Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verspilling medicijnen eindelijk aangepakt

Patiënten krijgen medicijnen die ze voor het eerst gebruiken voortaan voor maximaal 15 dagen mee. Als medicijnen meer kosten dan € 1.000,- per maand, worden de eerste 6 maanden niet voor langer dan een maand medicijnen meegegeven.
1.jpg

Eerst wordt gekeken of een middel goed werkt, voordat apothekers middelen voor een langere periode meegeven. En in het geval van intensieve zorg thuis, bijvoorbeeld in de laatste fase van iemands leven, bepaalt de patiënt (of zijn naasten) met de betrokken zorgverleners welke medicijnen nodig zijn. En welke niet. Maatwerk is daarbij het uitgangspunt. De maatregelen zijn het gevolg van het ‘Meldpunt Verspilling’, dat minister Schippers een aantal jaar geleden in leven riep. 

60 procent verpleegkundigen ziet dagelijks verspilling
Medicijnverspilling is een onderwerp dat verpleegkundigen aan het hart gaat. Meer dan 60 procent van de stemmers van een poll op Nursing.nl ziet in de praktijk dagelijks gevallen van (medicatie)verspilling. Lees meer

Verspilling medicijnen

Met deze afspraken binden patiënten, artsen, apothekers, verpleegkundigen en zorgverzekeraars samen de strijd aan tegen de verspilling van medicijnen. Negen verschillende organisaties hebben hun handtekening gezet onder het ‘Akkoord Afspraken prescriptieregeling’. Minister Edith Schippers: ‘Het is zonde als medicijnen ongebruikt weggegooid moeten worden, zeker als dat door slimmer voorschrijven voorkomen kan worden. Ik ben blij met deze mooie stap.’

Afgelopen zomer deed de Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK) een nulmeting waaruit bleek dat medicijnen bij eerste uitgifte nu nog in meer dan 20 procent van de gevallen voor meer dan 15 dagen worden meegegeven. In 2017 wordt de meting opnieuw uitgevoerd om te kijken wat de effecten van het akkoord zijn. 

Meldpunt verspilling 

Het akkoord is een direct gevolg van het Meldpunt Verspilling dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft ingesteld. Bij dit meldpunt zijn meer dan 22.500 meldingen binnengekomen. Veel van deze meldingen zijn afkomstig van mensen die medicijnen overhouden doordat deze voor te lange tijd worden voorgeschreven.

9 tips om verspilling in de zorg tegen te gaan
Verspilling in de zorg is een van de grootste ergernissen van verpleegkundigen en verzorgenden. Veel dingen zijn van bovenaf geregeld, maar er zijn wel degelijk dingen die je zélf kunt doen om verspilling in de zorg tegen te gaan. Deze tips helpen je op weg.

1 REACTIE

  1. Wie bespaart dan?
    Ik heb 5 medicijnen (standaard cardiologie) die kosten op jaarbasis 77 euro. Verhandelingskosten echter 120 euro. Ik heb liever een keer per jaar uitgifte, dat kost 30 euro, verdien ik mooi 90 euro. Iedere maand gaat mij echter 360 euro kosten.
    Kortom, waar zit de daadwerkelijke winst??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.