Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Verpleegkundigen moeten langer werken voor pensioen

Werknemers in de zorg moeten gemiddeld vier maanden langer doorwerken voor hetzelfde pensioen. Nieuwe werknemers in de sector moeten zeven maanden langer doorwerken. Het bestuur van het pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft namelijk besloten de opbouw van het pensioen in 2011 tijdelijk te verlagen.
Verpleegkundigen moeten langer werken voor pensioen

 

De ruim 1 miljoen aangesloten werknemers zullen het met een lager pensioen moeten doen. Verpleegkundigen en verzorgenden die toch van een volledig pensioen willen genieten, moeten daarvoor langer doorwerken.

Toekomst
Het bestuur van het pensioenfonds neemt hiermee een voorschot op de uitkomst van de discussie over verhoging van de pensioenleeftijd. In het pensioenakkoord dat werkgevers en vakbeweging dit voorjaar hebben gesloten, is afgesproken dat mensen in 2022 tot hun 66e moeten werken. Het kabinet moet nog een besluit nemen.

Dekkingsgraad
Het pensioenfonds verhoogt de premie in 2011 met 0,3 procent tot 23,4 procent van de pensioengrondslag. Zo blijft de premie kostendekkend. De pensioenuitkering gaat volgend jaar niet omhoog. De dekkingsgraad van het fonds is nog altijd lager dan de vereiste 105 procent en daarom kan de uitkering niet omhoog. Het pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft 2,3 miljoen deelnemers. Het beheert een vermogen van ruim 98 miljard euro. De dekkingsgraad lag eind oktober op 101 procent.

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

 

7 REACTIES

 1. Dit is helaas het trieste lot van verpleegkundigen die heel hun leven , vroeg, laat, nacht, zondag, feestdagen heel hard hebben gewerkt. Als dank word je als een uitgeperste citroenschil weggeworpen. Mensen ga NOOIT in de verpleging.

 2. Lees alle reacties
 3. Een probleem veroorzaakt door overheid en pensioenfondsen. Zowel in de 70er, 80er als 90er jaren werd gewaarschuwd voor de kosten in 21e eeuw van de AOW. Telkenmale bagatelliseerde de overheid de cijfers, er was, is en zal geen geld tekort zijn.
  In de jaren 90 hadden pensioenfondsen dekkingsgraden van meer dan 240% tot bijna 300%. De overheid wilde hiervan een graantje meepikken (oa. 25 miljard! uit het ABP). Het geld verdween in vooral bodemloze putten en een te kostbare VUT regeling (1,2 of 3 jaar eerder pensioen voor iedereen was goedkoper en langer vol te houden) waarmee ook de overheid sier maakte door het vrijkomen van arbeidsplaatsen en daardoor minder werkloosheid. Zonder al deze fouten en mismanagement (waar heb ik dit eerder gehoord?!) was er nu een dekkingsgraad van 150-200% geweest, ook na de crisis!
  Zoals nu de plannen liggen, heb ik op mijn 67e, 50 werkjaren waarvan 46 pensioenjaren (ik trouwde op mijn 21e) Dat is 100.000 werkuren (de huidige generatie zal amper 85.000 halen …)

 4. Schandalig. ik werk al sinds mijn 16e,begonnen als aspirant ll verpleegkundige . Je begon pas als 25jarge pensioen op te bouwen,In die tijd had je een 6 daagse werkweek, gespleten diensten , 1 week lang in de nachtdienst 3 weekenden werken in de maand was normaal getrouwd kinderen gekregen gestopt met werken wat toen gebruikelijk was.Als herintreedster al weer ruim 20 jaar aan het werk. Draai als 61 jarige gewoon nachtdiensten omdat het op de afdeling anders niet rond te krijgen is ok al is het bekend dat nachtdiensten slecht voor je gezondheid is, maar daar hoor je nu even niets over want dat komt nu niet uit.
  Ook de onregelmatigheidstoeslag lijkt nergens op .
  En wat er met ons pensoengeld is gebeurd hoor je ook iemand over daar zouden eens kamervragen over gesteld moeten worden en mensen verantwoording over moeten afleggen. Als wij fouten maken gebeurd dit ook. Nu moeten wij langer werken en of dit nog haalbaar is in dit zware beroep hoor ik ook de bonden niet over. Dat mensen voortijdig afgekeurd worden vindt ik erg zorgelijk. Bonden jullie doen niets voor ons ik ben al jaren zwaar teleurgesteld.Wouter Bos leeft leuk van zijn wachtgeld en krijgt wel weer een goede baan , hij heeft laten zien dat zijn partij duidelijk niets meer doet voor ons

 5. Belachelijk!
  Laat het bestuur eens 10 dagen meelopen. Wisseldiensten ervaren. Ervaren wat het werk is. Enquetes wijzen steeds uit dat zorgpersoneel zich niet gewaardeerd voelt. Dat komt niet alleen door de waardering van patienten maar vooral ook door dit soort capriolen.
  Voor de bestuurders is werken tot 65, laat staan 67, totaal geen item!
  Zij zullen bijna allemaal met vervroegde uittreding gaan!
  De pensioenfondsen hadden 30 jaar geleden al kunnen weten dat dit eraan zat te komen! Een na-oorlogse geboortegolf en nu een geboortedaling. Terwijl de babyboomers de rijkste generatie ooit zijn (die huizen hebben gekocht die in waarde zijn verdubbeld) moeten de generaties na de babyboomers er nu voor op gaan draaien!
  Het probleem is dat er te weinig ‘jonge’ mensen in de politiek zitten en een tegenstem laten horen!
  Ik voorzie nu al het probleem dat er straks te weinig verpleeg- en verzorgingshuizen zullen zijn!
  Ik zie een grotere bijdrage van de babyboomers als de enige hoofdoplossing!

 6. Ik vind dit een schande!! De PGGM loopt nu al vooruit op een besluit dat het Kabinet nog moet nemen?? Schandalig!!
  NOG LANGER??? Ik werk nu al ruim 43 jaar in de Zorg!!!
  Dan heb je je pensioen vanaf 65 toch wel verdiend of niet soms!!!
  Laat de Regering het “gepikte” geld van de pensieonfondsen, jaren geleden, maar es terug geven!!!
  Wim Kok bijvoorbeeld heeft héél véél geld gepikt van het ABP en Wouter Bos van de PGGM.
  Heel Frankrijk saat op zijn kop als men daar door moet tot 62 en wat doen wij?? WIJ PIKKEN HET WEL WEER???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.