Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Verpleegkundigen laten griepprik links liggen

Bijna zeventig procent van de verpleegkundigen heeft zich dit jaar niet laten inenten tegen griep. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl waar bijna 350 mensen op stemden. Ook een belrondje langs een aantal ziekenhuizen laat zien dat zorgmedewerkers dit jaar niet zo happig zijn op de griepprik.
Verpleegkundigen laten griepprik links liggen

In de meeste ziekenhuizen is de vaccinatieperiode voorbij. Uit een belrondje langs het Radboud UMC, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het UMC Utrecht blijkt dat weinig zorgmedewerkers zich dit jaar lieten vaccineren. ‘De opkomst is duidelijk lager dan voorgaande jaren’, vertelt Nanette van der Geest, bedrijfsarts van het Radboud UMC aan Nursing.nl. ‘Wij merken dat de media veel aandacht heeft besteed aan het onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de griepprik. Het is dit jaar moeilijk om verpleegkundigen te motiveren om toch de griepprik te halen.’

Vaccinatiegraad
In het Radboud is de vaccinatiegraad 31 procent. Ter vergelijking: in 2010 was dit 45 procent. In het LUMC is eveneens een lagere opkomst dan voorgaande jaren. Dit jaar lieten 649 artsen en verpleegkundigen zich inenten, vorig jaar was dit nog 791. ‘Wij hebben het idee dat de publiciteit begin oktober van invloed is geweest op deze lage opkomst’, zegt Ondine Gord, woordvoerder van het LUMC.

Geen griepprik
Ook uit een poll op Nursing.nl blijkt dat veel verpleegkundigen zich niet laten vaccineren. Bijna 70 procent van de 347 stemmers antwoordt nee op de vraag heb jij je laten inenten tegen de griepprik. 29 procent antwoordt ja en slechts 1 procent twijfelt nog. In een peiling van Nursing in 2008, zei 45,6 procent van de poll-stemmers geen griepprik te willen omdat zij kerngezond is en ‘niet zomaar in zich laat prikken.’ Een ander groot deel wil eerst weten of de prik wel werkt, voordat zij zich laat inenten.

Griepprik en verpleegkundigen
De griepprik is al jaren een punt van discussie. Ook op Nursing.nl laaide dit jaar de discussie weer op. Aanleiding waren wetenschappelijke artikelen in het Geneesmiddelenbulletin en The Lancet, die concludeerden dat er geen overtuigend bewijs is dat deze vaccinatie zinvol is. Op Nursing.nl roept het bericht tegengestelde reacties op: van bezoekers die eveneens twijfelen aan het nut en bezoekers die de effectiviteit van de griepprik prima bewezen vinden.

Wel inenten tegen griep
Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, maakt zich kwaad over de uitlatingen in het Geneesmiddelenbulletin. ‘Dick Bijl trekt in het bulletin een onjuiste conclusie en stelt dat het griepvaccin eigenlijk niet meer gegeven moet worden. Dat vind ik onverantwoord’, zegt Coutinho tegen Nursing.nl. Het RIVM adviseert verpleegkundigen zich te blijven inenten tegen de griep.

11 REACTIES

 1. De verpleegkundige beroepsgroep praat je bijna een schuldgevoel aan als je geen griepprik gaat halen als verpleegkundige. Naast levensbeschouwelijke visies omtrent vaccinaties denk ik dat m.n. de farmaceutische industrie gespekt wordt met het vaccinaties beleid in de zorg. Google maar eens op huisarts van de Linde…
  Voor mij des te meer reden om het niet te doen. Mocht ik verplicht worden tot griepprik of overlijden client kan verhaalt worden op verpleegkundigen die in gevaccineerd zijn dan stop ik met het vak! De zorg krijgt een groot probleem…er zijn meerdere verpleegkundigen die beter nadenken en zich roekeloos voor alles vaccineren!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik zie een aantal reacties voorbij komen die gewoon de plank misslaan:
  1. Je kunt, vanwege de wijze waarop het vaccin werkt, geen griep krijgen van het vaccin. Kans is groter dat je bijv. te laat bent gevaccineerd
  2. Bij iedere vaccinatie geldt: hoe meer mensen hoe beter, ZEKER als het gaat om een groep (ouderen) waarbij het vaccin minder effectief is.
  3. Info van verontrustemoeders.nl is per definitie een hele dikke no no.
  Kom op mensen, beetje inlezen…

