Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars verhogen tarief wijkverpleging

Vier grote verzekeraars investeren volgend jaar extra geld in wijkverpleging. Maar: niet elke thuiszorgaanbieder gaat erop vooruit.
het tarief voor wijkverpleging.
Zorgverzekeraars verhogen het tarief voor wijkverpleging.

Zilveren Kruis verhoogt het tarief met 3,7 procent. Naast Zilveren Kruis gaan ook VGZ, CZ en Menzis de tarieven voor wijkverpleging verhogen, meldt Zorgvisie na een rondgang. VGZ zegt enkele procenten omhoog te gaan, CZ wil niet zeggen hoeveel zij omhoog gaan en Menzis komt met een indexeringstarief van maximaal 2,5 procent. Thuiszorgaanbieders die gemiddeld presteren, krijgt 1,25 procent en wie slecht presteert ontvangt niets extra’s.

Onder de kostprijs

Veel wijkverpleegkundigen voelen zich al langere tijd klem gezet door de verzekeraars. Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren scherp ingekocht bij de wijkverpleging. Te scherp, zo vonden veel zorgaanbieders. Volgens hen was er onvoldoende zorg ingekocht en waren de tarieven te laag. Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) toont aan dat de tarieven zelfs onder de kostprijs lagen. Ook bleek in 2016 dat verzekeraars 194 miljoen euro van het wijkverplegingsbudget niet hadden uitgegeven, terwijl verschillende zorgaanbieders wel met tekorten kampten.

Uurtje factuurtje

Niet alle zorgaanbieders kunnen in 2018 rekenen op extra geld. ‘De tarieven gaan niet over de hele linie omhoog’, zegt een CZ-woordvoerder. ‘Sommige zorgaanbieders kunnen prima uit met het huidige budget. We bekijken per zorgaanbieder wat er nodig is.’ Volgens CZ betekent dat soms ook een andere manier van werken, zoals een vast maandbedrag in plaats van uurtje factuurtje.

Bezuiniging terugdraaien

De NZa wacht nog met herijken van de tarieven. Pas als het nieuwe kwaliteitskader voor wijkverpleging er is, gaat zij zich hierover buigen. Aan de hand van dat kader kijkt de NZa wat goede tarieven zijn. Het kan dus nog zeker tot 2019 duren voordat de NZa de tarieven herijkt. Ondertussen heeft de PvdA een motie ingediend om de bezuiniging van 100 miljoen op de wijkverpleging ongedaan te maken. De hele oppositie steunt de motie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.