Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Verpleegkundigen definitief eerst gevaccineerd

Het is definitief: verpleegkundigen krijgen als een van de eersten een vaccinatie tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1).
Verpleegkundigen definitief eerst gevaccineerd

Dit blijkt uit het advies dat de Gezondheidsraad en het RIVM donderdag 17 september gaven aan minister Klink. Het gehele rapport is hier te lezen. De verpleegkundigen worden zodra de vaccins zijn geleverd worden opgeroepen voor vaccinatie.

Richtlijnen
De vaccinatie zal waarschijnlijk eind oktober plaatsvinden. Een woordvoerder van het ministerie van VWS laat weten dat het ministerie richtlijnen opstelt en aan de ziekenhuizen overlaat hoe en wanneer het personeel wordt ingeënt tegen de Mexicaanse griep.

Vaccinatie niet verplicht
De inenting is niet verplicht, maar ziekenhuizen willen weigering voorkomen met een voorlichtingscampagne over de aandoening, vaccinatie en de veiligheidsaspecten. Uiteraard wordt daarbij op het belang van de patiënt gewezen.

Rapport
In het advies van donderdag 17 september, wat een vervolg is op het rapport ‘Vaccinatie tegen pandemische vaccinatie’ uit augustus, staat dat is besloten om niet de gehele bevolking in te enten, maar alleen risicogroepen. Er is een prioriteitenlijst opgesteld over wie de vaccinatie eind oktober moet ontvangen. Patiënten die normaal ook al een seizoensgriepvaccinatie krijgen vanwege een medisch risico, hebben de hoogste prioriteit.

Minimale bijwerkingen
Daarna volgen gezonde 60-plussers, zwangere vrouwen vanaf de vierde maand van hun zwangerschap en medisch personeel dat mogelijk contact heeft met patiënten uit de medische risicogroepen. Voor al deze groepen geldt dat vaccinatie gezondheidswinst biedt die duidelijk opweegt tegen de (naar verwachting minimale) bijwerkingen. Ook mantelzorgers en gezinsleden van mensen met een zeer hoog risico op sterfte krijgen snel een vaccinatie.

Bescherming kwetsbare patiënten
De belangrijkste reden voor vaccinatie van personeel in de gezondheidszorg is de bijdrage aan de bescherming van kwetsbare patiënten. Een ander voordeel is dat er dan minder mensen in de gezondheidszorg ziek worden. Zij zullen voor de vaccinatie wel drie keer terug moeten komen. Eenmaal tegen de reguliere griepprik en tweemaal tegen de Mexicaanse griep, aldus de samenstellers van het advies.

Gezondheidsraad
Door: redactie Nursing

Ga naar het dossier Mexicaanse griep

17 REACTIES

 1. Ik snap niet dat alleen verpleegkundigen voor dit vaccin in aanmerking zouden komen. Waarom artsen viggers, ziekenverzorgenden, bejaardenverzorgsters enz niet.
  Komen zij dan niet met patiënten in aanraking?
  Of…hebben zij tegenwoordig ook de titel verpleegkundige??Volgens de Bigwet ben je alleen verpleegkundige als je het verpleegkundige diploma hebt.

 2. Lees alle reacties
 3. @Irene: als u mijn post goed had gelezen, had u gelezen dat ik ook zei “De prik nemen of niet blijft je eigen keus”. Mijn reactie dat petronel een slecht opgeleide verpleger is komt ook niet voort uit het feit dat ze niet de prik wilt halen, maar uit het feit dat ze broodje-aap-verhalen verteld over de h1n1 vaccinatie.
  Wetenschappelijke onderzoeken worden niet gedaan door een “clubblaadje” en pubmed is verre van een clubblaadje. Het is een zoekmachine voor alleen maar medische(en gerelateerde) wetenschappelijke onderzoeken, resultaten komen van de hele wereld (niet alleen de westerse wereld, maar ook ontwikkelingslanden).
  Verder is het inderdaad waar dat er een tal van ziekten meer de kop opsteken de laatste jaren, echter is de oorzaak van al deze ziekten onbekend! Voeding en overgewicht zijn even waarschijnlijke kandidaten voor al de door u genoemde ziekten als vaccinaties.
  Op de vraag of we weten wat we doen: waarschijnlijk niet, maar ben ik bereid om een mogelijk gevaar te vormen voor all zuigelingen, zwangere vrouwen, immunogecompromiteerde patienten? nee dat ben ik NIET!
  En ja, op de kinderafdelingen van ziekenhuizen is h1n1 ondertussen niet onbekend.

