De VR-les is onderdeel van de training ‘Covid-19-Coach’ en is gericht op zorgmedewerkers in de vvt, de ggz en de gehandicaptenzorg.
De tweedaagse training gaat in op vroeg signaleren van symptomen, persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm), isolatieverpleging, en cohorteren.
Het is een train-de-trainerstraject. Al 120 Friese verpleegkundigen en verzorgenden volgden de training en zullen de kennis daarna overbrengen op het eigen team.
Virtual reality casuïstiek
De VR-bril wordt gebruikt om in de praktijk te oefenen. Op basis van twee casussen betreedt de zorgmedewerker een virtuele wereld. Het gaat om een cliënt thuis en in een verpleeghuis.
De verpleegkundige of verzorgende krijgt van elke casus een interactieve video van ongeveer 15 minuten te zien, waarin zij telkens vragen moet beantwoorden of moet handelen. Zo is er een confrontatie met een bezorgde dochter in een verpleeghuis. Acteurs spelen de cliënt en diens familie.
Makkelijk toepassen in de praktijk
Het idee achter de inzet van de VR-bril in de training is dat de deelnemer opgaat in de voorgespiegelde situatie, en de lesstof beter opneemt en kan toepassen in de praktijk.
Aan het eind van de VR-les krijgt de deelnemer een score in de vorm van sterren. Via een dashboard worden data verzameld waarop je per organisatie kunt zien hoe medewerkers scoren. Ook is te zien op welke onderwerpen extra scholing nodig is.
Handboek Covid-19 coach gratis
Er is gratis een handboek beschikbaar met daarin de opzet en uitwerking van de hele training. De twee praktijkmodules kosten 23 euro per deelnemer en zijn los van de training te gebruiken. De instelling kan VR-brillen huren, maar de modules kunnen ook worden gemaakt op de laptop of mobiele telefoon (in 2D).
Expertise Centrum Corona Friesland
De training is een initiatief van het Expertise Centrum Corona Friesland. Dat is een samenwerkingsverbond van Friese zorginstellingen, Zorgkantoor Friesland en GGD Fryslân. Het is ontwikkeld door Anders werken in de zorg en DA-RE Health Innovation.