Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Verzorgenden met vals diploma aan de slag in de wijkverpleging’

Onbekwame mensen met vervalste zorgdiploma's kunnen te gemakkelijk in de wijkverpleging terecht. Ze doen zich voor als verpleegkundige of verzorgende en worden als zzp'er door nietsvermoedende zorgbureaus bij patiënten geplaatst.
(Foto: ANP)

Zorgbureau Allerzorg trekt hierover in Nieuwsuur aan de bel. Het bureau heeft onlangs voor de vierde keer aangifte gedaan van zorg door ongediplomeerde krachten en wil andere zorgbureaus en patiënten waarschuwen. Door de fraude kon onbekwaam personeel ongestoord aan het werk bij mensen die op sterven lagen en 24/7 hulp nodig hadden. Ze dienden hen ook medicatie toe, onder meer morfine. ‘Tot op heden is er niets met de aangiften gedaan’, zegt Marga Vrijmoeth, directeur palliatieve zorg van Allerzorg. Ze is verontrust. ‘Deze mensen kunnen dus nog steeds voor andere zorgorganisaties aan het werk zijn.’ De politie wil in Nieuwsuur niets kwijt over de aangiften.

Niet nieuw

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft sinds vorig jaar zeven meldingen binnengekregen van diplomafraude in de wijkverpleging en ouderenzorg. Het gaat om mensen die geen diploma hadden of een vervalst diploma hadden ingeleverd. Maar het probleem bestaat al langer. Al in 2009 meldde V&VN dat oplichting regelmatig voorkwam in de thuiszorg. ‘Dat zijn geen incidenten die in de media worden uitvergroot,’ meldde een woordvoerder destijds. ‘Sterker nog: in de thuiszorg is oplichting strijk en zet.’ In 2014 deed het OM onderzoek naar oplichting en valsheid in geschrifte in de thuiszorg aan terminale patiënten. Toen ging het om 24-uurszorg voor cliënten in de laatste levensfase. Zelfstandig gediplomeerde verzorgenden die de cliënt officieel onder hun hoede hadden, besteedden de zorg uit aan ongediplomeerde krachten voor 50 euro per dag.

Reactie V&VN

V&VN zegt in Nieuwsuur geschokt te zijn door de gevallen van diplomafraude. ‘Zorg leveren aan mensen in de meest kwetsbare periode van hun leven, moet gedaan worden door mensen die daar alles van weten en bekwaam zijn. Het is echt onvoorstelbaar dat dit plaatsvindt in Nederland’, aldus directeur Sonja Kersten in Nieuwsuur.

Bekijk de hele uitzending

3 REACTIES

  1. Zeker moet het BIG register in gezien worden, maar verzorgenden staan daar niet in. Diploma’s vervalsen……wordt er nog bij een vorige werkgever inlichtingen ingewonnen of als het een eerste job is bij een school?
    Is de positie van ZZPers trouwens altijd duidelijk in dit soort situaties van 24 uurs zorg?
    En hoe betrouwbaar zijn zorgbureaus /bemiddelingsbureaus?
    Ik weet van reguliere (wijk)organisaties die hun personeelsdossiers niet op orde hadden/hebben….

  2. Lees alle reacties
  3. Waardoor weten we dat deze mensen onbekwaam zijn? Omdat ze met vervalste diploma’s aan het werk waren? Dan zijn ze hoogstens onbevoegd. En ik sluit me helemaal aan bij Ton, die inhurende bedrijven zijn onbekwaam en onbevoegd, want ze hadden met gemak het Big-register kunnen raadplegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.