Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen verkopen soatest uit de muur

Sinds een maand kunnen mensen een soatest uit de automaat ‘trekken’ bij een apotheek in Den Haag. Twee verpleegkundigen zijn het brein achter deze nieuwe uitvinding.
soatestuitdemuur.jpg
In Den Haag kun je je soatest uit de automaat halen. 'Het is een groot succes.' - Foto: DenHaagTV

Het was al mogelijk om medicatie uit de automaat bij apotheek Prins Hendrikplein in Den Haag te halen, maar dat er sinds kort ook soa-tests uitrollen, is nieuw. Het idee komt van verpleegkundigen Marlous Lasschuyt en Klazien Visser, die samen al online soatests verkochten via Soapoli-online. ‘Veel klanten gaven aan dat het fijn zou zijn als ze de test ergens anoniem konden afhalen’, vertelt Marlous in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen. ‘ Want als je online bestelt, moet je toch je adresgegevens invullen, je legitimeren bij een postkantoor, of je woont in een huis met anderen. Het pakketje ziet er neutraal uit, maar toch: sommigen halen zoiets liever uit een automaat.’

Frustrerend

Verpleegkundigen Marlous en Klazien werkten zo’n vijftien jaar als collega bij GGD in Gouda, waar zij de soapoli coördineerden. ‘Toen werden de regels vanuit  VWS enorm verscherpt: als je een gratis soatest bij ons wilde doen, moest je aan veel eisen voldoen.’ Zoals mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, jongeren tot en met 24 jaar, en slachtoffers van seksueel geweld. Iedereen die niet tot deze risicogroep behoort, wordt doorverwezen naar de huisarts. ‘Dat betekende dat we als verpleegkundige heel vaak “nee” moesten verkopen. Maar veel mensen wílden niet naar hun huisarts, en zeiden dat ze graag voor de test wilden betalen. Maar dat was niet mogelijk. Als verpleegkundige wil je mensen helpen, en het was frustrerend dat we ze eigenlijk weg moesten sturen. Online zijn wel soatesten beschikbaar, maar die zijn meestal onbetrouwbaar. Toen is het idee ontstaan om zélf online goede soatesten te verkopen.’

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen.
Klik hier voor een abonnement >>

Een eigen bedrijf starten ging niet heel gemakkelijk. ‘Omdat dit nog niet eerder gedaan is, moesten we alles zelf uitvinden: een laboratorium vinden die betrouwbare soa-testen levert voor een schappelijke prijs, een huisartsenpraktijk voor ons soa-spreekuur, een arts van het Groene Hart ziekenhuis in Gouda, die ons adviseert op medisch gebied, het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wij zijn verpleegkundige in hart en nieren, en zijn dit gestart als missie. Maar als je een eigen bedrijf begint, komt er veel bij kijken. Een paar maanden geleden zijn we een bv gestart. Mijn hemel, wat daar allemaal bij komt kijken: heel veel administratie en registraties. Je moet veel doorzettingsvermogen hebben, en niet vies zijn van werken. Ik draai nu een werkweek van zeven dagen.’ Deze werkweek bestaat uit tweemaal een soa-spreekuur houden bij de huisarts, het maken van pakketjes met soatesten, administratief werk, het afhandelen van de orders en telefonisch bereikbaar zijn voor klanten voor advies. Daarnaast zijn de verpleegkundigen nog steeds ingeschreven bij het big register, dus moeten zij dit ook bijhouden.

Soatest uit de automaat

De moeite wordt beloond: Soapoli-online is een groot succes. Marlous: ‘We verkopen maandelijks tussen de 1500 en 2000 tests, en het aantal blijft toenemen. De reacties zijn soms hartverwarmend. Een klant mailde me dat hij zo gelukkig met ons was, dat hij met me wilde trouwen. Zijn uitslag was trouwens goed: hij had geen soa.’ Het bedrijf loopt zo goed, dat de verpleegkundigen in de zomer van 2016 hun baan bij de GGD opzegden. ‘Een hele stap, maar het moest wel: we hadden het te druk met de Soapoli-online.’ De testen zijn nu een maand beschikbaar in de automaat bij de apotheek in Den Haag, en ook deze is een daverend succes. Marlous: ‘Er zijn nu al zes nieuwe bestellingen gedaan. Het zou mooi zijn als onze tests in automaten in heel Nederland te krijgen zijn, zodat iedereen makkelijk een soatest kan doen.’

Klik hier voor meer info over de online soapoli >>

2 REACTIES

  1. Hoi Dames wat ben ik trots op jullie dat het zo goed aanslaat,geweldig!!
    En Henriette als ik even mag ik in haken op het geen over geld verdienen en mensen helpenMarlous en haar collega werken er echt super super super hardt voor,dit gaat namelijk niet van zelf! Het is namelijk toch voor iedereen belangrijk dat ze weten dat ze dit hier kunnen halen of laten versturen,wie wil niet weten of je iets raars hebt als dat nodig is!de zorg voor de menszijn erg belangrijk en ook is het belangrijk dat ze zelf kunnen kiezen waar en wanneer ze zoiets doen!!
    Dames ga zo door!??

  2. Lees alle reacties
  3. Deze dames hebben een gat in de markt ontdekt en zijn daar succesvol ingesprongen! Chapeau, moeten meer verpleegkundigen doen, maar kom alsjeblieft niet met het verhaal dat je verpleegkundige bent en graag mensen wilt helpen. Je wilt gewoon eigen baas zijn (en terecht!) en ramhard geld verdienen. Oh ja, en sinds wanneer heten prostituees sekswerkers?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.