Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Verpleegkundigen: ‘Aanpak personeelstekort levert niks op’

Verpleegkundigen zien weinig resultaat van initiatieven om de personeelstekorten terug te dringen. Bijna 70 procent vindt zelfs dat de werkdruk het afgelopen jaar nog verder is gestegen. Dat blijkt uit een peiling onder 17.000 leden van V&VN.
Foto: Arno Massee

Ondanks inspanningen om meer zorgpersoneel te krijgen en de werkdruk omlaag te brengen, merkt slechts 3 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden daar iets van. Een groter groeiende groep zegt de zorg te willen verlaten: in 2017 was dat 11 procent, nu is dat 13 procent. ‘Er wordt veel gedaan om nieuwe mensen te vinden, maar dat zet te weinig zoden aan de dijk als er tegelijkertijd sprake is van een torenhoge uitstroom. Want als die nieuwe medewerkers weer pijlsnel de zorg verlaten – omdat er te weinig begeleiding is, omdat ze taken moeten uitvoeren waar ze niet voor zijn opgeleid – dan ben je aan het dweilen met de kraan open’, zegt Sonja Kersten, directeur van V&VN.

Wat staat verpleegkundigen allemaal te wachten in 2019? Lees het hier.

Hoger salaris

Verpleegkundigen en verzorgenden zien een beter salaris als één van de belangrijkste factoren om personeel te behouden en meer mensen naar de zorg te trekken. In 2017 riep 35 procent van de ondervraagden om een beter salaris, nu is dat al 53 procent. Ook meer waardering van de werkgever is een grote wens. Volgens Kersten zijn het juist de werkgevers die nog onvoldoende in actie komen om het werk aantrekkelijker te maken, met minder administratieve handelingen, meer waardering en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden weten als geen ander wat er op de werkvloer werkt en wat niet, maar zij worden helaas nog te weinig betrokken door werkgevers.’ Kersen roept verpleegkundigen op om zelf ook hun stem te laten horen. Van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft 77 procent aan dat de werkdruk een negatieve impact heeft op het privéleven en de eigen gezondheid; 60 procent draait regelmatig extra diensten om het team uit de brand te helpen.

Herhaling

De peiling van V&VN is een herhaling van een onderzoek uit 2017. De vereniging blijft de peiling jaarlijks herhalen, om zo te zien of de aanpak tegen de hoge werkdruk en personeelstekorten werkt.

Hoe belangrijk is salaris voor jou? Doe mee aan de poll!

13 REACTIES

 1. Als een een goede overgangsregeling Wet Big 2 uitblijft zal de uitstroom alleen maar verder toenemen. Inservice opgeleide verpleegkundigen en gespecialiseerde verpleegkundigen zullen wanneer erkenning van hun niveau uitblijft de zorg verlaten en de arbeidsverhoudingen op de werkvloer zullen verslechteren met nóg meer uitstroom (mbo,hbo, inservice) tot gevolg.

 2. Lees alle reacties
 3. de opleidingen MBO en HBO zitten vol Om het personeelstekort echt goed aan te pakken en met elkaar een kans te creeren om dit tekort om te buigen zul je met de onderwijsinstellingen , de zorginstellingen en de persoonlijke interesse van de verpleegkundigen in de practijk moeten kijken hoe je dit bij elkaar brengt. Leerwerkplaatsen en werkervaringsplekken kunnen daar een prima bijdrage aan leveren. Als zorginstelling is het ook belangrijk om de voltijd studenten verpleegkunde de stages in je eigen zorginstelling te bieden zodat ze in elke zorgsetting ervaring op kunnen doen en gaan kiezen wat het beste bij het past binnen dit schitterende beroep.
  de werkdruk aanpakken lukt alleen wanneer het management ook de moeite neemt om in de eigen organisatie de vinger op de zere plek te leggen en in samenspraak met de eigen teams keuzes te maken in de oplossingen die daar aan bijdragen.
  Daarnaast (en naar ik weet gebeurt dat ook al) eens kritisch het gesprek aangaan ( zowel intern als extern) met wat we nu noodzakelijk willen vastleggen en wat we vooral ook moeten laten en dit dan ook als nieuw gedrag gaan accepteren.

