Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende voelt zich niet fit na nachtdienst

Ruim zeventig procent van de verzorgenden en verpleegkundigen voelt zich constant of wisselend niet fit in de periode dat ze een nachtdienst draaien. Een derde deel zegt zelfs dat een nachtdienst een aanslag is op hun gezondheid.

Dat blijkt uit een enquête van vakbond NU’91 naar werken in de nachtdienst onder 349 verzorgenden en verpleegkundigen in maart dit jaar. De respondenten geven aan dat ze tegen een aantal knelpunten aanlopen om fit de nacht door te komen. Zo is er vaak geen gelegenheid om even naar buiten te gaan, hebben ze geen echte pauze, kunnen ze geen powernap doen, is er te weinig licht en eten ze geen verse maaltijd.

 

Belemmering fitheid

Bijna alle verzorgenden en verpleegkundigen (97%) vinden dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om fitter de nacht door te komen. Genoemde suggesties zijn: even naar buiten gaan, praten met collega’s, een verse maaltijd, even computeren of extra klusjes doen. Maar ruim de helft van de respondenten voegt daaraan toe dat met name regels van de organisatie hen belemmert om gebruik te maken van die mogelijkheden.

 

Herstelmoment

Daarom adviseert NU’91 instellingen het beleid wat betreft nachtdiensten aan te scherpen. Zij stellen in het onderzoeksverslag dat er een rust- of herstelmoment tijdens de nacht wordt gelegaliseerd. De onderzoekers schrijven: ‘Verzorgenden en verpleegkundigen vinden over het algemeen dat het not done is om naar eigen behoefte een herstelmoment te nemen tijdens de nachtdienst. Door dit moment te legaliseren, zorgen we er voor dat zij dit herstelmoment ook gaan nemen.’

 

Invloed op gezondheid

De resultaten van de enquête zijn niet verrassend en sluiten aan op de resultaten van eerdere onderzoeken naar nachtdiensten. Zo was al bekend dat het draaien van nachtdiensten kan leiden tot een groter risico op hartfalen hebben en zou er een verband zijn met borstkanker. Bekijk hier de hele enquête over werken in de nachtdienst. 

 

Bron: NU Verenigingsblad NU’91

Auteur: Redactie Nursing

 

Klik hier om te lezen hoe je fitter de nacht doorkomt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.