Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen maken van ziekenhuiskamer minihospice

Verpleegkundigen kunnen in het UMC Groningen kamers van patiënten in hun laatste levensfase huiselijker maken. Dat doen ze met de verplaatsbare hospice care unit.
De hospice care unit van het UMC Groningen. Foto UMCG.

De hospice care unit bestaat uit kleurrijk beddengoed, kussens, een stoel, een poef, lampen met lampenkapjes en servies. Met een gordijn kunnen verpleegkundigen de muur afdekken. De unit is bedoeld voor patiënten die een week of minder te leven hebben en die niet meer verplaatst kunnen of willen worden. Het UMC Groningen (UMCG) zegt het eerste ziekenhuis te zijn met een mobiele hospice care unit op de afdeling.

Gebruik

Het UMCG heeft met de unit de afgelopen twee jaar op drie afdelingen geëxperimenteerd; op oncologie, hematologie en interne geneeskunde. Volgens een artikel in Trouw werd de mobiele kamer in twee jaar tijd twintig keer ingezet. Sinds het ziekenhuis de unit op alle afdelingen gebruikt, nu twee maanden, is de unit nog eens twintig keer gebruikt.

Ervaring verpleegkundige

Oncologisch verpleegkundige Arda de Haan zegt dat ze dankzij de kamer betere terminale zorg kan geven. ‘Door de intiemere sfeer komen verpleegkundige, patiënt en naasten dichter bij elkaar. Je deelt op een prettigere manier emoties met elkaar.’ Vorige week gebruikte de oncologisch verpleegkundige de unit voor een meneer die op vrij jonge leeftijd getroffen bleek door longkanker. ‘Zijn kleinkinderen waren er ook bij. Ook voor hen was het fijn dat we ze een meer huiselijke omgeving konden bieden dan de typische sfeer van het ziekenhuis.’ Vorig jaar overleed de moeder van De Haan in een ziekenhuis. Ze realiseert zich daardoor nog beter hoe belangrijk een warme sfeer is in de laatste dagen van het leven. ‘Ik had graag afscheid van haar genomen in zo’n kamer, veel fijner dan hoe het nu ging.’

Toekomst

Volgens het UMCG wil negen op de tien mensen die het voorstel krijgt graag gebruikmaken van de hospice care unit. Daarom overweegt het ziekenhuis een tweede te ontwikkelen.

In een van zijn blogs over palliatieve zorg pleitte Rob Bruntink voor een Vergankelijkheidsdag, waarop iedereen even stilstaat bij zijn sterfelijkheid.

 

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.