Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundige vergeet handhygiëne na materiaalcontact’

Verpleegkundigen onderschatten ‘de rol van oppervlakten’ bij het verspreiden van infecties. Handhygiëne wordt nauwelijks toegepast nadat verpleegkundigen computers, bloeddrukmeters en materiaalwagens hebben aangeraakt. Ook wordt er van bed naar bed en van afdeling naar afdeling gewandeld zonder goede handhygiëne.
'Verpleegkundige vergeet handhygiëne na materiaalcontact'

Dat blijkt uit observaties op de IC en de mdl-afdeling van een ziekenhuis in Londen, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De onderzoekers noemen de gebrekkige handhygiëne na contact met de omgeving van de patiënt een gemiste kans wat betreft hygiëne.

Toepassen handhygiëne

In een artikel in Journal of Hospital Infection schrijven de onderzoekers dat de computer on wheels en de materiaalwagen het meest worden aangeraakt, vaak direct na contact met de patiënt. In 25 tot 33 procent van de gevallen werd een juiste handhygiëne toegepast. De handhygiëne na direct contact met de patiënt was minder dan 30 procent.

Scholing en interventies

Verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel moet zich ervan bewust worden dat bacteriën ook verspreid worden bij het uitvoeren van relatief ‘onschuldige’ taken, aldus de onderzoekers. Scholings- en interventieprogramma’s kunnen daaraan bijdragen. Op patiëntendossiers zou bijvoorbeeld een waarschuwing kunnen komen.

Belang handhygiëne

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Anita Huis dat met goede handhygiëne vijftien tot dertig procent van de ziekenhuisinfecties voorkomen kan worden. De richtlijnen voor handhygiëne worden gemiddeld slechts voor twintig procent nageleefd. Anita Huis vergeleek het effect van twee strategieën om de handhygiëne te verbeteren: een ziekenhuisbrede campagne en een op de afzonderlijke teams en afdelingen gerichte strategie. Daaruit bleek dat door een strenge leidinggevende verpleegkundigen en artsen hun handen veel beter en vaker gaan desinfecteren en wassen.

Belang van scholing

Eerder onderzoek van senior IC-verpleegkundige Onno Helder laat zien dat het verbeteren van de handhygiëne wordt gestimuleerd door een intensieve en regelmatig terugkerende scholing, screensavers en het gebruik van handschoenen. ‘Ook moet het gewenste gedrag worden benadrukt en niet de risico’s van het niet naleven. Werkstations op de IC zorgen daarbij voor continue bewustwording voor de noodzaak van handhygiëne.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.