Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzorgenden moeten psychische klachten na CVA sneller herkennen’

Patiënten die revalideren na een CVA of beenamputatie krijgen te weinig aandacht voor hun psychische gesteldheid. Verzorgenden moeten signalen van depressie sneller leren herkennen.
‘Verzorgenden moeten psychische klachten na CVA sneller herkennen’

Dit stelt Bianca Buijck, die als onderzoeker in het UMC St Radboud in Nijmegen promoveert. ‘De psychische problemen die tijdens de revalidatieperiode ontstaan worden onderschat,’ zegt Buijck. ‘Een beroerte of een beenamputatie is een heel ingrijpende gebeurtenis. Tijdens de revalidatie begint het tot de patiënten door te dringen dat hun leven voorgoed veranderd is. Het zal niet meer zo worden als het was. Er zullen beperkingen zijn. Met dat besef moeten ze verder en dat valt voor de meeste mensen niet mee. Het is logisch dat een deel van de patiënten depressief en bang voor de toekomst wordt. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten leren om signalen van een depressie op te vangen. Zo nodig zou een vorm van psychotherapie deel moeten uitmaken van de revalidatie.’

Weinig interactie met verzorgende

Uit het onderzoek van Buijck blijkt dat patiënten slechts tien procent van een werkdag interactie met een verzorgende of verpleegkundige hadden, inclusief de hulp bij bijvoorbeeld wassen, aankleden en eten. ‘De patiënten krijgen alle voorgeschreven verpleegkundige en paramedische zorg, maar toch brengen ze de helft van de dag alleen door. Alle tijd om te piekeren en voor negatieve gevoelens,’ zegt Buijck.

 

Lees ook:

Kwart minder depressie in verpleeghuis door zorgprogramma

Do’s and don’ts bij depressieve cliënt

Communicatieformulier EVV’er bij vermoedens van depressie cliënt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.