 4. misschien is er wel sprake van ‘jumping to conclusions’ om het feit dat steeds minder van ons zich in laat enten zou komen door de artikelen die aangeven dat er onvoldoende bewijs is voor het nut van de griepvaccinatie. Ongetwijfeld heeft het invloed, maar de oorzaak zou veel dieper kunnen liggen, voor mij in ieder geval wel. Ik ben de inentingscampagne rond de H1N1A griep nog niet vergeten. Vooral niet toen de dag nadat bekend werd dat het om een tamelijk milde griep bleek te gaan de kranten kopten met grote letters dat de inentingscampagne voor meisjes tegen baarmoederhalskanker van start ging, en ik ben niet de enige. Er is wantrouwen naar de graagte waarmee er ingeënt wordt. Wantrouwen dat er niet minder op wordt wanneer infectiebestrijders kwaad worden wanneer er een tegengeluid komt. Als je met woede en angstcampagnes mensen zover moet krijgen dat ze zich laten prikken en als je ‘onverantwoordelijk’ begint te roepen wanneer iemand de verantwoording neemt om niet zich te laten prikken wanneer er twijfels zijn, dan lijkt het erop dat je iets te verbergen hebt. Anders zou je toch het geduld op kunnen brengen om de tegenargumenten te ontkrachten met kennis?????? Mensen worden wakker en willen een andere communicatie dan kweken van en inspelen op angst voordat ze zich blootstellen aan vaccinatie. dat vind ik pas verantwoording nemen!

 5. oh die troep hoef ik niet in mijn lijf. ik snap dat veel mensen de griep prik wel nemen en ook dat veel mensen het niet nemen. je moet voor jezelf goed na gaan of je het wilt en er info over opzoeken ipv de media maar zomaar te geloven. jammmer dat de poll onder zo weinig mensen is uitgevoerd. niet echt handig, niet echt artikel waardig.

 6. Eenmaal die rotzooi in je lijf is nooit meer eruit. Heb alweer veel mensen goed ziek zien worden na de prik. Goed stukje pe. Vaccinaties? lees dan ook maar eens alles op verontrustemoeders.nl en kijk vooral ook uit met het hpv vaccin voor als je je dochter nog een gezonde toekomst wenst met kinderen.

 7. Ik heb de vaccinatie niet gehaald, wij moesten ons tegenover de leidinggevenden verantwoorden als we hem niet gingen halen. Er zaten verder in zoverre geen consequenties aan, dat moest er ook nog bijkomen. Het feit dat het je zo opgedrongen wordt, daar word ik zelf niet goed van. Je mag toch nog wel op je eigen gevoel afgaan en met je eigen lichaam doen wat je zelf wil? Laat dan ook weten als je met tegenargumenten komt waarom dat niet klopt en zeg waarom de noodzaak er wel is, het is gewoon niet duidelijk. Patienten waar ik mee te maken heb, hebben zelf de prik zo goed als allemaal gehad, wat is dan de meerwaarde? Ik denk dat de enige reden is om je te laten inenten dat het ziekteverzuim omlaag gaat en er tijdens de epidemie toch voldoende handen aan het bed staan. Hallo, wij zijn ook maar mensen…

 8. Ik heb mij niet laten vaccineren, omdat ik een paar maal mij heb laten vaccineren en toen ziek werd, terwijl ik normaal nooit ziek ben, dan is de keuze snel gemaakt.
  Belangrijk is voor een ieder, dat hij/zij het gevoel heeft er baat bij te hebben.
  Het zal zeker helpen, een vaccinatie, om de griep, die op komst is, in een mildere vorm te ondergaan, dan noramaal bij.

 9. Ongelooflijk dit. Ik vind het om te janken. De recente meta-analyse die verscheen in The Lancet (waarover het hier ook gaat) laat juist zien dat bij volwassenen tot 65 jaar het vaccin WEL werkzaam is. (lees dus ook: werkzaam bij zorgverleners) De media hebben een grote puinhoop veroorzaakt met hun halfslachtige berichtgeving. Bijzonder onethisch en onjournalistiek. En blijkbaar is verpleegkundig Nederland te beroerd om kennis te nemen van de wetenschap, wat eigenlijk nog veel erger is.

 10. Ik raad iedereen aan die nog twijfelt zich te laten vaccineren de uitzending van Zembla, ‘De overbodige griepvaccinatie’ te zien. Schokkend om te zien dat het om pure commercie en ‘hebzucht’ gaat (ook) in geval van deze vaccinatie’s. Ook de zogenaamde deskundigen als Osterhaus en Coutinho zitten ws. tot hun nek in de belangenverstrengeling. Zij moeten zich diep schamen. De vaccinatie zou zelfs schade kunnen berokkenen. Daarover is voldoende wetenschappelijke literatuur te vinden. Laat je niet gek maken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.