Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen stillen pijn neonaten met suiker

Ook verpleegkundigen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruiken sinds kort suikerwater als bijzondere pijnstiller voor gezonde neonaten.
Verpleegkundigen stillen pijn neonaten met suiker

Vlak voordat een pasgeboren baby een prik krijgt, druppelt de verpleegkundige suikerwater in de mond. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een hielprik, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus, het verwijderen van plakkende elektroden of het plaatsen van een voedingssonde. De smaak van suiker activeert gebieden in de hersenen die de pijnprikkels afremmen.

Aantoonbaar resultaat
Onderzoek heeft aangetoond dat een sucroseoplossing de pijndrempel verhoogt bij pasgeborenen kinderen. Baby’s kalmeren en zijn duidelijk minder geprikkeld door de suiker. Dat is onder meer merkbaar aan de gezichtsuitdrukking en de hartslag. Ook huilen ze minder. Deze vorm van pijnstillen wordt alleen toegepast bij korte en lichte pijnprikkels. Bij langer durende pijnen, zoals de geboorte met een zuignap of bij ontstekingen, wordt paracetamol of morfine gebruikt als pijnstiller.

Succesvol
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis had al enkele jaren ervaring met het gebruik van suikerwater bij zieke en te vroeg geboren baby’s. Deze behandeling was zo succesvol dat het sinds deze maand ook is ingevoerd voor gezonde pasgeborenen op de kraamafdeling.
Ook borstvoeding werkt pijnstillend, bleek uit een recente publicatie in het tijdschrift Pediatrics. Dat komt waarschijnlijk door de geur, het huidcontact met de moeder en andere specifieke sensaties die een baby ervaart bij het drinken aan de borst.

Borstvoeding
Corrie Jacobs, kinderarts op afdeling Kindergeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is een expert op het gebied van pijnstilling bij pasgeborenen: ‘Wij zetten ons in het ziekenhuis maximaal in om stress bij een pasgeborene te minimaliseren én borstvoeding te promoten. Om eventuele pijn bij een nare behandeling te verminderen, vragen we moeders in eerste instantie hun baby te laten drinken aan de borst. Mocht dat op de een of andere manier niet kunnen, stappen we over op suikerwater.’

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.