 4. jullie zijn echt grappig. denken jullie dat je geen griep krijgt als je je hebt ingeent tegen een griepvirus. Er zijn zoveel soorten virussen die griep veroorzaken. De ene virus is dodelijk en de andere niet. Het gaat er bij de griepvaccinatie om dat de virus die het meeste gevaarlijk is en waarvoor de ricisogroepen zoals baby’s diabeten etc. heel gevoelig voor zijn wordt bestreden. Andere virussen kunnen ook griep veroorzaken maar zijn minder gevaarlijk. Deze informatie heb ik zelf van een arts gekregen toen ik gezond was en zomaar om griepvaccinatie vroeg. Dus ook al ben je gevaccineerd je loopt risico om een griepje te krijgen!!!

 5. @ Irene: chapaeu ! je hebt ’t prima verwoord…
  @ maus24 en liesbeth: het tijdperk van Florence Nightingale is al lang voorbij ! Doe alsjeblieft niet alsof jullie zo geweldig professioneel zijn. Het is ons lichaam en dat heeft niets te maken met wel of niet goed voor onze cliënten en patiënten zorgen.

 6. je niet laten inenten omdat je nooit de griep hebt gehad alleen die keer toen je je wel hebt laten inenten??????????Je hoeft de verschijnselen van griep(de gewone jaarlijkse)niet te hebben,maar je kan de griep echt wel bij je dragen.Al voel je jezelf niet ziek,kun je hem toch overdragen!Dus Henk gewoon laten inenten.Niet voor jezelf maar voor je patienten.ge

 7. maus24, wat is jouw beroep dan?
  Als verpleegkundige weet je waarover je praat. Dat gevoel heb ik bij jou niet.
  Ik heb heel veel bedenkingen bij griepvaccinaties, juist omdat veel mensen griepverschijnselen krijgen na een vaccinatie.
  Zoals overal te lezen is, kun je besmettingen goed bestrijden met hygiene. Iets wat juist in de verpleging geleerd en gehanteerd wordt.

 8. Ik heb nooit griep. Da’s niet waar, één keer, je raadt het al…
  In 1986 heb ik me één keer laten overhalen om zo’n griepprik te halen. Heb 4 weken later 2 weken doodziek in bed gelegen. Griep, zo meldde de dokter….
  Daarna nooit meer de griep gehad, ook nooit meer een preventieve griepprik gehaald..
  Het is toeval ik weet het. Maar kennelijk kan ik mezelf beter griepvrij houden zonder in te enten, dus ook dit keer laat ik het aan me voorbijgaan. Ik denk dat patiënten ook sneller besmet zullen worden door goedbedoelende bezoekers die met velen tegelijk over hun ziekgeworden dierbare heenhangen. Eerder dan door verpleegkundigen die ondertussen allemaal perventief sufgeinstrueerd zijn en allemaal rondlopen met een walm van handenalcohol om zich heen.
  Ben trouwens wel benieuwd of die MexGriep ooit nog echt toeslaat. Komen jullie ‘m al tegen in je werk??

