Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen komen niet toe aan preventie maar zien het wel als kerntaak

Bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden komt niet toe aan preventie, terwijl ze vrijwel allemaal preventieve zorg wel als kerntaak zien.
Lichaamsbeweging zien verpleegkundigen als belangrijkste thema voor preventie. Foto Arno Massee

Dat blijkt uit een peiling van V&VN over preventie die werd ingevuld door 1370 verpleegkundigen en verzorgenden. Van alle respondenten komt 45% niet toe aan preventie en ziet 96% preventieve zorg als kerntaak.

‘Te weinig tijd’

De belangrijkste reden dat verpleegkundigen en verzorgenden niet toekomen aan preventieve zorg is te weinig tijd: volgens 62% is dat de hoofdoorzaak. Ook gebrek aan collega’s (38%) en onvoldoende deskundigheid binnen de organisatie (23%) werden vaak genoemd. ‘Door de hoge werkdruk merk ik dat ik de preventieve taken vooral naast mijn andere taken doe. Dit betekent dat ik voortdurend overuren maak’, merkt een verpleegkundige op in de peiling.

Top 5 preventie

Dit is de top 5 van thema’s waarbij volgens de respondenten preventieve zorg belangrijk is:

  1. Lichaamsbeweging, 32% vindt preventieve zorg daarbij nodig
  2. Infectiepreventie, 30%
  3. Decubituspreventie, 28%
  4. Eenzaamheid, 28%
  5. Vallen, 24%

Infectiepreventie zetten verpleegkundigen op 2 in de top 5 van belangrijke preventieve zorg. In dit Premium-artikel de antwoorden op veelgestelde vragen over infectiepreventie in de wijk.

‘Bewustwording nodig’

Verpleegkundigen zien voorlichting/advies geven als belangrijkste preventieve taak. Daarna komen vroegsignalering en samenwerken met andere disciplines of instanties.

‘Bewustwording en meer tijd voor preventie is niet alleen een verantwoordelijkheid van verpleegkundigen en verzorgenden, maar juist ook van de werkgever, de zorgverzekeraar, gemeenten en de politiek’, zegt V&VN-bestuurder Conny van Velden. ‘We willen daarom met andere partijen zoeken naar manieren om het voor verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk te maken om, ook in tijden van krapte, meer tijd aan preventie te besteden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.