 4. Juist nu word er op onze afdeling nog extra de broekriem aangetrokken, schrappen van personeel, diensten verkorten dus met minder man aan het bed. De werkdruk knalt omhoog met ook extra taken die eigenlijk niet zorg gericht zijn. Wat ik ook merk is dat er steeds meer medicatie fouten worden gemaakt en daarmee ook steeds meer onvreden is bij de clienten maar zeker ook bij het personeel. Nu in 3 maanden tijd hebben er 3 collega’s hun contract opgezegt of worden ze overgeplaatst. Al dat extra geld wat voor de zorg uitgetrokken is.. ik zie er niks van terug. Juist het tegenovergestelde, zelf kan ik heel erg goed begrijpen waarom mensen voor iets anders kiezen. Het ergste vind ik nog alle vpk en vig die zich zo hard hebben ingezet en die nu helemaal overwerkt zijn. Ook ik weet wat het is.. maar wanneer zeg je stop! Dit kan niet langer!

 5. Zorgpersoneel werven valt niet mee.
  Maar ik blijf er bij: te veel bureaucratie, marktwerking heeft veel negatieve kanten.
  Net als Henriëtte: te veel met elkaar bezig.
  Samen roosteren, 1 familie, soms begrijp ik; bij ons is het werk je thuis.
  Echt niet gezond of professioneel meer.
  De cliënten verpieteren en iedere maand is er wel een andere slogan en bespreking.
  We piesen een plas en t blijft uiteindelijk toch zoals t was. zoals t was.

 6. @Henriette: Fijn dat jij geen last hebt van de werkdruk. Maar er zijn mensen die dat wel hebben en om dat gezeur te noemen vind ik behoorlijk denigrerend. Het is een feit dat de werkdruk is toegenomen door de veroudering alsook de ontwikkeling van nieuwe technieken en medicijnen, waardoor er meer en meer complexe ingrepen gedaan kunnen worden. De werkgevers bieden dat het hoofd met dezelfde hoeveelheid aan personeel of net iets meer. Zie daar het ontstaan van de werkdruk. Dat de oorzaak bij verpleegkundigen zou liggen die geen prioriteiten kunnen stellen is klinkklare onzin en een minachting voor deze mensen.

 7. @ Henriette: Fijn dat jij geen last hebt van die werkdruk. Maar anderen wel en om dat nou gezeur te noemen vind ik behoorlijk denigrerend. Het is bovendien een geconstateerd feit dat door de veroudering en de ontwikkeling van technieken en medicatie meer mensen complexere ingrepen ondergaan en mede daardoor meer zorg nodig hebben, hetgeen de werkgevers nog met (ongeveer) hetzelfde aantal werknemers (lees: verpleegkundigen /verzorgenden) tegemoet treden. Verhoging van werkdruk is een feit. Dat gezeur noemen geeft blijk van onwetendheid en desinteresse!

  • Ik sta al 37 jaar aan het bed Martin, begonnen begin jaren ´80, toen was het pas druk, nauwelijks personeel, geen medium care, weinig intensive care, weinig assistenten, bewerkelijke patiënten die nu gewoon op een ic-cc-mc liggen. Tegenwoordig kom je nauwelijks meer een koffiekamer meer binnen, want die zit altijd vol met personeel.Eindeloze overdrachten,visites, overlegjes, hangen over computers, maar de patiënten verpieteren.Men is voornamelijk met elkaar bezig. En dan de patientencategorie, zogenaamd complexer, echt niet ,als het een beetje lastig wordt gaan de lipjes trillen en moet de patiënt naar de medium of intensive care.

   • Ik weet niet in welk ziekenhuis jij werkt, maar ik herken dit beeld van jou niet, Henriëtte. En het lijkt alsof je in die 37 jaar aardig verzuurd bent. Kom op! Kijk eens verder dan je altijd hebt gedaan. er is het nodige veranderd in die 37 jaar, zeker wat de complexiteit van patienten en de toename van technieken en medicatie betreft.