 9. ik wordt er een beetje moedeloos van wanneer ik merk met hoeveel drogredenen we elkaar ervan betichten geen of wel goede verpleegkundigen te zijn, afhankelijk van of weons in willen laten enten of niet. Het is toch heel simpel: als ik goed de hygiene voorschriften in acht neem, dan ben ik geen is het grote onzin dat ik de geondheid van mijn patienten in gevaar zou brengen als ik me niet in zou laten enten.
  Voorts is het wel of niet in laten enten een zaak tussen mijn eigen lichaam en mij, en het is een fundamenteel mensen racht dat niemand zeggenschap heeft over of ik me in laat enten of niet. Het getuigt van onwetendheid over niet minder dan de meest basale mensenrechten wanneer iemand denkt plausibele redenen gevonden te hebben om te moeten kunnen verplichten tot inenting. Verder is het altijd goed om je BREED te oriënteren, en niet alleen de clubblaadjes van je eigen club te lezen. Wat dat betreft ben ik blij wanneer er in de discussie de informatie die verzameld is in het boekje ‘Wij worden wakker” genoemd wordt. Informatie die ik ook liever niet zou weten, maar waar ik niet meer omheen kan sinds ik tijdens de grootste wereldvredesconferentie ooit vele wetenschappers ontmoet heb, die mij de lugubere achterkant van de farmaceutische en wapen industrie hebben laten zien.
  Geld regeert ons meer dan dat we maar willen weten. Niet dat ik jullie oproep tot activisme, maar in naam van alles wat me lief is: Je kan je altijd nog laten vaccineren als je het echt wil, maar INFORMEER JEZELF. een pandemie gaat niet over de mate van levensbedreiging, het gaat alleen over het AANTAL mensen dat de griep gaat krijgen. Massal inenten (met of zonder wantrouwen naar de inentingen) stimuleert de H1N1 alleen maar om snel te muteren en nog ongrijpbaarder te worden. Korte termijn denken is alleen voor handelaren….gezondheidszorg gaat over de wereld zoals wij hem achter gaan laten voor de genaraties die komen gaan. Wat willen wij??
  kinderen die van de geboorte af door hun staat als potentiele patient in een electronisch dossier levenslang gevolg worden? kinderen die in hun eerste levensaren een steeds maar weer groeiend aantal inentingen moeten krijgen om beschermd te worden tegen alle verkoudheden die je op kunt lopen? Waar lomen alle verhalen van een enorme toename van ADHD, zelfmoord en autisme vandaan. Is het middel wel beter dan de kwaal? weten wij wel wat we doen??
  Ik zou het zo graag willen geloven, maar zouden we met zijn allen niet een beetje nederiger kunnen worden naar het feit dat mensen nu eenmaal ziek worden, en als je de ene pest uitroeit de andere HIV aids de kop wel weer ooit es opsteekt. Dus maak van een griep geen pest, trek gewoon een grens bij écht levensbedreigende ziekten en spaar de idiote uitgaven om angstaanvallen met inentingen te lijf te gaan voor bijvoorbeeld het redden van de op apegapen liggende thuiszorg, basishulp, bijvoorbeeld

 10. Petronel waar haal jij info vandaan dat kankercellen/kwik etc in de vaccinaties voor h1n1 zitten?
  Geen enkele goed opgeleide verpleger kraamt dat soort onzin uit.
  Het nut van de prik voor verpleging is omdat juist de verpleging omgaat met immunogecompromiteerde patienten, voor deze mensen kan H1N1 fataal zijn. De prik nemen of niet blijft je eigen keus, maar als je als verpleger actief wilt blijven gedurende deze periode zal je je wel moeten laten vaccineren.
  En voor de effectiviteit van de h1n1 vaccinaties (PAUL) verwijs ik je naar pubmed waar er meer dan genoeg onafhankelijke wetenschappelijke artikels te vinden zullen zijn waaruit blijkt dat de vaccinaties voor een groot deel van de bevolking nut hebben.

