Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige ontvangt regelmatig geen overdracht

Ruim de helft van de verpleegkundigen ontvangt slechts regelmatig, heel soms of helemaal géén verpleegkundige overdracht wanneer er een patiënt in zorg komt vanuit een andere zorginstelling.

Als er al een overdracht is, ontbreekt er vaak essentiële informatie zoals het verpleegplan, informatie over het dagelijks functioneren of informatie over medicatie. Daarnaast is er veel ergernis over het niet eenduidig vastleggen en overdragen van gegevens en het op papier meegeven van de verpleegkundige overdracht. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Nictiz en V&VN.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat meer dan de helft (52%) van de verpleegkundigen en verzorgden knelpunten ervaart  bij de verpleegkundige overdracht. Dit is wél een kleine verbetering ten opzichte van een eerder onderzoek in 2014, toen gaf ruim 70 procent van de (transfer)verpleegkundigen en verzorgenden aan knelpunten te ervaren bij de verpleegkundige overdracht door de zorgketen.

Digitale overdracht en standaardisatie

Het ministerie van VWS wil dat in 2020 alle zorg digitaal, gestandaardiseerd en beveiligd wordt overgedragen binnen de keten. Op dit moment wordt de verpleegkundige overdracht nog in 25 procent van de gevallen rechtstreeks op papier meegegeven aan de patiënt. Dit is wel minder dan in 2014 (35%). In 2014 werd 60 procent van de verpleegkundige overdrachten op papier ontvangen, in 2017 is dit nog 47 procent.  Bijna 53 procent van de respondenten moet nog informatie overtypen of overschrijven in het eigen dossier bij het ontvangen van een verpleegkundige overdracht.

Bijna 90 procent van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan het standaardiseren van verpleegkundige gegevens belangrijk te vinden. Toch werkt 26 procent van de deelnemers aan het onderzoek niet met gestandaardiseerde gegevens, 27 procent van de respondenten weet niet of hiervan gebruik wordt gemaakt.

Informatiestandaard eOverdracht

In samenwerking met V&VN en Actiz en instellingen heeft Nictiz een landelijke standaard ontwikkeld voor de verpleegkundige overdracht door de keten (gebaseerd op bestaande richtlijnen). In deze standaard, de informatiestandaard eOverdracht, is vastgelegd welke informatie bij de verpleegkundige overdracht moet worden uitgewisseld. Met de informatiestandaard eOverdracht kan verpleegkundige informatie eenduidig, volledig en digitaal worden overgedragen. Eind 2017 is de informatiestandaard eOverdracht versie 3.0 beschikbaar. 

Download het volledige rapport

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.