Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen woedend over oprekken leeftijd nachtdienst

'Dubbel gepakt', 'Zo oneerlijk', 'Loodzwaar', de reacties van verpleegkundigen op het plan om de leeftijdsgrens voor nachtdiensten een paar jaar naar boven op te schroeven, zijn overwegend negatief.
De werkgevers zouden signalen krijgen dat ‘het vele onregelmatige werk regelmatig zou leiden tot overbelasting van jongere verpleegkundigen. Foto: Free Images

‘Ik voel me dubbel gepakt’, zegt verpleegkundige Marjan op de Facebookpagina van Nursing. ‘Nu na 35 jaar onregelmatig leven (toch niet echt gezond) en mantelzorg voor mijn moeder en schoonouders ook nog nachtdienst moeten doen na mijn 57e.’ Verpleegkundige Carla sluit zich hierbij aan: ‘Ik ben bijna 55 en verheug me dat ik 57 wordt. Omdat nachtdienst bij mij lichamelijke klachten geeft, kan ik niet wachten ermee te stoppen. En als ik dat op mijn 57e niet mag, speel ik het via de bedrijfsarts. Ik werk vanaf mijn 17e in de zorg, mag ik alsjeblieft??’ ‘Het is al loodzwaar en nu moeten we ook nog ouder doorgaan’, zegt Deidre, ‘Ik hoopte juist op verlaging van de grens. Voor vrouwen in de overgang kost het heel veel van hun gezondheid.’ Verpleegkundige Margreet Broeder zegt al jaren tegen de nachtdienst aan te hikken. ‘Maar vind dat het erbij hoort en doe het gewoon. Een aantal jaren geleden dacht ik: fijn, over een tijdje ben ik 55 dan hoef ik niet meer. Toen werd de leeftijdsgrens opeens 57. Niet zeuren dacht ik, die paar jaar kunnen er ook nog wel bij. Nu ben ik 56, heerlijk nog maar 1 jaar te gaan, en dan zou de leeftijdsgrens weer opgehoogd worden. Zo oneerlijk.’

Blij met nachtdienst

Maar er zijn ook oudere verpleegkundigen die het juist fijn vinden om nachtdiensten te draaien op oudere leeftijd. Dit omdat de nachten rustiger zouden verlopen dan een hectische dagdienst. Zo zegt verpleegkundige Marlou: ‘Ik ben bijna 61 en werk 6 nachten om de week al 25 jaar. Ik zou er niet aan moeten denken om overdag te werken.’ Verpleegkundige Sandra: ‘Van mij hoeft het niet, maar ik heb oudere collega’s die heel graag nachtdiensten werken in plaats van dag- of avonddienst.’ Verpleegkundige Yolande de Bont is zestig en doet nachtdiensten: ‘Ik dacht dat ik het zwaar zou vinden, maar niets is minder waar. In de nachtdienst hoef ik niet wakker te worden van de wekker, gewoon lekker uitslapen.’ De verpleegkundigen reageren op de blog van verpleegkundige Barbara, die het niet eens is met het voornemen om in de nieuwe cao UMC de leeftijdsgrens te verhogen.

Nieuwe cao UMC

Nachtdiensten blijven draaien tot de leeftijd van 60 jaar of ouder. Dat is wat de werkgevers (NFU) in de onderhandelingen voor de nieuwe cao UMC op hun website hebben voorgesteld. Niet alleen voor verpleegkundigen overigens, ook voor medisch specialisten moet de leeftijdsgrens omhoog. Nu ligt de vrijstelling voor nachtdiensten bij 57 jaar. Dit zou passen binnen een evenwichtiger generatiebeleid. De werkgevers zouden veel signalen krijgen dat ‘het vele onregelmatige werk regelmatig zou leiden tot overbelasting van jongere medewerkers, in de fase dat ze druk zijn met de zorg voor een gezin’. Uit eerder onderzoek blijkt dat het draaien van nachtdiensten de gezondheid van verpleegkundigen in gevaar brengt en dat autorijden na een nachtdienst gevaarlijker is dan gedacht.

Lees ook:

1 REACTIE

  1. Ik vind het vreemd dat er nu zo naar de jongere collega’s met hun gezin gekeken wordt.
    Als of wij ook niet jong zijn geweest en geen gezin hadden.Bovendien was ons zwangerschapsverlof niet zo riant als wat er nu is 6 weken voor en 6 weken na en was er nog geen ouderschapsverlof. Bovendien bestond toen de nachtdienst uit 7 nachten.
    Dus waarom zouden de oudere verpleegkundige langer door moeten werken in de nachten, zie dit als een compensatie die eigenlijk niet klopt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.