Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzorgenden, houd rekening met groeiende emoties dementerende’

Omdat dementerenden meer op gevoel handelen, is het belangrijk hier rekening mee te houden.
'Verzorgenden

Dit stelt Ruud Dirkse in het nieuwste nummer van Tijdschrift voor Verzorgenden, vakblad voor mensen die in de zorg werken. Dirkse is directeur van DAZ, een bureau dat gespecialiseerd is in zorginnovatie. Omdat het geheugen en de beredeneercapaciteit bij dementie slechter worden, zullen de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor de emoties deze tekorten compenseren. Iemand met dementie handelt daarom steeds meer op gevoel, meldt Dirkse in het artikel.

Groei gevoelsleven

Volgens Dirkse zal iedereen die veel omgaat met dementerenden deze groei van het gevoelsleven vast zal herkennen, zowel in de positieve als in de negatieve zin. Denk aan gevoelens als achterdocht, boosheid, agressie, onzekerheid, maar ook trots, vervoering, en intenser van iets kunnen genieten.

Dirkse adviseert verzorgenden en familieleden om meer rekening te houden met de groeiende emoties van dementerenden. Bij veel mensen met dementie leidt het gevoel ‘er niet meer toe doen’ tot teruggetrokkenheid, apathie, boosheid en ander lastig te hanteren gedrag. Dat kan grotendeels worden voorkomen door op zoek te gaan naar dingen die dementerenden als nuttig ervaren.

In de thuissituatie kan het bijvoorbeeld gaan om meewerken in het huishouden en actief zijn als vrijwilliger in de maatschappij. Ook kunnen moderne oplossingen als een iPad of braintrainer een heel positieve invloed hebben op de beleving van dementerenden.

Daarnaast is het belangrijk dat verzorgenden boos gedrag van iemand met dementie niet beantwoorden met een ‘Het is niet aardig dat u zo boos bent’. Het is namelijk heel logisch dat een dementerende van tijd tot tijd boos is –vanwege de situatie waarin hij/zij zich bevindt, maar ook vanwege het eigen rouwverwerkingsproces over de achteruitgang- is heel normaal. Je kunt als verzorgende beter de gevoelens serieus nemen en zoeken naar een andere manier om ze te uiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.