 8. Salarisverhoging (buiten inflatiecorrectie)? Veel willen verhoging gebruiken om minder te gaan werken, schiet niet echt op.
  Wat is een goede verhoging?
  100 euro netto is al snel 750 miljoen bruto op jaarbasis alleen de vrplk/vzg (200bruto*12maanden*300.000). Zonder aparte CAO staan er nog 900.000 meer met hun handen open … Totaal dus zo’n 3 miljard … tot de volgende CAO.
  10.000 euro netto, maar dan 40% van de formatie inleveren en 10 jaar niet meer zeuren?
  VS/NP/PA hebben een vet salaris, schaal 60. Toch vinden zij ook dat niet genoeg en hebben een eigen vakvereniging.
  Mij lijkt het tijd voor een eigen CAO, uitsluitend verpleegkundigen en verzorgenden die aan bed werken. En heel veel secundaire arbeidsvoorwaarden (ORT, maaltijden, reiskosten, goedkope energie, auto, verzekering, pensioen etc), maakt het vak heel aantrekkelijk…

  • Eigen CAO lijkt me inderdaad een goede stap, maar ik denk niet dat een salarisverhoging alleen zal leiden tot minder werken. Ik sprak vorige week iemand, werkend in de zorg maar geen verpleegkundige (het zou zelfs kunnen zijn dat ze helemaal niet zorgopgeleid is want ik weet toevallig dat de zorginstantie waar ze voor werkt ook medewerkers zonder enig zorgdiploma aannemen), die in een buiten ziekenhuis zorginstantie 28u id week werkt. Haar netto maandsalaris was net zo hoog als die van mij. Ik werk als niveau 5 verpleekundige 32u id week in het ziekenhuis. Als de werkdruk zo blijft zal ik dus serieus gaan overwegen of ik niet voor dezelfde zorginstantie 28u ga werken voor hetzelfde salaris. Minder verantwoordelijkheden, minder uren voor hetzelfde salaris. Ik snap prima waarom er een verschillend CAO is voor een verpleegkundige in de TZ of een verpleeghuis tov een VPK in het ziekenhuis, maar ze moeten serieus gaan kijken naar de verantwoordelijkheden die een bepaalde beroepsgroep heeft tov de ander en daar de salarissen op aanpassen. Ik ga mij ondertussen namelijk ernstig afvragen waarom ik zo hard heb gewerkt voor een goed diploma als ik om mij heen hoor dat veel mensen zonder diploma met minder verantwoordelijkheden, meer verdienen.

   • Zolang je niet in de TZ gewerkt hebt kun je niet meepraten over de werkdruk in de TZ. Er zit wel degelijk een verschil in maar de verantwoordelijkheden zijn minstens zo groot.

 9. Als je een beter salaris wil zal je er wat voor moeten doen, in het voorjaar beginnen weer de Caobesprekingen, nou ik ben reuze benieuwd hoeveel verpleegkundigen in actie gaan komen. Tijdens de vorige besprekingen waren dat er bar weinig, men vindt het allemaal wel best, beetje klagen in enquêtes dat is het wel zo’n beetje. Verder verbaas ik me altijd weer over dat gezeur over werkdruk, die wordt voornamelijk veroorzaakt door de verpleegkundigen zelf die geen prioriteiten kunnen stellen.

  • Onzin. De werkdruk wordt voornamelijk van bovenuit opgelegd. En als je niet aan de regeltjes voldoet, kun je op het matje komen.
   Daarbij denk ik dat de werkgevers nog het meeste gebaat zijn bij het werven van meer personeel. Als ik in de thuiszorg de cliëntstops en in de ziekenhuis de lege afdelingen bekijk, denk ik dat deze veel geld kosten. De Verpleegkundigen gaan na afloop naar huis en krijgen hun salaris toch wel. De werkgevers moeten zich over hoofdpijndossiers buigen omdat de financiën het late afweten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.