Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verzorgenden mogen geen gladde ring dragen

Mag je als verzorgende ringen dragen op het werk? Tijdschrift voor Verzorgenden legde deze vraag voor aan de expert.
ring.jpg
'Door het dragen van een ring versleep je bacteriën van de ene naar de andere cliënt' - Foto: Free Images

Deskundige infectiepreventie Carolien Oldenkamp-Berkelaar: ‘Nee, verzorgenden mogen volgens de richtlijnen geen sieraden aan de handen of polsen dragen, dus geen ringen of armbanden. Dit geldt voor àlle zorghandelingen, van naar bed brengen tot eten geven en het geven van wondzorg. Want bacteriën houden van vochtige warme plekken, en onder je ring is dan een ideale plek. Door het dragen van ringen versleep je bacteriën van de ene naar de andere cliënt, waardoor er veel kans op besmetting is, zoals norovirus. Ook kun je multiresistente bacteriën verplaatsen met je ringen. Dat zijn bacteriën waar jij of andere cliënten niet veel van merken, maar bij bepaalde cliënten kan het een maand later alsnog blaasontsteking veroorzaken. Het is dus écht belangrijk dat je ringen af laat. Handen reinigen heeft anders ook geen zin. Veel verzorgenden denken dat gladde ringen wel toegestaan zijn, ook dat is niet zo. Anderen zeggen: “Ja maar ik draag altijd handschoenen, dan mag het wel.” Maar ook dat is niet verstandig, want de handschoenen kunnen scheuren door de ringen, er kunnen minuscule gaatjes in komen, en vaak houden verzorgenden hetzelfde paar handschoenen te lang aan, waardoor je alsnog bacteriën kunt verspreiden. In sommige zorginstellingen worden trouwringen toegestaan, omdat ze geen zin in discussie hebben. Dat is jammer, want het is echt niet hygiënisch. IGZ controleert hier ook bij een inspectiebezoek op, en als ze erachter komen dat ringen gedragen worden, volgt er een aanwijzing en moet de instelling het oplossen. Gelukkig zien we dat het dragen van ringen door verzorgenden steeds minder gebeurt, dus het lijkt langzaam door te dringen dat ringen dragen echt uit den boze is.’

Carolien Oldenkamp heeft een adviesbureau voor infectiepreventie (GRIP): www.mygrip.nl en geeft vaak trainingen aan zorgmedewerkers via STIP (www.infectiepreventieopleidingen.nl

Heb jij ook een vraag voor een van onze experts? Mail ‘m naar redactie.tvv@bsl.nl tav ‘Vraag en Antwoord’ 

Bekijk de vorige vraag: ‘Moet je een elektrische tandenborstel gebruiken bij ouderen?’ >>

3 REACTIES

  1. Lieve help waar zit ons verstand? 55 jr geleden was het verboden ringen te dragen en horloges nu is dat nog zo en als je goed voor je paiënten wilt zorgen dan ga je echt niet met sieraden aan werken, níet voor je patiënten en niet voor jezelf. Je sleept nu zelfs resistentie bacteriën van hot naar her en ik denk toch dat inspectie enz je dat terecht heel kwalijk neemt.( iets van" bevoegd en bekwaam of zo?)Ik heb korte nagels, geen lak, goede handhygiëne en ik schroom niet om mijn collega te zeggen dat ze haar handen moet wassen als ze mijn wond wil verzorgen. Ik ben docent MTH en sta er gewoon op dat de protocollen gevolgd worden? En daar is iedereen zo aangewend. Doe het gewoon zoals het moet, zonder altijd weer dat gezeur of dat wel zinvol is. Stuur eens een kweek van onder je ring naar het lab. dan! Daar wordt iedereen wakker van. Ik ben zowel oncologisch patIënt als verpleegkundige, ben net geopereerd vanwege een hersentumor en weet maar al te goed wat een infectie teweeg kan brengen! Dat geldt ook voor de aan mij toevertrouwde patiënten in hoge mate.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is water naar de zee dragen, men luistert niet.
    Maar wat te vinden van werken in je eigen kleding? Ik was mijn kleding niet op 60 graden of meer en ook krijg ik geen vergoeding om kleding speciaal voor het werk aan te schaffen. Ik heb het één keer kunnen tegenhouden door het hygiene protocol erbij te halen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.