Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Verplicht ziekenhuispersoneel de griepprik te halen’

Professor Jaap van Dissel, directeur van het centrum Infectiebestrijding van het RIVM, wil dat ziekenhuispersoneel zich standaard laat vaccineren tegen de griep. 'Dat hoort bij je professionele standaard.'
Foto Unsplash.

Dat zegt hij vandaag in De Telegraaf. ‘Een zieke patiënt komt niet naar het ziekenhuis om onnodig besmet te worden met griep’, zegt Van Dissel in de krant. ‘Bovendien moeten we vermijden dat door uitval van zorgverleners met griep de spoedeisende hulp sluit of het aantal bedden wordt gereduceerd, zoals in 2018.’

Van Dissel hoopt het vaccin dat dit jaar ontwikkeld is effectiever is dan in andere jaren. ‘Het bestaat uit vier influenza-stammen in plaats van drie. Ook al is de griepprik allesbehalve optimaal; het is het beste wat we hebben om onszelf en kwetsbare patiënten te beschermen.’ Begin mei pleitte seniorenorganisatie KBO-PCOB al voor een verplichte griepprik voor al het zorgpersoneel.

Vaccinatiegraad stijgt

Het aantal ziekenhuismedewerkers dat zich laat vaccineren tegen de griep steeg bij het vorige griepseizoen: in januari 2019 bleek dat 24 procent zich had laten inenten, tegen 13 procent een jaar eerder. Dat bleek uit cijfers van de NVZ. Minister Bruins en de NVZ schreven dit mede toe aan de campagne die in oktober 2018 werd gestart. Het kabinet laat onderzoeken of het ziekenhuispersoneel kan verplichten een griepprik te laten halen. De resultaten van dit onderzoek worden waarschijnlijk dit jaar nog gepubliceerd. Ondanks dat het onderzoek nog loopt heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid al gezegd juist géén voorstander te zijn van een verplichte griepprik voor zorgpersoneel. Hij ziet dit liever geregeld via afspraken in een cao.

Een verplichte griepprik voor verpleegkundigen, kan dat eigenlijk wel volgens de huidige wetgeving? En hoe hard is het bewijs voor vaccinatie? Nursing zocht het uit.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben voor stimuleren en tegen verplichten. Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik aanraden om het in elk geval een keer te proberen. Ik neem de griepprik nu een 8 jaar en in die tijd heb ik geen griep meer gehad. Terwijl ik in de jaren ervoor zonder griepprik, bijna elk jaar wel griep kreeg. Dus ik ben er erg blij mee! (ja en ik weet het, een onderzoek met n=1 is niet al te valide :-). Ook heb ik geen bijwerkingen ervaren. Ik let er goed op om de spier te ontspannen tijdens het injecteren.

 3. Ik vind het een lastige keuze om te maken. Ik heb nog nooit de griepprik genomen, ben ooit 1 x ziek geweest en inderdaad flinke griep gehad van 4 wkn. Verder nooit ziek. Ik vind het niet bewezen wat het effect op de langere termijn is van jaarlijks vaccineren, want wat als de stam er niet in zit waarvan ze vermoeden dat deze dit jaar erin zal zitten? Ze raden maar wat. En inderdaad ik kan dus griep krijgen ook al laat ik me inenten. Ik werk in thuiszorg en werk met goede handhygiëne. Indien ik niet zo lekker ben draag ik mondkapjes. Toch stoei ik met het feit dat ik de patient kan besmetten, maar dit kan de partner thuis ook of de familie etc. Ik wil gewoon geen jaarlijks goedje in mijn lijf gevaccineerd krijgen, waarvan ik niet weet dat dit afdoende helpt. Vaccinatie voor je hele team zou ook beter voelen voor mij, want als ik de enige ben die zich vaccineert en de rest wel ziek wordt en zich ziek meld, ja daar pas ik voor.

 4. Artikel 11 van de grondwet:
  In dit artikel staat het recht op de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Iedereen mag zelf bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt, welke medische handelen worden verricht en welke medicijnen worden ingenomen.
  In eenvoudig Nederlands:
  Iedereen is de baas over zijn eigen lichaam. De overheid mag niets met je lichaam doen, als je dat niet wilt. Ook anderen mogen niets met je lichaam doen, als je dat niet wilt. Niemand mag je bijvoorbeeld pijn doen. Ook mag niemand je medicijnen geven, als je dat niet wilt. Zelfs medische keuring, of het knippen van je haren mag niet, als je daarvoor geen toestemming geeft.

 5. ooit 1 maal gedaan, toen ben ik pas goed ziek geweest, ze krijgen hun vergif nooit nog mijn lichaam ingespoten. En meestal ben ik degene die op dienst ontsnapt aan de griep en al degene die de griepvaccin laten zetten zijn meestal meer dan 1 keer ziek tijdens de wintermaanden.begrijpen wie begrijpen kan
  En verplichten???!!!! Ik ben nog wel degene die beslist over mijn eigen lichaam denk ik en niet de ene of andere professor die met zijn vaccin afkomt.

 6. Aan de ene kant snap ik het wel…als je baby op de neonatologie ligt of je vader/moeder behandeld wordt voor kanker en hij of zij ziek wordt door een grieperige verpleegkundige…
  Aan de andere kant…
  mag een verpleegkundige ook niet gewoon ziek zijn… Nu is de werkdruk zo hoog dat je je bijna niet ziek durft te melden en daarom met griep maar doorwerkt…
  Ik ben er nog niet uit…

 7. Beste is iedereen inenten griep verbannen!
  Grote illusie natuurlijk.

  Iedere werkgever zou het moeten aanbieden, de medewerker bepaald zelf of die de prik wil hebben.

  Denk wel dat er een gezamelijke visie gemaakt moet worden hoe om te gaan met ziek personeel in je team. De graad waarin iemand zich ziek meld is hierin bepalend.
  Kun je in de thuiszorg al je klanten bedien.
  Wat is medische noodzakelijke zorg, wat is zorg die je een dag kunt uitstellen.
  Hoe om te gaan met de te korten op de arbeidsmarkt en het komende ziekte verzuim. Als geen griepprik lijdt tot ziekte, een verplichte griepprik lijdt tot nog minder personeel….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.