voor mogelijk ernstige bijwerkingen en dat zou een brood-aapverhaal zijn?? In Amerika is al eerder eens een vaccinatieprogramma opgesteld waarbij 30 doden zijn gevallen en mensen met verlammingsverschijnselen! Laat ze eerst meer onderzoek doen en als de vaccinatie veilig is zou ik zeggen: laat je vaccineren

 18. Je zou deze opvallend grote groep proffessionals natuurlijk ook serieus kunnen nemen en meer onderzoek naar de veiligheid van het vaccin kunnen doen. Het betreft een nieuw virus dus ook een nieuw vaccin. Voordat nieuwe medicijnen door mensen gebruikt mogen worden word normaal gesproken jaren onderzoek gedaan terwijl nu met grote spoed iets nieuws word uitgeprobeert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.