Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen poetsen decubituscijfers op

Sommige instellingen bestempelen doorligplekken als vochtletsel en brengen zo de decubituscijfers omlaag. Dat is goed voor de statistieken, maar is slecht voor de patiënt, staat donderdag in Medisch Contact.
Verpleegkundigen poetsen decubituscijfers op

 

Volgens de auteurs van het artikel, onder andere prof. dr. J.R.E. Haalboom, internist van het UMC Utrecht, veroorzaakt het geven van een andere definitie aan de huidletsels de verlaging van de decubituscijfers en krijgen patiënten hierdoor niet de juiste huidzorg.

Incontinentie
De vakgroep verplegingswetenschap van de Universiteit van Gent heeft recent het concept ‘vochtigheidsletsel’ gelanceerd. Ook de afdeling Kwaliteit van Zorg van het UMC St Radboud Nijmegen draagt het idee van vochtigheidsletsels uit. Deze letsels zouden vooral voorkomen bij patiënten met urine- of fecesincontinentie. Maatregelen tegen decubitus, zoals wisselligging en AD-matrassen, zouden bij patiënten met vochtigheidsletsel niet nodig zijn. Volgens de auteurs adviseren Gent en Nijmegen twee dagen af te wachten voordat het letsel opnieuw wordt beoordeeld.

 

Richtlijn

De auteurs zijn het niet eens met de beoordeling van wonden door de groep Gent/NijmEgen. Waar Gent/NijmEgen een wond als vochtigheidsletsel beoordelen, zien Haalboom en consorten het letsel als decubitus graad 2-3. Deze conclusie is opgenomen in de richtlijn van het CBO uit 2002. Bij decubitus graad 2-3 zijn preventieve maatregelen en behandeling direct geïndiceerd. Ook is het fenomeen vochtletsel niet beschreven in de dermatologische literatuur en in de internationale diagnoseregistratie (WHO ICD-10).

Artsen
Haalboom stelt dat directies graag lagere decubituscijfers zien, om tegemoet te komen aan de eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.  Er zijn immers geen minder patienten met bedlegerigheid. Artsen met ervaring op het gebied van decubitus schijnen vochtletsel niet te herkennen, terwijl verpleegkundigen dit wel doen. Zij verrichten ook de jaarlijkse decubitusprevalentiemeting. Op verpleegkundige congressen wordt steeds vaker gesproken over vochtigheidsletsel. Volgens de auteurs bieden artsen weinig tegenspraak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.