Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen: ‘Meer werkstress dan vorige zomer’

De helft van de verpleegkundigen en verzorgenden ervaart deze zomer meer werkstress dan in de zomer van vorig jaar. Vooral in de wijk krijgen cliënten minder zorg. In sommige ziekenhuizen mag geen enkele verpleegkundige deze zomer op vakantie.
Foto Arno Massee

Dat blijkt uit een peiling van V&VN onder bijna 1000 verpleegkundigen en verzorgenden. Volgens de respondenten is vooral het grote tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden de oorzaak van de grotere werkdruk. Ook komen invallers niet altijd opdagen en nemen instellingen deze zomer bezuinigingsmaatregelen. Tien procent van de verpleegkundigen en verzorgenden merkt deze zomer minder werkstress dan in de zomer van 2018.

Patiëntenstops

Volgens 44 procent nemen werkgevers te weinig maatregelen om de werkdruk te verlichten, 56 procent vindt wel dat de werkgever voldoende zijn/haar best doet. Het personeelstekort heeft gevolgen voor cliënten, vooral in de wijk: er zijn patiëntenstops en cliënten krijgen minder tijd om te douchen. Om het personeelstekort op te vangen zetten werkgevers extra vakantiekrachten in. Ook medewerkers van andere afdelingen zoals P&O en de facilitaire dienst nemen taken van verpleegkundigen over.

Geen vakantie

Voor 8 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden is het niet mogelijk op vakantie te gaan wanneer ze willen. Ook moet 14 procent zelf voor vervanging zorgen. ‘Ik moet de weekenden inleveren die in mijn vakantie vallen. Die moet ik zelf weer zien te ruilen met collega’s’, zegt een ziekenhuisverpleegkundige. Andere verpleegkundigen moeten loten om vakantiedagen of mogen in juli en augustus helemaal niet op vakantie.

Deze ervaringen van verpleegkundigen bevestigen het beeld dat Nursing eerder beschreef in dit Premium-artikel. Lees over de frustraties deze zomer van verpleegkundigen in het ziekenhuis en in de wijk, en ook over de positieve geluiden.

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.