Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Verzorgende’ zonder diploma: ‘Ik heb niemand in gevaar gebracht’

De journalist die voor het programma Rambam zonder papieren aan de slag ging als verzorgende ig, heeft hierbij geen cliënten in gevaar gebracht.
'Verzorgende' zonder diploma: 'Ik heb niemand in gevaar gebracht'
Foto: Rambam

Dit zegt zij in een interview met Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV), vakblad voor mensen die in de ouderenzorg werken. Linda Hakeboom (28) ging in een uitzending van Rambam checken of het mogelijk was om als verzorgende ig aan de slag te gaan zonder enkele ervaring of diploma’s. Uiteindelijk viel ze nergens door de mand en kreeg ze vrijwel direct een contract voor onbepaalde tijd aangeboden in een zorginstelling.

Knoeien met cliënten

De journalist kreeg op de website van TvV kritiek van lezers: ze zou niet mogen knoeien met cliënten die aan haar waren toevertrouwd. Hakeboom: ‘Dat heb ik ook zeker niet gedaan! Ik heb een cliënt gewassen, maar ga daar heel discreet mee om. Het is niet in beeld gebracht en sowieso is niemand herkenbaar in beeld gebracht. Toen ik het hoofd van een cliënt met eczeemzalf insmeerde, had een collega dat eerst voorgedaan en ze stond erbij toen ik het deed. Ik heb niemand in gevaar gebracht, dat is ook een van de redenen waarom ik me na een halve dag ziek meldde.’

‘Superschuldig’

Hakeboom voelde zich naar eigen zeggen de hele dag ‘superschuldig’ tegenover de verzorgenden waarmee ze moest werken. ‘Zij dachten een nieuwe collega te hebben, vertrouwden me volledig en gaven me de sleutels voor alles, zoals de medicijnkast. Terwijl ik alleen maar kwam om een tv-programma te maken. Zij konden er overigens natuurlijk niets aan doen dat ik was aangenomen, en het is niet hun taak om te checken of ik gediplomeerd was.

Reactie zorginstelling

De zorginstelling werd voor de uitzending geïnformeerd over de undercoveractie. ‘Ze antwoorden dat ik uiteindelijk wel door de mand was gevallen, doordat ik bepaalde handelingen niet beheers. Of dat echt zo is, weet ik niet. Nee, ik heb geen spijt dat ik dit heb gedaan. Het is natuurlijk vreselijk dat het mogelijk is om zonder papieren met zulke kwetsbare mensen te kunnen werken. Als zorginstellingen door Rambam voortaan personeel beter screenen, is ons doel bereikt.’

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

8 REACTIES

 1. Bij thuiszorg organisatie Buurtzorg zou zoiets helemaal niet kunnen. Voordat je in dienst treedt moet je naar een notaris om je diploma te laten controleren waarvoor je een bewijs van echtheid ontvangt. Het zou verstandig zijn als alle organisaties dat op die manier deden.

 2. Lees alle reacties
 3. Overigens heb ik zelf een ervaring met een gedetacheerde anesthesie medewerker die niks wist en waar van ik denk dat hij ook geen diploma had. Ik ben er niet zeker van dat detacheerbureau’s altijd diploma’s vragen het gaat hen tenslotte om veel geld verdienen en dan zie je nog wel eens wat door de vingers…..
  Ik ben gaan klagen bij mijn teamleider en die is gaan navragen maar ik heb nooit meer het resultaat gehoord ; de jongen is nooit meer ingehuurd!

 4. Kom op zeg natuurlijk liep er niemand gevaar een journaliste is geen dombo! Zij weet echt wel wat wel en niet verantwoord is. Dan mag je alle mantelzorgers vanaf nu ook niet meer laten wassen, die zijn soms heel wat dommer dan een HBO journaliste. Waardeer je eigen functie niet zo op Perry Heksje en Anders! ik ben ok assistent en anesthesie medewerker en weet waar ik het over heb.Waar het om gaat snappen jullie kennelijk niet helemaal .Door het beleid van de directies aan de kaak te stellen met betrekking tot het aannamebeleid heeft zij aangetoond dat er waarschijnlijk honderden ongediplomeerden aan het werk zijnen die wetenschap is wel heel wat belangrijker dan je druk te maken over een HBO er die een cliënt wast…….

 5. Het programma heeft een punt. Ze hebben aangetoond dat er forse fouten zijn gemaakt bij het sollicitatieproces. De journalist cq. programmamakers hadden ook op een eerder tijdstip kunnen stoppen. Maar ja, dan hadden ze geen programma gehad.
  En dan zegt de journaliste:’Ik heb een cliënt gewassen, maar ga daar heel discreet mee om. Het is niet in beeld gebracht en sowieso is niemand herkenbaar in beeld gebracht. Toen ik het hoofd van een cliënt met eczeemzalf insmeerde, had een collega dat eerst voorgedaan en ze stond erbij toen ik het deed. Ik heb niemand in gevaar gebracht, dat is ook een van de redenen waarom ik me na een halve dag ziek meldde’
  Ze bekent hier dat ze willens en wetens forse inbreuk op de lichamelijke integriteit van een niets vermoedende zorgvrager heeft gepleegd!!! Kortom, m.i. genoeg redenen om aangepakt te worden. Daarnaast denkt ze dat ze iets mag uitvoeren wanneer het is voorgedaan.
  Ik adviseer de directie van deze instelling om te onderzoeken of deze dame aangeklaagd kan worden. En beste directie: doe dat nu, want de goede naam is toch al even verpest; ik denk dat je juist je naam kunt zuiveren wanneer deze dame / het programma wordt aangepakt. Kom op voor niet alleen uw eigen personeel maar voor alle hardwerkende en integere werkers in de zorg!

 6. Deze journaliste heeft boter op haar hoofd! Een belangrijk onderdeel van het wassen van een client is het OBSERVEREN van deze client. Hoewel ik van mening ben dat zorginstellingen absoluut moeten controleren of iemand over de vereiste papieren beschikt, heeft elke verzorgende/verpleegkundige ook een eigen verantwoording. Als je gediplomeerd bent, ben je handelingsbevoegd, dat wil nog niet zeggen dat je bekwaam bent. De journaliste heeft het vertrouwen van werkgever, collega’s en clienten diep beschaamd!!! Schande. Er zijn andere manieren om bepaalde zaken aan de orde te stellen.

 7. Een beginnend automobilist ziet ook de gevaren niet evenals een onervaren verzorgende. Daarom heb je een jarenlange opleiding nodig om dit werk te kunnen doen. De journaliste onderschat ons werk door haar actie af te doen met de opmerking dat er niemand in gevaar is geweest….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.