Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundigen na aftreden bestuur V&VN: ‘Dit kon niet uitblijven’

Op social media noemen de meeste verpleegkundigen het besluit van het V&VN-bestuur om af te treden terecht.
De verpleegkundige op deze foto is een model, en heeft niets te maken met de inhoud van dit artikel. (Foto: Arno Massee)

Nursing plaatste direct na de bekendmaking van het nieuws een poll op Instagram (@nursingvoorverpleegkundigen), waar zo’n 61 procent van de pollstemmers het terecht noemt dat het bestuur is afgetreden. 39 procent is het daar niet mee eens.

Ook in de Facebookgroep ‘Wet BIG 2 in de overgang’ zijn de meeste mensen het eens met het besluit van het bestuur. Een deelnemer: ‘De vertrouwensrelatie is verbroken, dit is beter voor iedereen.’ Toch wordt ook meteen naar de toekomst gekeken. ‘Mooie prestatie! Belangrijk is nu om een vereniging te krijgen/op te zetten die de verpleegkundigen wél vertegenwoordigt,’ aldus een verpleegkundige.

Ook Niels Jacobs, woordvoerder van het actiecomité, is benieuwd wat er nu gaat gebeuren. Op Twitter vraagt hij zich af of er nog meer mensen moeten aftreden:

Ook op de Facebookpagina van Nursing vragen collega’s zich af wie er de komende tijd nog meer opstappen. Er heersen vooral veel vragen rond de positie van V&VN-directeur Sonja Kersten, van wie nog niet precies duidelijk is wat ze nu gaat doen. Marc: ‘Goede zaak! Nu op zoek naar een bestuur dat weet wat er op de werkvloer leeft en wat mij betreft is dit vertrek inclusief voorzitter.’ Dat zegt ook Astrid. ‘Opstappen zou ook in het geval van Sonja Kersten beter zijn. Vaak blijven dit soort dingen je gehele carrière achtervolgen.’

‘Dit had niet gehoeven’

Toch zijn er ook genoeg verpleegkundigen die het vertrek van het V&VN-bestuur ‘heftig’ noemen en dat het niet had gehoeven. Johannita: ‘Fijn dat ze erkennen dat ze iets niet juist hebben gedaan, maar ik persoonlijk had het mooier gevonden als ze er met het huidige bestuur alles aan hadden gedaan om het tij weer te keren.’ Ine vindt het vooral jammer: ‘Het was niet nodig geweest. Duidelijkheid voor alle verpleegkundigen had een hoop onrust voorkomen.’ Anderen zijn bang dat een nieuw bestuur alleen maar onrust en vertraging op zal leveren. Sandra bijvoorbeeld: ‘En iedereen maakt fouten toch?’

Toekomst

Op Twitter worden langzaam de eerste plannen gesmeed voor een nieuw verpleegkundig platform. Jos de Blok heeft er zin in:

Ook Tommie ‘Tommie in de zorg’ Niessen ziet mogelijkheden en ‘solliciteert’ indirect naar een plekje in het bestuur van V&VN:

Spijt

Het bestuur van beroepsvereniging V&VN liet gisteravond weten op te stappen omdat ze het vertrouwen van de achterban hebben geschonden in de gang van zaken rond het wetsontwerp Wet BIG II en de hieraan gekoppelde overgangsregeling. Voorzitter Henk Bakker is van mening dat V&VN de achterban niet voldoende de kans gegeven zich over zo’n belangrijk onderwerp uit te spreken.

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Dit is op zijn minst wat ze kunnen doen. Aftreden.
  Ik denk gezien de reacties uit het werkveld dat dit bestuur weinig weet wat er daadwerkelijk afspeelt bij ons vak verpleegkundige.
  Wetbig 2 zorg allen maar voor dat er meer mensen tekort komen in de zorg. Mensen stoppen er mee met deze plannen.
  De niveau 4 wordt netjes aan de kant gezet.
  Misschien niet hun bedoeling maar zo vielt het wel!

 3. Wat zou ik trots zijn op een beroepsgroep die laat zien hoe wij over menselijkheid denken. We werken met en voor mensen. Hoe mooi zou het zijn als we het bestuur het volgende zouden laten weten: dat we blij zijn met het feit dat we door het aftreden van het bestuur ons erkend voelen. Dat we het bestuur vergeven dat ze ons vertrouwen beschaamd hebben, maar dat we ons ook beseffen dat ze met de beste bedoelingen ons dachten te helpen om een complex probleem op te lossen. Dat we mensen nodig hebben die op bestuurlijk niveau kunnen denken en handelen. Dat wij dankzij ons beroep als geen ander weten dat mensen fouten maken en dat wij in onze beroepscultuur geleerd hebben om van fouten te leren.
  Dat we het bestuur vragen om terug te keren, voor ons op te komen (dat kunnen ze, dat hebben ze laten zien, omdat de plannen al op wets-niveau waren), door samen met de mensen uit de beroepsgroep zich opnieuw over het probleem te buigen en te zoeken naar de beste oplossing voor dit complexe probleem.
  Ze hebben geen misdaad begaan, ze hebben met de beste bedoelingen fout gezeten. Dat kan, dat is menselijk. Wij gaan geen koppen laten rollen. Wij zijn anders.

  • Het aftreden van een bestuur in dit soort situaties is een normale bestuurlijke aangelegenheid. Heeft helemaal niets met emotie of menselijkheid te maken. Het vertrouwen is geschaad en dat is zeker op bestuurlijk niveau een ernstige zaak, het normale pad is dan dat het bestuur aftreed, vaak ook de voorzitter maar die komt meestal later indien iedereen vervangen is. Bestuur is geen baan voor het leven, altijd tijdelijk …

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.