Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige volgt zelf leefregels chronisch zieke

Ruim 150 medewerkers van het UMC Utrecht en Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) doen mee aan een ‘serious challenge’: zij volgen 2 weken lang leefregels van chronisch zieke jongeren. Nursing belde met deelnemer Jacqueline Sneeboer, verpleegkundige bij het WKZ.
1-epi-pen-272x272.jpg

De challenge begon op 9 mei. Hoe gaat het tot nu toe?

Ik begon iets later omdat ik uit de nachtdienst kwam. Daarom zit nu op dag 5. Het is zwaarder dan ik dacht. Je bent continu op de klok aan het kijken of je het allemaal nog wel voor elkaar krijgt. Van de week had ik bijvoorbeeld vertraging met de trein. Daardoor zou ik te laat zijn om thuis naar de supermarkt te kunnen. Een van de regels is namelijk dat ik tussen 17 en 20 geen boodschappen mag doen. Ik heb het opgelost door naar de supermarkt op het station te gaan.

Van welke chronische ziekte volg je de leefregels?

We volgens allemaal 14 regels die gelden bij een aantal chronische ziekten zoals diabetes, astma en taaislijmziekte. Ze horen dus niet bij een specifieke chronische ziekte:

 1. Ik neem elke dag nepmedicijnen in om 8 uur, 14 uur en 22 uur. Dit zijn een soort pepermuntjes.
 2. Ik mag de medicijnen niet innemen met zuivel. En ik mag ook geen zuivel een uur ervoor en erna.
 3. Ik stoom 10 minuten per dag.
 4. Ik tel elke dag het exacte aantal calorieën dat ik inneem.
 5. Ik tel elke dag het aantal gram koolhydraten en vetten.
 6. Ik mag maximaal een alcoholconsumptie per dag.
 7. Roken mag niet, maar dat deed ik gelukkig sowieso niet.
 8. Ik mag absoluut geen pinda’s of sporen van noten in mijn eten. Ik moet ook altijd een noodpen bij me dragen voor als ik een ‘allergische reactie krijg’. Dit is een gewone balpen.
 9. Ik zet minimaal 10.000 stappen per dag.
 10. Ik meet elke dag mijn gewicht.
 11. Ik slaap elke dag minimaal 8 uur.
 12. Ik mag niet naar de supermarkt tussen 17 en 20 uur, dat zijn de drukste tijden. Dit is een regel voor kinderen met taaislijmziekte. Zij hebben een lage afweer en dan is de kans op infectie een stuk groter.
 13. Ik mag niet in een andere ruimte zijn met een collega die ook aan dit experiment meedoet. Deze regel heeft te maken met besmettingsgevaar door bacteriën en virussen bij taaislijmziekte. Als er op onze afdeling meerdere kinderen zijn met taaislijmziekte, krijgen zij bijvoorbeeld ‘stapuren’. Als het ene kind rondloopt, moet het andere kind op de afdeling blijven.
 14. Ik houd dagelijks een dagboek bij waarin ik opschrijf of ik aan alle punten heb voldaan.

Kun je het allemaal combineren met je werk?

Ja dat lukt wel. Alleen tijdens mijn avonddienst smokkelde ik een beetje met de medicijnen, anders kwam ik niet aan mijn 8 uur slaap. De 10.000 stappen zijn wel lastig als ik een rustige dienst heb. Dus als een kind belt, loop ik er als eerste naar toe. Mijn collega’s grappen wel eens: ‘Oh Jacq, ga jij maar, jij hebt nog niet genoeg gelopen vandaag’.

Doen er ook collega’s mee?

Een paar. Maar op mijn afdeling ben ik de enige verpleegkundige die meedoet. Andere verpleegkundigen zeiden dat ze al wisten dat de leefregels lastig zijn. Maar voor mij is meedoen juist een eye-opener. Als we dit volgend jaar nog eens doen, zou ik zo weer meedoen.

Waarom besloot je mee te doen aan deze challenge?

Als verpleegkundige geef je regelmatig adviezen als ‘neem je pillen’ of ‘ga vernevelen’. Wij kunnen dat steeds wel heel hard roepen, maar na 8 uur gaan wij naar huis terwijl de leefregels voor deze kinderen 24 uur doorgaan. Ik was benieuwd hoe dit zou voelen en wil me bewust zijn van wat deze kinderen meemaken. Stel je voor dat je als puber elke dag calorieën moet tellen of niet mee mag naar uitjes. En dan heb ik niet eens de lasten van een chronische ziekte. Ik voel me niet ziek, benauwd, moe of boos bijvoorbeeld als ik me niet aan de regels houd. Ik probeer die consequenties er wel bij te denken.

Wat vinden de kinderen er zelf van dat je dit doet?

Ik werk vooral met tieners en die hebben zoiets van ‘je doet maar’. Veel ouders vinden het erg leuk. Het leven van hun chronisch zieke kind heeft immers ook veel impact op hun leven.

Als je een regel mocht schrappen, welke zou dat dan zijn?

Elke dag 10 minuten stomen. Ik had niet gedacht dat die het lastigste zou zijn. Maar elke dag een pannetje water opzetten en dan 10 minuten boven zo’n pan hangen, dat kost tijd. Laatst was het al 22 uur ’s avonds en dacht ik: ga ik 8 uur slapen redden of ga ik stomen?

Welke regel valt je mee?

Het tellen van calorieën, koolhydraten en vet. Dat komt omdat ik daar een handige app voor heb. Ik hoef niet eens zelf te tellen, ik voer in wat ik eet en drink en de app rekent het uit. Dat is echt een gemak van deze tijd.

Lees meer op de website van UMC Utrecht.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.