Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzorgenden binden cliënten vast door werkdruk’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept verzorgenden op om melding te doen van ongediplomeerde collega's die cliënten fixeren.
'Verzorgenden binden cliënten vast door werkdruk'

Dit zegt Joke de Vries, hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het programma Meldpunt! van Omroep Max. Ze deed haar uitspraak naar aanleiding van een onderzoek van het programma, waarin de resultaten van onaangekondigde bezoeken van IGZ in een jaar tijd aan 89 zorginstellingen onder de loep werden genomen.

Niet volgens de regels

Een van de belangrijkste conclusies van dit onderzoek is dat bij 92% van de instellingen de vrijheidsbeperkende maatregelen niet volgende de regels werden uitgevoerd. De Vries van IGZ: ‘Het komt inderdaad voor dat mensen cliënten vastbinden, terwijl ze hiertoe niet bevoegd zijn.’ De Vries roept verzorgenden op om dit –eventueel anoniem- te melden bij IGZ als ze dit zien. ‘Als wij een signaal krijgen van een medewerker uit een zorginstelling, gaan bij ons alle bellen op rood. Want medewerkers bellen niet zomaar. Dan gaan we erheen en kunnen we zeggen: “Op deze afdeling moet ander personeel komen, méér personeel komen, of misschien moet de afdeling wel helemaal gesloten worden”.’

Klik hier om de uitzending van Meldpunt! te bekijken.

In de uitzending kwamen verzorgenden ook aan het woord. Anoniem, uit angst voor represailles. ‘Onrustige cliënten doen we regelmatig een Zweedse band aan. We binden ze dan vast aan bed omdat er geen nachtelijke toezicht is. We zien geen andere uitweg, want sommige dementerenden kunnen ’s nachts een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. We doen hem af voordat de dagdienst begint, zodat niemand erachter komt. Dit is een stilzwijgende afspraak tussen de nachtdienstmedewerkers’, aldus een van de verzorgenden.

‘Onacceptabel’, vindt Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de zorg. ‘Dit is dramatisch. Het is voor de mensen die het overkomt verschrikkelijk om vastgelegd te worden. Daarbij is het vastleggen een risico: hoe vaker mensen gefixeerd worden, des te groter de kans dat ze zich verhangen.’

Reactie ActiZ

Zorgorganisaties vinden dat Meldpunt! een vertekend beeld schetst van de verpleeghuiszorg. In een reactie zegt werkgeversorganisatie ActiZ dat de kwaliteit van de meeste verpleeg- en verzorgingshuizen goed is.

 

Klik hier voor een overzicht van de rapporten van de door IGZ gecontroleerde instellingen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.