 11. Maus24, ik schrik van een reactie als die van jou!!Hoezo egoïstisch??? Ik vind dat wij als verpleegkundigen een grote verantwoordelijkheid naar onze patienten hebben, maar niet ten koste van onze eigen gezondheid!!!
  Dat men beslist dat de zorgsector als een van de eersten moet worden gevaccineerd, die denkwijze kan ik op zich wel volgen. Maar hoe zit het met schoolkinderen en leerkrachten bijvoorbeeld?? Ik denk dat mijn patienten straks meer van hun kleinkinderen te vrezen hebben dan van hun (ongevaccineerde) verpleegkundige die alle mogelijke hygiëne-maatregelen in acht neemt.
  Dus Petronel, ik ben het met jou eens. Je mag nooit en te nimmer je eigen gezondheid ondergeschikt maken aan wat dan ook.

 12. Beste Maus24
  Afgezien deze (en alle andere) griepprikken, nu wel of niet hun werk doen, blijft dit toch een beslissing die de verplegende/verzorgende zelf zal moeten maken.
  Helaas leef jij nog in het tijdperk van Florence waarin ons beroep inderdaad nog een roeping was en je eigen persoonlijkheid en gezondheid niet zo belangrijk waren.
  Wat ik jammer vind, is dat je Petronella van zaken beticht waar je zelf duidelijk geen kaas van hebt gegeten. Dus laat het verplegen van de “zwakkeren” nou maar lekker aan ons over en ook de beslissing of we wel of niet een griepprik nemen!

 13. Wat een bijzondere reacties allemaal.
  Alle griepprikken – of het nu de mexicaanse is of die van voorgaande jaren – hebben nauwelijks hun meerwaarde bewezen. Als verpleegkundigen mogen we ons allemaal laten vaccineren( net als bij de gewone griepprik), niet omdat zoals Maus24 beweert omdat anders de zwakkere komen te overlijden (?), maar omdat de te korten anders helemaal niet meer te behappen zijn.
  De inenting is echt niet om de verpleegsters beter te verzorgen, maar om meer handen aan het bed te houden. Dat de inenting nauwelijks meerwaarde geeft, schijnt niet ter zake doende.

 14. Petronel, Jij als verpleegster moet weten dat jou beroep duidelijk het helpen van mensen is. En jij bent mijn inziens niet geschikt voor dat beroep als je zo’n reactie plaatst. Beetje egoistisch als ik het netjes mag zeggen. Je werkt in de verpleging meestal met zwakkere mensen zoals ouderen en zieken. Jou kan het dus weinig schelen als één van hen overlijdt of ernstig ziek wordt door een virus die jij aan hen overdraagt.
  Natuurlijk is de vraag of er ernstige bijwerkingen zijn en/of je volledig beschermt bent tegen de griep door de vaccinatie maar die 2 prikken ga je vast niet dood aan hoor!!!

 15. Moeten wij als verpleegsters onze eigen gezondheid ondergeschikt maken aan die van de patiënten? Ik dacht dat eigen veiligheid altijd voor ging! Ik wil beslist geen vaccinatie waar allerlei troep in zit (kankercellen(!), kwik enz.), waarvan de werking bewezen GEEN positief effect heeft op deze griepvirus (omdat deze continu muteert), waarvan ik meer risico loop op de bijwerkingen dan van de griep zelf, waarvan het een twijfelachtig gegeven is waarvan deze virus afkomstig is (drie verschillende stammen van drie verschillende continenten, die toevallig samenkomen in een gehucht ergens in Mexico) etc, etc… Nee, dank u!! Iedereen is overigens vrij om te beslissen, maar dan wel graag op een juiste (ware) voorlichting graag. Er zijn namelijk wereldwijd enorme grote financiële bedragen meegemoeid. Heel veel grote jongens zijn ermee gebaat. Het is een grote vraagteken, deze hele geschiedenis. Google maar eens op vaccinaties, doe zelf onderzoek voor je beslist.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.